Bakanı Davutoğlu: Devler Arasına 'insan'la Gireceğiz

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına 'insanıyla' gireceğini söyledi. AK...

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına 'insanıyla' gireceğini söyledi. AK Parti İzmir İl Başkanlığı tarafından Kaya Termal Otel'de düzenlenen ''Dünya'da Türkiye vizyonu'' konulu toplantıda konuşan Davutoğlu, ''Hepimizin ortak akıl etrafında güçlü tezler ortaya koyması gerekiyor. Muhalefetimiz de eleştirileri hakarete indirmesin de 'şöyle yapalım' desin. Muhalefet temsilcisi keşke model önerse." dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin dünyanın en büyük devletleri arasında yer alma hedefini hatırlatarak, ''Peki diğer büyük devletler kimler olacak? Amerika olacağı kesin. Çin, Rusya, Hindistan, Brezilya, Avustralya, Almanya, Japonya. Peki biz nasıl gireceğiz bu devlerin arasına? Elimizde tarih, coğrafya, insan var. O zaman yapacağımız coğrafyamızı insanların hareketi üzerinden büyütmek.'' görüşünü belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkas, Asya, Avrupa ülkesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, İzmir ve Akdeniz'in tarihi arasında da kader birliği bulunduğunu anlattı. Akdeniz'in yeniden kaderini çizdiğini ifade eden Davutoğlu, Türkiye'nin de bu değişimi iyi okuması gerektiğini belirterek, "Türkiye'de 1990'lı yıllarda kişi başına düşen milli gelir azaldı. Ülkede çarpıcı bir restorasyon yaşanmadı. 1993-95 yılları arasında Türkiye'de dışişleri bakanları sürekli değişiyordu. Şimdi ise ülkede restorasyon yaşanıyor. Hepimizin ortak akıl etrafında güçlü tezler ortaya koyması gerekiyor. Muhalefetimiz de eleştirileri hakarete indirmesin de 'şöyle yapalım' desin. Muhalefet temsilcisi keşke model önerse. Eğer hızlı akan tarihte restorasyonu sürdürürsek 21. yüzyılı kurtarırız. Balkan Savaşları'ndan 1. Dünya Savaşı'na kadar kaybettiğimiz her yer hareket halinde. O dönemde oluşan haritalar bizi sınırladı. Şimdi yapmamız gereken tarih sahnesine çıkarken vizyonumuzu belirlemek. Bunun içinde demokrasi, verimli ekonomi ve aktif bir dış politika gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam

Kıbrıs konusunda eleştirildiklerini ifade eden Davutoğlu, ''Yıllarca dış politikamız 'Kıbrıs'ta ne olacak' şeklinde konuşuldu ama şimdi ülke büyüdüğünde bir komşusuyla olan sorunuyla günü geçirebilir mi? Ülkenin ölçeği büyüdüğünde meseleleri de küçülmeye başlıyor. Komşularımıza da 'gelin sinerjiyi geliştirelim, çevre havzalarda restorasyon yapalım' diyorum.'' diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: