Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, cep telefonlarının yaygınlaşmaya başlamasıyla birlikte ev telefonu faturalarının 10 yıl öncesine göre yapılan kampanyalar sayesinde kat kat aşağıya düştüğünü söyledi.
Serbest Telekomünikasyon İşletmecileri Derneği (TELKODER) tarafından İzmir’de 'Her eve, herkese çok hızlı internet-Türkiye'nin 2023 vizyonuna doğru bir adım' konulu 6. Telekomünikasyon Zirvesi düzenlendi. Zirveye Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Tayfun Acarer katıldı.
Türkiye’nin diğer ülkeler tarafından gıpta ile seyredilen bir ülke olduğunu belirten Bakan Erdoğan Bayraktar, "Bilgiyi yakalayan, üreten, en iyi kullanabilen toplumlar bu çağın temsilcisi olacak. Biz çok güzel durumdayız. Türkiye'nin, dünyaya verdiği büyük fotoğraf şudur; Türkiye, dünya milletleri arasında gıpta ile seyredilen bir ülkedir, başkalarının peşine takılan, vagon durumunda bir ülke değildir. İletişimi nasıl yaygınlaştırabiliriz bunun çalışması içindeyiz. Biz bakanlıkta Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğünü kurduk. Gelişen Türkiye'nin, bilimsel Türkiye'nin Avrupa ile bütünleşmeye çalışan Türkiye'nin hangi bölgesinde ne varsa o özelliği öne çıkarmaya çalışıyoruz." dedi.
Sapanca’da başlayan toplantıların İzmir’de devam ettiğini belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, insanların ihtiyaçlarının giderek değiştiğini söyledi. Bir dönemler cep telefonlarının olduğunu, bunu büyük ebatlı telefonların takip ettiğini, bu süreci ev telefonlarının yerini cep telefonlarına bırakmasına doğru gittiğini söyleyen Bakan Yıldırım, "Faturaları 10 yıl öncesine göre kat kat aşağı düşmüş durumda. Herşey zamlanıyor. Bunlarda düşme yaşanıyor. 190 bin fiber otoyollarımız var. Bu yıl yüzde 14-15 trafik. Bir 15 de telsizcilerden gelsin. Yüzde 30 bilemedin yüzde 40. daha burada kapasitemiz var ama ana güzergahlardan tali güzergahlara gittiğiniz zaman trafik sıkışıklığı yaşıyoruz. Trafik sıkışınca hız düşer ve vatandaş memnuniyeti azalır. Şimdi bilişimde iletişimde EVDES projesine ihtiyacımız var. bu toplantıdan çıkaak en faydalı sonuçlardan bir tanesi bilişimde EVDES projesinin hayata geçirilmesi. Yani her eve hızlı internet, evlere hanelere erişim. Üçüncü nesil 3G devreye girmeseydi işimiz daha da zor olacaktı. Bugün yeraltından olduğu kadar havadan da otoyollarımız var. bilişim otoyollarımız 3G vasıtasıyla muazzam kapasite artışı sağladı. Yoksa 18 milyon geniş bant abonesi, 50 milyona yakın kullanıcıyı nereden bulacaktık. Fiberle mümkün değil sadece. Geldi 10 milyonda takıldı kaldı. Gelişim artmaya başladı. İlerde bu altyapıdan bağımsız hale gelecek. Mobili, sabiti hepsi birbirine karışacak. Burada yarışmayı değil paylaşmayı esas almamız lazım. Paylaşacağız, imkanlarımızı, altyapıyı paylaşacağız. Amaç altyapıya sahip olmamak, altyapı araçtır, asıl olan trafiktir. Üzerindeki hizmettir. Yolun tabii ki bedeli olacaktır ama yol tek başına ticrate değildir. Ticaretin, trafiğin gelişmesi için önemli bir araçtır." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz