Bakan Yıldız 'enerji Diplomasisi Ve Bağımlılığı' Konferansına Katıldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesine ilişkin,...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) projesine ilişkin, "2017-2018 yılına kadar burada bin 800 kilometrelik bir alanda yaklaşık 2 milyon ton civarında bir boru kullanılacak. Bunun da ihale sürecini takip edeceğiz" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rekabet Kurumu'nda düzenlenen 'Enerji Diplomasisi ve Bağımlılığı' konulu konferansa katıldı. Yıldız, yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2012 yılında kurulu gücünü yüzde 8'ler civarında artırdığını belirterek, bunun çok önemli bir rakam olduğunu söyledi. Yaklaşık 10 yıl içerisindeki enerji tüketiminin ve ona bağlı olarak üretimini iki katına çıkarmış olmanın, önümüzdeki 10 yıl içerisinde bir bu kadar daha büyüme zorunluluğunu ortaya koyduğunu anlatan Yıldız, "Büyüyen Türkiye'nin küçülen enerji sektörü olmaz. Onu mutlaka takip edecek, hatta arz güvenliği itibarıyla daha da hızlı büyümesini sağlayacak bir enerji sektörü oluşturmamız gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin arz güvenliği ile alakalı herhangi bir problemi olmadığına dikkati çeken Yıldız, uluslararası yatırımlara devam edileceğini ve alınan kararların arz farkıyla beraber realize edilen yatırımlar olduğunu söyledi. Yıldız, 2018 yılının enerji güvenliği ile alakalı konularına çalışmaya devam ettiklerini bildiren Yıldız, Türkiye'nin güçlenen yapısıyla beraber geliştirdiği enerji politikasının aslında yalnızca kendisiyle alakalı değil bölgeyle de alakalı bir hale geldiğini dile getirdi. Yıldız, "Gelişen Türkiye'nin bir ülkeyle yapacağı projeleri geliştirirken diğer ülkelere mani olmayacak şekilde kabiliyetlerini artırdığını gördük" şeklinde konuştu.

TANAP PROJESİ

Bakan Yıldız, gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Azerbaycan ve Ortadoğu gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan TANAP projesine ilişkin sorusuna Yıldız, "TANAP Anlaşması gerek Azerbaycan Meclisi gerekse TBMM tarafından onaylanmıştı. Cumhurbaşkanımızın onayından sonra Resmi Gazete'de yayınlandı. Mevzuat ve prosedür kısmını tamamlamış bulunuyoruz. Hükümetlerarası anlaşmaların önemli bir onay kısmıydı bu. Uluslararası Anlaşma niteliğinde 3 Ocak'ta TBMM'de görüşülmüştü. Bundan sonra artık proje firmasıyla beraber uygulamalarını hep beraber takip edeceğimiz ve güzergahın belirleneceği bir çalışmaya giriyoruz. Türkiye buradaki hissedarlarını kardeş ülke Azerbaycan'la beraber değerlendirecek ve yapılacak yatırımlarda özellikle yerli boruların kullanılmasıyla alakalı bir ön prensip anlaşmamız vardır" cevabını verdi.

Reklam
Reklam

Üreticilerle bir araya geldiklerini ve istihdam ayaklarıyla alakalı konuların konuşulduğunu belirten Yıldız, "2017-2018 yılına kadar burada bin 800 kilometrelik bir alanda yaklaşık 2 milyon ton civarında bir boru kullanılacak. Bunun da ihale sürecini takip edeceğiz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: