Bakan Yıldız'dan 'yasadışı dinlemelere' ilişkin açıklama

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yasadışı dinlemelere ilişkin konuştu.

Yıldız "Bu, Türkiye'nin genel bir problemi haline gelmiştir. Türkiye'de bir kaydedenler kulübü oluşmuştur. Ülkenin dört bir yanına devletin kurumlarına kadar dinlenme tesisleri kurulmuştur. Kaydedenler kulübü ve dinlenme tesislerine alınacak tavır yalnızca bir grubun alacağı tavrı değil, toplumun bütün kesimlerinin alması gereken bir tavırdır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) ve BP Türkiye işbirliğinde TEPAV'da düzenlenen '3. TEPAV-BP Enerji Forumu'na katıldı. Bakan Yıldız, forum sonrası gazetecilerin sorularını cevapladı. İran'la tahkim sürecinin devam etmesine ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Tabii ki bununla alakalı yeni doğalgaz kaynaklarını birçok ülkeyle beraber değerlendiriyoruz. Bize gelen teklif bundan sonra artırılacak miktarlar da dahil tekliflerin beklentileri karşılanmadığı ile alakalıdır. İran'ın bize verdiği teklif, şu anda beklentilerimizi karşılamamaktadır. İki katına çıkartmak bile İran'ın teklifidir. Bunun gerçekleştirilmesi, fiyat mekanizmaları bizim için önemli. Bizim için tedarik kadar fiyatın kendisi de önemlidir. 5 ayrı ülkeden alıyoruz ama fiyat bizim için son derece önemlidir. İki haftalık süreç içinde gelen rakamlar bizi tatmin etmedi, beklentilerimizi karşılamadı. Bundan sonra gelecek teklif varsa değerlendireceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Yasadışı dinlemelere ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Bu, Türkiye'nin genel bir problemi haline gelmiştir. Türkiye'de bir kaydedenler kulübü oluşmuştur. Ülkenin dört bir yanına devletin kurumlarına kadar dinlenme tesisleri kurulmuştur. Biz, dinlenme tesislerini normalde otobüslerin bulunduğu yerler olarak geçerdik. Literatürde şu anda farklı bir gelişme var. Türkiye'de dinlenme tesisleri kuruldu. Arkadaşlarımın bir kısmı bana mesaj atıyor, 'Bu kadar dinlenmişsiniz buna rağmen yorgun görünüyorsunuz' diye. Bu Türkiye'de oluşturulmak istenen bir paranoya durumudur. Bir ülkenin bakanının, birçok enerji projeleriyle alakalı, her bir arkadaşım kendi sektörüyle alakalı çok ciddi şeyler yapıyorlar. Bir ülkenin enerji bakanını 2,5 yıl resmi olarak dinliyorsunuz, ben onun hangi gerekçeyle orada olduğunu bilmiyorum. Bir örgüt adı söylüyorsunuz, o örgütün ne iş yaptığını, ben dinlendiğimi açıkladıklarında biliyorum. O yüzden, bu yalnızca AK Parti'nin, iktidar partisinin değil. CHP'nin genel merkezi dinlendi. CHP'nin bununla alakalı hem kurumsal kimliği hem de Türkiye açısından kendi seçmenine bir mesaj iletmesi lazım. Bu mesaj kendi seçmeni tarafından da henüz alınmamıştır. O yüzden, bu dinlenmeyle alakalı, kaydedenler kulübü ve dinlenme tesislerine alınacak tavır yalnızca bir grubun alacağı tavır değil, toplumun bütün kesimlerinin alması gereken bir tavırdır. Sonuç hangi gerekçeyle olursa olsun makul bir sonuç olamaz. Türkiye'de siyasi istikrarın bozulmasını isteyenlerin yaptığı işlemlerdir. O açıdan Türkiye'nin 17 Aralık, devletin kurumsal hafızasının hükümetlerin reflekslerinin bundan sonra daha farklı değerlendirileceği bir siyaset tarihine giriyoruz. Bu siyaset tarihi bu manada önemli bir dönüm noktası haline gelmiştir. Kurumsal hafıza bazı yerlerde reset edilmiş, bazı yerlerde aşırı yüklenmiştir. Bunların kontrolü bir yapının içerisinde denetlenmekte, bu doğru bir şey değildir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bağdat ile Erbil arasında bir komite oluşturulduğunu belirten Yıldız, "Çok dalgalı bir görüşme trafiği var. Orada komite oluşturuldu. Bu manada neler yapılacağını izliyoruz. Top onlarda" dedi.

TPAO'nun Rusya'da petrol ve doğalgaz arama çalışması yapmasının sorulması üzerine Yıldız, "Bildiğiniz gibi Türkiye gerek cari açığını, gerekse ithal ettiği enerji kaynaklarının kendi eliyle üretilmesi için gayret ediyor. 100 milyon varillik tespit edilmiş rezerv var. 50 milyon varili de TPAO çıkartıp kendi ekonomisine kazandırmakla ilgileniyor" şeklinde konuştu.

Rusya'ya nükleer santral eğitimi için gönderilen öğrencilere ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, "3 yıl içinde 190 öğrenci gönderdik. Yeni öğrenci alımlarına başlıyoruz. 100 kişiyi tekrar Rusya'ya göndereceğimiz bir zaman dilimine girdik. Bu, bizim Akkuyu'da yapımına başlayacağımız nükleer güç santrallerinden çalışacak kendi mühendislerimizi yetiştirmelidir. 6-7 yıllık bir paketi aylık 500 dolar da harçlık ve burslarını vererek buna devam edeceğiz. Türkiye'deki eğitimler devam edecek" dedi.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine Bakan Yıldız, Ceyhan'da bekleyen 650-700 bin varillik bir petrolün olduğunu ifade etti. Başka bir gazetecinin, "Yasadışı dinlemelerle ilgili suç duyurusunda bulundunuz mu?" sorusuna Yıldız, "Hazırlıklarımızı yapıyoruz. Çok sıkıntılı bir durum olarak görüyorum, ironik bir hale geldi. Ülkenin yapacağı ciddi işler var. Biz, gücünü şeffaflıktan alan bakanlık ve hükümet olarak çalışıyoruz. Bazı kendi aleyhimize konuştuğumuz noktalar da var. Ayrı bir ajandamız olmaz. Bu yapılanları ülkemize bir hakaret olarak kabul ediyorum. Her zaman yalnızca ekonomisiyle değil, idaresi, sosyal hayatıyla değil, beyni ve zihniyle büyüyen bir yapıyız. Bu manada büyük resmi kaçırmayalım" cevabını verdi.

Yasadışı dinlemeler konusunda teknolojik yönden hükümetin düşündüğü sistemin olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, "Bir şifreleme varsa hemen yanı başında deşifreleme de vardır ama bunun doğru ellerle yapılması lazım. Hiç tahmin etmediğimiz bir yapıydı bu. Bu aldanmış duygusu atıldı, bunun yerine ülkenin refleksleri, gerek kriptolamayla, gerekse önlemlerin kişisel hak ve özgürlüğü sınırlandırmadan yapılacağını söyleyebilirim. Tek taraflı yapılan bir yapı bizim politikalarımızın dışında olacaktır. Bunu tekrar doğru bir zemine oturtmak bu ülkenin geleceği için de önemlidir" ifadelerine yer verdi. (İHA)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: