Bakan Yılmaz: Patriotların Maliyeti Konusunda Adil Bir Paylaşım Var

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Patriot hava savunma sisteminin maliyetiyle ilgili adil bir yük paylaşımı...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Patriot hava savunma sisteminin maliyetiyle ilgili adil bir yük paylaşımı olduğunu söyledi. Yılmaz, "Altyapıyı hazırlamak bize sonraki masraflar katılımcı ülkelere ait. Dolayısıyla adil eşit bir paylaşım olduğunu düşünüyorum. Rakam olarak 4 birimin birini biz karşılıyoruz. Ancak TL olarak bizim bir yıl içerisinde beklediğimiz rakam 15 milyon TL gibi.” dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ve Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere ile Kahramanmaraş'a konuşlandırılan Patriot bataryalarının kurulduğu Gazi Kışlası'nda incelemelerde bulundu.

Reklam
Reklam

Adana'dan uçakla Kahramanmaraş'a gelen bakanlar, Patriot Hava Savunma Sistemi'nin bulunduğu Gazi Kışlası'na geçti. Her üç bakan daha sonra 5. Zırhlı Tugay Komutan Yardımcısı Albay Kaan Kazaz'ı makamında ziyaret etti. Alman askeri birliğine geçen bakanlara, Patriot Sistemleri Alman Harekat Birliği Komutanı Marcus Ellermann brifing verdi. Konuk bakanlar brifingin ardından sistemin konuşlandırıldığı alanda ortak basın açıklaması yaptı.

İlk olarak konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Hollanda ve Almanya mevkidaşlarına hitaben, ''Sizin askerleriniz bizim misafirlerimizdir gözünüz arkada kalmasın.'' dedi.

Suriye'de yaşanan gelişmelerin ardından Türkiye'nin NATO'dan hava savunma sisteminin takviye edilmesi yönündeki talebinin, ittifak ülkeleri tarafından olumlu karşılandığını belirten Bakan Yılmaz, gerekli takviyelerin yapıldığını söyledi.

Hollanda, Almanya ve ABD'nin 2'şer adet Patriot sistemini, sadece savunma amaçlı olarak Türkiye’de konuşlandırma kararı aldıklarını hatırlatan Yılmaz, Adana, Gaziantep ve Kahramanmaraş'a kurulan sistemin 15 Şubat'tan itibaren faal halde olduğunu ifade etti. Sistemin tamamen savunma amaçlı olduğunu vurgulayan Yılmaz, füze bataryalarının konuşlandırılmasının Türkiye’nin olası bir saldırıya karşı korunması maksadıyla alınmış ihtiyati tedbir niteliğinde olduğuna dikkat çekti. Amaçlarının halkın korunması, Türkiye’nin ve ittifakın caydırıcılığının kararlılıkla gösterilmesi olduğunu anlatan Yılmaz, Suriye'de yaşanan çatışmaların bir an önce son bulmasını ve ülkede yeniden barışın tesis edilmesi temennisinde bulundu.

Reklam
Reklam

PATRİOTLARIN MALİYETİ AÇIKLANDI

Patriot hava savunma sisteminin maliyeti ile ilgili soru üzerine, Milli Savunma Bakanı Yılmaz şunları söyledi: “Adil bir yük paylaşımı var. Altyapıyı hazırlamak bize sonraki masraflar katılımcı ülkelere ait. Dolayısıyla adil eşit bir paylaşım olduğunu düşünüyorum. Rakam olarak 4 birimin birini biz karşılıyoruz. Ancak TL olarak bizim bir yıl içerisinde beklediğimiz rakam 15 milyon TL gibi.”

Bir gazetecinin, "NATO'nun önümüzdeki günlerde Suriye'den gelecek tehdide karşı yeni bir güvenlik sistemi devreye sokması söz konusu olabilir mi? Şu andaki bulunduğumuz yerde güvenlik tehdit durumu nedir?" şeklindeki sorularına ise Yılmaz, şu cevabı verdi: “Şu anki riski düşük görüyorum. Risk var ancak düşük seviyededir. İlave güvenlik gerekçesi olursa o da NATO tarafından alınır mı? Genel bir ilke vardır güvenlik parçalanamaz. Eğer güvenlik için gerekiyorsa ilave tedbirler alınır. Şu anda ilave tedbir alınmasına ihtiyaç yoktur.”

Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, diğer müttefik ülkelerle birlikte Türkiye'ye savunma amacıyla geldiklerine işaret etti. Şu ana kadar Suriye'den Türk topraklarına herhangi bir saldırının olmadığını ifade eden Maiziere, “Daha önce sınırda yaşanan patlamadan dolayı Türk halkı zarar gördü. Suriye'den bir tehdit gelmemesi için buradayız. Almanya ile Türkiye arasında kalbi bir ilişki var. Yapılacak daha çok şey var. Birlikte çözümler bulunacaktır. Türk halkına teşekkürlerimi iletmek isterim.'' şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"CAYDIRICI ÖNLEMLER TEHDİDİ AZALTTI"

Tehdit durumunun düşük olduğunu ileten Thomas de Maiziere, “Caydırıcı önlemler aldığınız zaman bunun sonucunda elbette tehdit durumu da düşük olur. Biliyorsunuz daha önce üzücü kaza oldu. Türk uçağına yönelik saldırı oldu. Böyle bir durumun tekrarlanmasını hiç bir şekilde istememekteyiz. Caydırıcı önlem almaktayız. Bundan dolayı tehdit durumu düşüktür.'' açıklamasında bulundu.

Halep'te Scud füzeleri kullanılması ile ilgili soruya ise Maiziere şu cevabı verdi: "Orada olup bitenleri yakından takip ediyoruz. Patriot bataryaları ile görev tanımımız savunma amaçlı. Türk halkını ve toprağını korumaktır. Teknik nedenlerle bakıldığında Suriye içerisindeki bu roketleri indirmemiz vurmamız mümkün olmayacak.”

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis-Plasschaert ise 3 müttefik ülkenin bir arada çalışma ruhunu sergilediği çok önemli olaya şahitlik ettiklerini söyledi. Tüm NATO ülkelerinin bu süreci desteklediğini vurgulayan Plasschaert, Patriot bataryalarının burada konuşlandırılmasının, Hollanda parlamentosunda tartışıldığını ve oy birliği ile kabul edildiğini hatırlattı. Hennis-Plasschaert, NATO prensipleri gereği katılımcı ülkelerin maliyetleri kendilerinin karşıladığını, Hollanda için bu rakamın 40 milyon Euro civarında olacağı bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

Kahramanmaraş’a gelen üç ülkenin bakanını Vali Şükrü Kocatepe, AK Parti Kahramanmaraş milletvekilleri Sıtkı Güvenç ve Yıldırım Ramazanoğlu karşılarken, 5. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş de gezi boyunca konuklarına eşlik etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: