Bakandan vicdani ret açıklaması

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdani ret ile ilgili olarak, “Bir ceza vereceğiz, o cezayı hapiste çektikten sonra askerlikten muaf olunacak" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, vicdani ret ile ilgili olarak, “Bir ceza vereceğiz, o cezayı hapiste çektikten sonra askerlikten muaf olacak. Düzenleme budur. Bununla ilgili bir çalışma yapılacak. Bu hususun vicdani retle bir alakası yoktur. Vicdani retle ilgili bizim çalışmamız bunun üzerinedir” dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, tasarının ikinci maddesi üzerindeki sorulara yanıt verdi.

-ÇÜRÜK RAPORU ALANLAR-

“Çürük raporu alanlar bu yasadan yararlanacak mı diye bir soru soruldu” diyen Yılmaz, “Komisyondan geçen haliyle yararlanamayacak, ancak önergeler varsa eğer Meclis kabul ederse, bakılır” dedi.

Reklam
Reklam

-VİCDANİ RET-

Vicdani ret ile ilgili, bir vatandaşın, “ben askere gitmem” dediğini ifade eden Milli Savunma Bakanı, şöyle dedi:

“Bir ceza vermişsiniz, içeri girmiş, çıkmış, yeniden askere almışsınız, yine askere gitmem diyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi diyor ki bir adama bir suçtan dolayı ömür boyu tahkikat altında tutamazsınız, mahkumiyet altında tutamazsınız. Avrupa Parlamentosu süre vermiş, aralık ayının sonuna kadar bu konuyla ilgili ne yapacaksanız bana bildirin. AİHM'e taraf mısınız, tarafsınız. Taraf olduğunuz bir mahkemenin hükümlerine uymak gerekir mi, hukuk devleti bunu gerektirir. O halde yapılan düzenlemeler nedir, hem Adalet Bakanı’nın dediği hem bizim arkadaşların ortak çalıştığı, diyoruz ki; bu gibi 'ben askere gitmeyeceğim' insanlar için bir ceza yani her seferinde üç yıl, beş yıl değil. Bir ceza vereceğiz, o cezayı hapiste çektikten sonra askerlikten muaf olacak. Düzenleme budur. Bununla ilgili bir çalışma yapılacak. Bu hususun vicdani retle bir alakası yoktur. Vicdani retle ilgili bizim çalışmamız bunun üzerinedir. Bir başkası ne diyorsa o bizim gündemimizde değildir, bizim ki budur.”

Reklam
Reklam

-YASADAN KİMLER YARARLANACAK-

Milli Savunma Bakanı, yasadan kimlerin yararlanacağına yönelik sorulara da, "Önce şu kanunu okumak lazım, ne diyor, henüz fiili askerlik hizmetine başlamamış olmak bu yasadan yararlanmanın bir şartı. Başlayanlar yararlanamayacak. Ancak adam hapse girdiği için bir başka yasadan yararlanabilir diyelim" dedi.

-“ONUN BEDELİ CENNETTİR”-

“Şehitliğin tanımını bilmeyenler şehitlikle ilgili kan bedeli diye söylüyorlar” diyen Milli Savunma Bakanı, “Oysa şehitliğin bizim inancımıza, bir tanımı vardır. Karşılığında cennet verilen ölüm işte şehittir. Bedel olmaz. Onun bedeli cennettir. Ama bir başkası cennete inanmazsa bunun karşılığında kan bedeli, para bedeli isteyebilir” dedi. (ANKA)