Bakan Yılmaz’dan Mısır Açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır’da yaşanan "fetret devri"nin en kısa sürede sona ermesini ümit...

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Mısır’da yaşanan "fetret devri"nin en kısa sürede sona ermesini ümit ettiklerini ifade ederek, "Mısır halkının tercihlerinin yanındayız. Geçmişte hangi tercihi kullandı? En somut olanı işte Mursi’nin seçiminde gösterdi. Bundan sonra yapılacak seçimde de Mısır halkı kimi seçerse Türkiye onun yanındadır" dedi.

Çankırı’da bir dizi ziyaretlerde bulunan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çankırı Valiliği önünde tören mangasını selamladı. Valilik önünde karşılaştığı vatandaşlarla da sohbet eden Yılmaz’a Vali Vahdettin Özcan tarafından il hakkında brifing verildi. Brifingin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Yılmaz’a Mısır’da yaşanan askeri darbe ve bunun Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkileri nasıl etkileyeceği soruldu.

Reklam
Reklam

Mısır’ın sıkıntılı bir süreçten geçtiğini belirterek bu süreci en kısa sürede atlatması için temennide bulunan Bakan Yılmaz, “Mısırlıları kardeşimiz olarak görüyorum ancak şunu herkesin bilmesi lazım. Hiçbir aması, fakatı, lakini olmaksızın demokrasi ile gelenin demokrasi ile gitmesi lazım. Sandıkla gelenin sandıkla gitmesi lazım. Eee sandık yetmiyor. Sandık yetmiyorsa bunun yetip yetmediğine karar verecek millettir. Tek başına sandık her şey değil. Tek başına her şey sandık değil ama onun da ölçüsünü, notunu, değerlendirmesini yapacak yine millettir. Milletin dışında milletin kendilerini yönetme seçme vermiş olduğu kimseleri değiştirme hakkı kimsede yok” dedi.

Ülkeleri karıştırmak için yüzde 1 yeterli iken yönetmek için bazen yüzde 35-40-50’nin dahi yetmediğine dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Şimdi Tahrir Meydanı’nda toplanan var. Tahrir Meydanı'nda toplananların 4-5 katı Cumhurbaşkanı Mursi’nin destekçileri var. Sokaklara bakarak ülkeleri değerlendirmek doğru değil. Herkes buna mutmain olursa, inanırsa doğrunun bu olduğuna inanırsa ülke kaybeder. Mısır kaybederse bir başkasının Mısır içinde kazanması mümkün mü? Mısır kaybederse Mısır içerisindeki herkes kaybeder. Şu an dünya Mısır’a üçüncü sınıf ülke olarak bakıyor. Demokrasiden çok uzak. Bu Mısır'a yapılan en büyük haksızlık. Mısır hem İslam periyodunda hem de İslam’dan önceki dönemde de şanlı bir medeniyeti kurmuş. Hala onların eserleri günümüzde kalmaktadır. Mısır’ın atacağı her adımı Mısırlıların desteklemesi lazım. Demokrasiden dönülen her dönem Mısır için kayıptır. Bu Mısır’a yazık olur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Bakan Yılmaz, “Savunma sanayi ihracatında Mısır’a yaptığımız bir ihracat var mı? Varsa eğer varsa son durumdan sonra ilişkimiz ne olacak?” sorusuna ise, “Biz tüm ülkelerle iyi ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Bunların içerisinde muhakkak ki Mısır ile çok iyi ilişkimiz vardır. Mısır’ın şu anki Savunma Bakanı da mayıs ayında savunma sanayii fuarına geldi. Savunma sanayi kapasitemizin nasıl olduğunu görmüştü. İki ülkenin savunma sanayiinde iş birliği yapması için ikili mutabakatımız vardı. Ümit ederiz bu fetret devri en kısa zamanda sona erer ve Mısır'la iyi ilişkiler kurma niyetimiz hayata geçer. Biz Mısır’la mevcut ilişkilerimizi daha iyi noktaya götürmek istiyoruz. Mısır halkının tercihlerinin yanındayız. Kimin yanındayız? Mısır halkının tercihlerinin yanındayız. Geçmişte hangi tercihi kullandı, en somut olanı işte Mursi’nin seçiminde gösterdi. Bundan sonra yapılacak seçimde de Mısır halkı kimi seçerse Türkiye onun yanındadır” sözleriyle yanıt verdi.

Açıklamasının ardından, Bakan Yılmaz’a Vali Özcan tarafından tuz lambası hediye edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: