Bakan Yılmaz: Doğu Ve Güneydoğu'ya Kamu Yatırımı 10 Yılda Ikiye Katlandı

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine önemli bir ayrıcalık tanıdıklarını,...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine önemli bir ayrıcalık tanıdıklarını, geçen 10 yılda bölgeye 32 milyar lira yatırım yapıldığını, yatırım payının yüzde 7’den yüzde 15'i aştığını söyledi.

Bakan Yılmaz, AK Parti Malatya il teşkilatının Havuzbaşı Restoran'da düzenlediği iftar programına katıldı. Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AK Parti’nin iktidar olduğu ilk günden bu yana önemli mesafeler katettiğini belirtti. 3 bin 500 dolarlık kişi başına gelirin 10 bin doları aştığını anlatan Yılmaz, kişi başına gelirde 3 katı kadar artış sağlandığını dile getirdi. Türkiye'nin birinci lige çıkmak ve dünya ülkeleri içinde ekonomisi güçlü ilk 10 ülke arasına girmek için 2023 vizyonunu gerçekleştirmesi gerektiğinin altını çizen Yılmaz, “230 milyar dolarlık bir ekonomiye sahip olan Türkiye geçen yıl itibariyle 780 milyar dolarlık bir ekonomiye ulaştı. İhracatımız geçen yıl 135 milyar dolara ulaştı. 30 küsur milyar dolardan başlamıştık. Şimdi biz çok daha ileri noktalara taşımak istiyoruz. 2023'te kişi başına gelirimiz 25 bin dolara çıksın, ekonomimiz 2 trilyon doları aşsın, ihracatımız 500 milyar doları aşsın istiyoruz. Bütün bunları gerçekleştirmemiz için Ak Parti olarak adeta dün kurulmuş gibi aynı heyecanla aynı coşku ile çalışmaya devam etmek zorundayız” dedi.

Reklam
Reklam

Türkiye’nin 2001 krizinden sonra faizlere milli gelirin yüzde 15.5’ini ödediğini, bugün ise bu rakamın yüzde 3’e indiğini vurgulayan Yılmaz, “AK Parti'nin oluşturduğu güven ve istikrar sonucu enflasyon ve faizler düştü. Devletin iki yakası bir araya geldi. Bütçe dengelerimiz kuruldu ve bu güven ve istikrarın sonucunda büyük hizmet yapıldı. Eskiden faize giden, çarçur edilen kaynaklar milletin hizmetine aktarılmaya başladı. Yoksullukla mücadele anlamında da çok önemli mesafeler katedildi. Günde 1 doların altında geliri olan vatandaşımız kalmadı. 2,15 doların altında yaşayan vatandaşlarımızın sayısı 2002'de yüzde 3-4'lerdeydi. Aşağı yukarı o da sıfıra yaklaştı. 4,30 doların altında yaşayan nüfusumuz yüzde 30 civarındaydı. Neredeyse 3 kişiden biri günde 4,30 dolarında altında bir gelirle yaşıyordu. Geçen yıl bu rakam 3,7'ye kadar geriledi. Bütün bunlar Türkiye'nin büyüdüğünü, aynı zamanda gelirini de adil paylaştığını gösteriyor" diye konuştu.

Türkiye’nin değişik zamanlarda yapılan anayasal ve yasal değişikliklerle bugün farklı bir noktaya geldiğinin altını çizen Yılmaz, ”Eskiden ayıplı bir demokrasimiz vardı. Eksik bir demokrasimiz vardı. Vesayet altında bir demokrasimiz vardı. Türkiye çok şükür o ayıplı günleri geride bıraktı." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin etnik sorunlarda, mezheplerde, inanç meselelerinde önemli adımlar attığını vurgulayan Yılmaz, şöyle devam etti: “Türkiye olarak bizim birliğe, beraberliğe ihtiyacımız var. Birliği, beraberliği sağlarken de herkesin etnik aidiyetine, mezhebine, dinine, inancına saygı göstereceğiz. Yeni anayasa çalışmalarımızla ve yasal değişikliklerimizle Türkiye artık ileri demokrasiyi hedefliyor."

"DOĞU VE GÜNEYDOĞU’YA YATIRIM İKİ KAT ARTTI"

Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine geçmişe oranla iki kat daha fazla kamu yatırımı yaptıklarını ifade eden Yılmaz, “Biz kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerine önemli bir ayrıcalık tanıdık. Sadece geçtiğimiz 10 yılda Doğu ve Güneydoğu illerine 32 milyar lira yatırım yapmışız. Kamu yatırımlarında Doğu ve Güneydoğu'nun payı yüzde 7 civarındaymış. Bugün geçtiğimiz yıl itibariyle bu yüzde 15'i aşmış durumdadır” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: