Bakan Yıldız: Rumlar siyasi manipülasyon yapıyor

Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Dışişleri...

Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını Dışişleri Bakanlığı liderliğinde yürüttüklerini söyledi. Yıldız, özelikle Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin doğalgazla ilgili çalışmalarını siyasi bir manipülasyon olduğu kanaatinde olduklarına vurguladı.
Bakan Yıldız, Almanya’ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin, Akdeniz’deki doğalgaz ve petrol arama tartışmalarına ilişkin sorularını cevapladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile yapılacak Kıta Sahanlığı Anlaşması ile kendilerine farklı bir saha açılmış olacağına işaret eden Yıldız, “Sismik aramalarımız sonrasında çıkan sonuçları hep beraber değerlendireceğiz. Özellikle petrolde derin deniz aramacılığında bilinen bir gerçek vardır. Sondajlara girilmeden böyle rezerv tahmininde bulunmak güçtür. Hedefimiz öncelikle iki ve üç boyutlu sismik aramalar. kıta sahanlığı anlaşmasının çizdiği sınırlar neresi ise biz o sınırlar içerisinde sismik aramalarımızı geliştireceğiz. Ama Antalya açıklarında bizim ruhsatlı sahalarımız içinde olacağını söylemeliyim.” dedi.

Reklam
Reklam

"DÜNYADA 14 BİN YERDE ARAMA YAPILIYOR"
Bakan Yıldız, Rum Yönetimi'nin yaptığı çalışmaların siyasi yönünün daha ağır olduğuna inandığını aktardı. Enerji Bakanı, Rumların sondaj çalışmalarını İsrail donanmalarının koruduğunu belirterek, "Bu durumun ‘Türkiye ile İsrail’i karşı karşıya getirebilir mi?" sorusuna şu cevabı verdi: “Tabii ki böyle bir nokta olmasını ümit etmem. Bizim şu anki yaptığımız sismik aramalarla alakalı çalışmalar, tamamen kıta sahanlığı analaşması ile sınırlıdır. Bu sınırları Dışişleri Bakanlığımız veriyor. KKTC ile Kıta Sahanlığı Anlaşması’nı da Dışişleri Bakanlığımız yürütüyor. Ben işin teknik yanı, petrol ve doğalgaz, sismik aramalar yönünden bahsediyorum. Rezervlerle ilgili tahminleri spekülasyon olarak değerlendiriyorum. Dünyada şu anda 14 bin yerde derin deniz aramacılığı yapılıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz