Bakan Yılmaz: Türkiye, Er Veya Geç Bu Meseleleri Geride Bırajacak

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm sürecinin hem Türkiye’nin kendi iç huzuru ve refahı açısından, hem...

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, çözüm sürecinin hem Türkiye’nin kendi iç huzuru ve refahı açısından, hem de geniş coğrafyada çok daha etkili bir şekilde Türkiye’nin varlık göstermesi açısından önemli olduğunu söyledi. Provakasyonlara gelmemek gerektiğini söyleyen Yılmaz, Ama "Ben inanıyorum ki Türkiye kim ne derse desin er veya geç bu meseleleri geride bırajacak ve çok daha emin bir şekilde yoluna devam edecek." dedi.

Bingöl'de düzenlediği basın toplantısında konuşan Yılmaz, çözüm sürecenin çok önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, "Hem Türkiye’nin kendi iç huzuru ve refahı açısından önemli, hem de bu geniş coğrafyada çok daha etkili bir şekilde Türkiye’nin varlık göstermesi açısından önemli. Bunu istemeyenler olabilir. Türkiye’nin önünü kesmek isteyenler, bu gelişime, güçlenmeye karşı olanlar olabilir. Bunların yapabileceği her türlü provokasyon olabilir, engelleme çalışması olabilir. Ama ben inanıyorum ki Türkiye kim ne derse desin er veya geç bu meseleleri geride bırajacak ve çok daha emin bir şekilde yoluna devam edecek. Provokasyonlara da gelmemek gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

2023’ e giderken, yüksek gelir düzeyine sahip bir ülke hedeflediklerini vurgulayan Bakan Yılmaz, "İlk 5 yılını bu kalkınma planımızla daha detaylı bir hale getirmiş olacağız. Burada dediğim gibi yenilikçilik ve girişimcilik esas eksenimizi oluşturacak. Diğer önemli bir husus bunları insan odaklı bir şekilde hazırlıyoruz. Nitelikli insan ve güçlü topluma dayalı bir yapı öngörüyoruz. Burada her şeyin özü insan. Bakın Türkiye de elbette doğal kaynaklar var, madenlerimiz var, daha başka birtakım fırsatlarımız var, fakat bizim esas sermayemiz, esas zenginliğimiz insanlarımız. Genç dinamik insan yapımız. Buna her türlü yatırımı yapıp, bu insan gücümüze, önümüzdeki dönemi de istikrarlı bir şekilde büyüdüğümüz ve hedeflere ulaştığımız bir dönem olarak planlıyoruz.'' diye konuştu.

"DÜNYADA ÇOK CİDDİ BİR KRİZ VAR"

Dünyada şu anda çok ciddi bir krizin olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "Biz bunu tam hissetmiyoruz belki ama Avrupa’da, dünyada çok ciddi bir kriz var ve bu kriz merkez ülkelerde gerçekleşiyor. Yani ileri ülkelerde gerçekleşiyor, Amerika'da, Avrupa’da Japonya’da. Dünyada da giderek güç dengelerinin kaydığını görüyoruz. Gelişmekte olan ülkelere doğru üretimin istihdamın kaydığını görüyoruz. Çin başta olmak üzere, Hindistan, Brezilya başka bazı ülkeler, uzak doğuda Endonezya bütün bu ülkelere doğru üretimin kaydığını, gelişmekte olan ülkelerin dünya da artık daha fazla söz sahibi olduğu, pay sahibi olduğu bir döneme doğru gidiyoruz. Türkiye de bu ülkeler arasında yıldızı parlayan ülkelerden bir tanesidir. '' değerlendirmesini yaptı.

Reklam
Reklam

"GAP, DAP, DOKAP VE KOP ÜZERİNE ÇALIŞIYORUZ"

Bölgesel eylem planları hazırlayarak, Türkiye ortalaması altında olan bölgeleri de Türkiye ortalamasına yaklaştırmaya gayret ettiklerini belirten Bakan Yılmaz, '' Hem Türkiye’yi dünyada üst sıralara taşımaya gayret ediyoruz, hem de Türkiye için de değişik bölgeleri birbirine yaklaştırmaya gayrete diyoruz. Bu 2 hedefi aynı anda gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Özellikle bu ikinci hedef kapsamında bölgeler arası dengesizlikleri azaltma hedefi kapsamında çok önemli eylem planları hazırlıyoruz. 4 tane Eylem Planı hazırlıyoruz şu anda. Birincisi GAP Güneydoğu Anadolu Projesi bunun ilk dönemi bitti biliyorsunuz 2012’de. Bu yıl yeni bir Eylem Planı hazırlıyoruz. Bir 5 yıl daha GAP’taki yatırımlarımıza faaliyetlerimize devam edeceğiz. İkinci hazırladığımız eylem planı DAP Doğu Anadol Projesi eylem planı. Bunun üzerinde çalışmaları epeydir devam ettiriyoruz. DAP bölge idare kanalıyla, bakanlık kanalıyla, ajanslarımız kanalıyla bu çalışmaları yürütüyoruz. Diğer taraftan DOKAP dediğimiz Doğu Karadeniz Eylem Planı hazırlıyoruz. Ve nihayet dördüncü olarak Konya Ovası Projesi dediğimiz KOP bölgesinin eylem planını hazırlıyoruz. Bu saydığım 4 bölge Türkiye ortalamasının altında gelire sahip olan bölgelerdir.'' bilgilerini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: