Bakan Yıldız: Demirtaş'tan 'kayıp Kaçak Elektrik Kullanmayın' Cümlesini Duymak Istiyoruz-2

ÇÖPTEN EREJİ ÜRETECEK TESİSİN TEMELİ ATILDI Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İl Özel İdaresi ve Buruciye A.Ş. tarafından düzenlenen

ÇÖPTEN EREJİ ÜRETECEK TESİSİN TEMELİ ATILDI
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, İl Özel İdaresi ve Buruciye A.Ş. tarafından düzenlenen satranç turnuvasına katılarak açılışı yaptı. Bakan Yıldız daha sonra Kongre ve Etnografya Müzesi Bahçesinde açılan geri dönüşüm standatlarını gezdi. Daha sonra ise Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezine geçerek Bahar ve Çevre Temizliği Festivali final programında anaokulu öğrencileri tarafından Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe katıldı. Bakan Yıldız'a Ankara'dan programa katılmak üzere kente gelen Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz da katıldı. İki bakan Seyfebeli Mevkindeki Sivas Belediyesi'ne ait Çöpten Enerji Üretim Tesisi temel atma törenine katıldı. Burada konuşan Bakan Yıldız şöyle dedi:
"Ülke genelinde yıllık 30 milyon ton civarında çöp çıkıyor. Bunların hepsi aslında bir tehdittir. Kokusu, kirliliği ve yangınıyla hepsi bizim için bir tehdittir. Ama şimdi fırsat haline gelmeye başladı. Hem kendi elektriğimizi üretiyoruz hem de çevreyi daha duyarlı bir şekle götürüyoruz. Dünya genelinde 50'den fazla ülkede 1,5 milyon kişiye çöpten istihdam sağlanıyor. Dünya enerji arzının da yüzde 10'unu çöpten elde ediliyor. Çöp yerli bir kaynak haline geldi. O yerli kaynağımızı mutlaka ama mutlaka değerlendiriyor olmamız lazım. Ülkemizin elektrik üretimindeki payı yüzde 1.3'ler civarında. Şu ana kadar biz yatırım yapıp da, nükleerden tutun ki kömür tesislerine varıncaya kadar itiraz görmediğimiz herhangi bir yatırım şu ana kadar karşımızda bulmadık. Bu itirazların enerji kalemleriyle alakalı olduğuna artık inanmıyorum. Bu Türkiye'nin kalkınmasına olan itirazdır. Ama bizler buna seyirci kalmayacağız. Bizler doğru bildiğimizi yapacağız ve Türkiye'yi kalkındıracağız. Türkiye'nin şu anda enerji arzı fazlası var. Türkiye'nin bu durumu Ak Parti iktidarları döneminden önce hiç yaşamadı. Çöplerden üreyen metan gazı karbondioksit gazının tam 21 katı kadar daha tehlikeli. Bu projeyi gerçekleştirmekle çok tehlikeli bir gazı bertaraf etmiş olacağız. Biz çöpleri ve buradan arıtılarak elde edilecek bütün yapıyı refah seviyemize dönüştürmüş olacağız. Şu anda Türkiye'nin 81 ilinde bu tesislerin kazandırılmasıyla alakalı çok ciddi teşvikler var. Ve bugün her bir metreküplük doğalgazın ithalatına karşılık gelecek herhangi bir yatırım bizi heyecanlandıran yatırımdır. Bu yerli kaynak. Ülkemizin her bir köşesinde bu yatırımları artıracağız ve Türkiyemize kazandırmış olacağız" dedi.
'EN BÜYÜK SERMAYEMİZ İNSANIMIZ'
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ise, Türkiye'nin enerjiye ihtiyacı olduğunu belirterek şöyle konuştu:
''Her alandan enerji elde etmeye çalışıyoruz. Nükleer santralden enerji yapalım diyoruz, birileri 'istemeyiz' diyorlar, termik santral yapalım diyoruz, birisi 'istemeyiz' diyor, sudan enerji elde edelim hidroelektrikten diyoruz birileri 'istemeyiz' diyorlar, rüzgardan elektrik enerjisi üretelim diyoruz birileri 'istemeyiz' diyorlar, güneşten enerji elde edelim 'buraya olmaz' diyorlar. Şimdi çöpten enerji elde ediyoruz, bilmiyorum buna da 'hayır' diyen var mı. Eski Türkiye'nin her şeye "hayır" diyordu. Türkiye'nin ise halkın yarasına merhem olacak ne varsa çöpten de olsa halkın hizmetine sunuyor. Şimdi bize söylüyorlar, 'bunu yapmadınız' bunu yapmadık diyenlere, doğru, Ay'a da, Mars'a da gitmedik ama bu milletin hastası hastane kapısında beklemesin diye hastaneler yaptık, bu millet karanlıkta kalmasın diye en ücra köylerimize kadar enerjiyi götürdük. Ne petrolümüz ne de doğalgazımız var. Ama Türkiye şu anda milli geliri bakımından doğalgazı da petrolü de olan ülkelerden daha fazladır. En büyük sermayemiz insanımızdır, insanımız her zaman istikrarın ve güvenin yanında oldu."
Konuşmaların ardından Bakanlar Yıldız ve Yılmaz ile Vali Alim Barut ve beraberindekiler butona basarak tesisisin temelini attı. Yapılacak tesisin 10 bin haneye ve 30 bin kişiye enerji sağlayacağı ve Eylül ayında açılacağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: