Bakan Yıldız Trabzon'da

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde bugün gerçekleştirilen Gas ve Power 5. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katılmak üzere...

Trabzon Dünya Ticaret Merkezi'nde bugün gerçekleştirilen Gas ve Power 5. Türkiye Enerji Zirvesi’ne katılmak üzere kente gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, zirvenin ardından Vali Dr. Recep Kızılcık'ı ziyaret etti.

Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık'ı makamında ziyaret eden Bakan Taner Kılıç, basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Yıldız, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın "Avrupa’daki gündüz maçı modelinin incelendiğine" dair açıklamalarını da değerlendirdi. Bakan Yıldız, "Arkadaşlarımız bir çalışma yapıyor. Komple gece maçlarının oynandığı statlardaki kullanılan enerji miktarı ve gün ışığı ile mukayese edeceğiz. Biz her halükarda biliyoruz ki gün ışığında futbol maçlarının oynanması enerji tasarrufu ve enerji verimliliği açısından doğru bir şeydir. Zaten ilgili Bakanımız Suat Bey de bununla ilgili çalışmalarını yapıyor. Sonunda Sayın Başbakanımıza bu raporu sunacağız. Ben enerji sektörü açısından değerlendirdiğimde, gündüz maçlarını destekliyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Enerji Zirvesi nedeniyle Trabzon’da bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduğunu belirten Bakan Taner Yıldız, "Trabzon her geldiğimizde gerçekten bize heyecan veren, Anadolu’nun dinamik şehirlerinden birisi. Trabzon her zaman daha iyiyi ve güzeli hak ediyor. O sağlam dokusu ve insan yapısıyla hamdolsun her zaman daha güzelini hak ediyor. Bizler iktidarımızla bütün illerimize hizmet götürdüğümüz gibi, Trabzon'a getireceğimiz hizmetler de ön planda. Hatta bu organizasyonun Trabzon'da yapılıyor olması, bence son derece isabetli olmuş bunu anladım. Farklı Anadolu şehirlerinde bunu gerçekleştiriyoruz. Bugün de Trabzon'dayız" dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye'nin bir büyüme ve değişim içerisinde olduğuna vurgu yaparak, Trabzon’un da bundan nasibini alacağını dile getirdi. Koordinasyon Kurulu’nda ele alınacak konulara ilişkin de bilgi veren Yıldız, şunları söyledi:

“Elektrik ve doğalgaz dağıtım hizmetlerinin yerinde yapılıp yapılmadığı, yatırımların hangi oranda gerçekleştirildiği, aksayan yönler varsa, bunlar toplantıda değerlendirilecek. Bir sonraki yılın yatırımlarıyla ilgili fikir sahibi olmamız gerektiği üzere bu toplantıları yapacağız. Trabzon adına da, bölge adına da toplantının faydalı geçeceği kanaatindeyim. Elektrik dağıtım hizmetlerinin bulunduğu şehirlerin ve doğalgaz dağıtım şirketleriyle alakalı bulunduğu hizmet alanlarının hepsini değerlendireceğiz. Biz bunları normalde hafta içi yapmıyor olsak, milletvekillerimizin, bütün belediye başkanlarımızın bulunduğu bir ortamda yapıyoruz. Ancak bugün Sayın Valimizin, başkanımızın ve ilgili bütün arkadaşlarımızın bulunduğu ortamda yapacağız. Her yaptığımız toplantıdan biz fayda gördük. Her toplantıdan sonra o bölgenin daha da iyi olduğunu gördük. Çünkü yerinde o eleştirileri, tavsiyeleri ve varsa önerileri alıyoruz. Bugün de faydalı bir toplantı geçeceği kanaatindeyim.”

Reklam
Reklam

KARADENİZ'DE PETROL VAR MI ?

Bir basın mensubunun, "Karadeniz’deki petrol aramalarında son durum nedir? Karadeniz’de petrol var mı?" şeklindeki sorusuna Bakan Yıldız, şu yanıtı verdi:

"Sürmene’deki kuyuda BP çalışmıştı; o çalışmada sismikler petrol bulgularına rastlamıştı. Sondajda da petrol bulmadılar değil ancak, o yapının içerisinde abzorbe edileceği, oradan emileceği bir yapı oluşmadı. Kafkas dağlarının volkanik yapısının petrolün üzerini kapattığı aradaki petrol, tekrar o volkanik yapı görüldü. O yüzden diyoruz ki bir yerde sismikler petrol gösterebilir. Ama orada sondaj yaptıktan sonra projenin fizibilitesi, oradan petrol alınıp alınamayacağı, alınırsa hangi kanallarla alınacağı konuşulur, yani sektörde bunlar değerlendirilir. Eğer uygun değilse, yani siz 100 lira harcayıp oradan 80 lira gelir elde edecekseniz, o doğru bir çalışma olmaz. Biz bu yüzden ihtiyatlı konuşuyoruz. Sondaj tamamlanıncaya kadar o yapının ciddiyetini koruyoruz. Hatta Türkiye’de 300-400 variller civarında petrolün bulunduğu yerler var. Ama biz bunları ‘çok büyük şey bulduk’ diye de lanse etmiyor, kamuoyu ile paylaşmıyoruz. Biz bunu böyle paylaştığımızda sanki Türkiye’nin ihtiyacı karşılanmış gibi bir hava oluşuyor, bu da doğru değil. Biz ne kadar varsa o kadarını kamuoyu ile paylaşıyoruz. Şuna inanıyorum; Karadeniz’de petrol olduğuna inanan yalnızca bizler değiliz. Uluslararası firmalar da ona inandığı için gelip burada çalışma yapıyorlar. Kimse böyle 500-600 milyon dolarını buraya saçıp da gitmez. Shell ile yaptığımız anlaşma 350 milyon dolarlık bir anlaşma ve Karadeniz’de yine bu çalışmayı yapacağız. Onlar da inandıkları ve ümit ettikleri için bu çalışmayı götürüyor bizimle. Ben de inanıyorum ki; Türkiyemizin istediği cari açığımıza önemli ölçüde ilaç olacak bir şey buluruz. Bunu belki de en çok isteyen kişilerden biriyim.”

Reklam
Reklam

"İSTANBUL BOĞAZI'NDAN ÇIKTIKTAN SONRA YAKLAŞIK 65-70 KİLOMETRE AÇIKTA İKİNCİ BİR SONDAJ YAPMAK İSTİYORUZ"

İstanbul Boğazı’ndan çıktıktan sonra, yaklaşık 65-70 kilometre açıkta ikinci bir sondaj yapmak istediklerini dile getiren Yıldız, "Bilindiği gibi birinci sondajda doğalgaz emaresine rastlamıştık. Onun prosesleri yapılıyor, ikinci kuyuyla onun desteklenmesi lazım. Olan bir şeyi paylaşıyoruz, olmayan bir şeyi ileriye dönük paylaşmamaya gayret ediyoruz, samimi ve açık davranmaya gayret ediyoruz. Hatta cümlemi yadırgayanlar da oldu; ‘biz petrol varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. Petrol olmasını temenni ediyor ve inanıyoruz. İnşallah bulur ve onu ülkemize armağan ederiz'” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yaşanan son gelişmeler ışığında dünyadaki enerji piyasası ve petrol piyasasının bu durumdan etkilenip etkilenmeyeceği yönündeki soru üzerine de Bakan Yıldız, “Kimse petrol fiyatlarını yükseltecekse Türkiye'yi bahane etmesin. Türkiye'nin böyle bir gerekçesi yok. Siyasi istikrar mı, yoksa bir kısım böyle kırma-dökme olayları mı sürdürülebilir? Bütün ülkemiz adına onun sürdürülebilir olmadığını söyleyebiliriz. Biz 11 yıldan beri uğraştığımız bu siyasi istikrarın böyle uluslararası arenaya petrol fiyatlarını yükseltecek kadar bir şekilde yansımadığını, bunun bir bahane olarak kullanıldığını biliyoruz. Bütün bu birikimlerin halkımızın elde etmiş olduğu refah seviyesini bir çırpıda verme niyetinde değiliz. Halkımızın bir özgür ortam içerisinde kendi fikrini beyan etmesini ne kadar tabii karşılıyor, ne kadar doğru buluyorsak, tam tersi kırarak dökenleri de o kadar anormal buluruz ve doğru bulmuyoruz. Bu ikisinin ayrıştırılması, ayrı ayrı yerlere konulması lazım. Türkiye’de bu sahneleri vatandaşımız özlemedi. Bunu çok iyi ayırt etmemiz lazım. Bu sahnelerden kimler seviniyor, kimler üzülüyor iyi bakmamız lazım. Herkes kendini bu testten geçirsin. Ben vatandaşımızın bu sahnelerden hoşnut olmadığını biliyorum. Türkiye'nin istikrarına yönelik her türlü adımın kesinlikle sonuca ulaşmayacağını söylemem lazım. Türkiye eski Türkiye değil, hemen oyuna gelebilen bir ülke hiç değil. O yüzden biz bu kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu kişisel özgürlüklerin kesintiye uğradığı anlamına gelmiyor” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Vali Kızılcık ise, “Biz özellikle Karadeniz’de ülkemizin başlatmış olduğu, uzun dönemdir devam eden ama son dönemde daha ümitvar olduğumuz araştırmalarla Karadeniz’de petrolü bulur, ülkemizin geçen yıl 60 milyar dolar gibi büyük paralar ödeyerek kalkınmamıza, yaşamımıza büyük katkı sağlayan enerji açığımızı bu şekilde yerel kaynaklarla sağlamış oluruz” şeklinde konuştu.

Ziyarette Vali Kızılcık, Bakan Yıldız'a kemençe armağan etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: