Bakandan "tavuk yiyebilirsiniz" mesajı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Hastalık bulaşmamış, veteriner hekim kontrolünde kesilen ve usulüne uygun olarak pişirilen kümes hayvanlarının etlerinin yenmesinde sakınca bulunmamaktadır" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda gündem dışı bir konuşma üzerine söz alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin Kuş Gribi'ne karşı hazırlıklı olduğunu söyledi. 1.5 ay öncesinden bu konuda gerekli değerlendirmelerin ve tatbikatların yapıldığını söyleyen Eker, "Bu hastalık kümes hayvanlarıyla diğer kanatlı hayvanlar arasına çok hızlı bir şekilde yayılma eğilimi olan ciddi bir hastalıktır. Bundan 1.5 ay kadar önce Rusya'dan Kuş Gribi'nin vuku bulması üzerine biz o zaman harekete geçtik. Göçmen kuşlarla bu hastalığın bulaşma ihtimalini göz önünde bulundurarak, Marmara Bölgesi'nde Kuş Gribi ile ilgili bir tatbikat yaptık. Tedbirlerimizi 1 ay öncesinden almıştık" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

"Şu ana, bu saatte kadar ne Türkiye, ne Manyas Gölü çevresi, ne de başka bir bölgesinde herhangi bir vaka görülmüş değildir" diyen Bakan Eker, "Görülmemesi için de biz her türlü tedbiri aldık. Sağlıklı olmasına bakmaksızın hepsini itlaf ettik. 3 kilometrelik alan içinde. Tek tek kontrol etmek suretiyle gerektiği takdirde buralarda da itlaf çalışması yapacağız, yapıyoruz. İtlaf ettiğimiz hayvanların bedelini de vatandaşlarımıza ödedik, ödeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Kuş Gribi'nin Türkiye'de görülmeden önce 1997 yılından 2005 yılına kadar Çin'den ABD'ye Almanya'dan Belçika'ya, Hollanda'dan Danimarka'ya kadar 24 ayrı ülkede görüldüğünü hatırlatarak, "Bu hastalık öncelikle kanatlı hayvanlar arasında ciddi bir salgın yapabilmekte ve çok büyük ekonomik kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu hastalığın hasta hayvanlarla temas eden onların gübreleri onların vücut sıvılarıyla doğrudan temasa geçen insanlarda da görülebilme ihtimalidir. Bu hastalıkla ilişkili olarak 60-65 insanın hayatını kaybettiğini biliyoruz. Şu ana kadar tıbbi verilen hastalığın insandan insana geçtiğine ilişkin bir kayıt yoktur. Ama hayvanlar arasındaki salgını da ciddiye almak ve gerekli tedbirleri almak zorundayız. Şu ana kadar gerekli tedbirleri almış bulunuyoruz" ifadelerine yer verdi.

Reklam
Reklam

Eker konuşmasında, tavuk yemede bir sakınca olmadığını, ancak bazı şartları olduğunu belirterek, "Uzmanların ifadesine göre hastalık bulaşmamış, veteriner hekim kontrolünde kesilen ve usulüne uygun olarak pişirilen kümes hayvanlarının etlerinin yenmesinde sakınca bulunmamaktadır. Veteriner hekim hastalık bulaşmamış hayvanların tüketilmesinde herhangi bir sakınca yok" diye konuştu.

Konun abartılması durumunda insanlarda panik havası oluşacağını ve psikolojilerinin bozulacağını söyleyen Eker, "Eğer biz, konuyu abartarak bir panik havasında verirsek, hem insanların bunu algılama şekli farklılaşır, gereksiz paniğe sebep olur, insanların ruh sağlığı etkilenir, hem de milyarlarca dolarlık yatırımı ilgilendiren kanatlı sektörümüz bundan zarar görür. Bu Türkiye'nin zararı olacaktır. O nedenle meseleyi ne abartarak ne de ihmal ederek ikisinden de kaçınmak suretiyle meseleyi soğukkanlılıkla ciddiyetle ele almamız ve buna göre davranmamız gerekiyor. Durum kontrol altında. Gelişme başka bir noktada görülmedi inşallah görünmez, hastalık bir tek vakayla sınırlı kalmış olur" dedi.

Reklam
Reklam

AB ülkelerinin Türkiye'nin ürettiği beyaz ete yasak getirmesinin uluslararası salgın prosedüründen kaynaklandığını söyleyen Bakan Eker, "Kanatlı sektörümüz daha çok içeriye çalışıyor. Rusya'dan tavuk eti almamamıza rağmen, bu hastalık orada görülünce 'Biz bu ülkeden tavuk almıyoruz' dedik" diye konuştu.