Bakanlar, Balıkçılarla Birlikte ‘vira Bismillah’ Dedi

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Foça Balıkçı Barınağı'nı ziyaret etti.

2012-2013 balıkçılık sezonu, Foça Balıkçı Barınağı’nda Eker ve Yıldırım’ın ağları bırakma seronomisine katılması ile açıldı. Balıkçılık sezonu açılış töreninde bir konuşma yapan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, Türkiye’nin Avrupa’ya balıkçılık ihracatından üst sıralarda yer aldığını vurgulayarak, “İzmir’de Güzelbahçe’de çok modern balıkçı barınağını ihale edeceğiz. İzmir, turizmden, ticaretten sonra fuarlardan sonra balıkçılığın ve denizciliğin de merkezi haline gelecek. İzmir'in denizcilikte ve balıkçılıkta ne kadar önemli olduğunu herkese göstereğiz. Son yıllarda İzmir bu konuda önemli gelişmeler gerçekleştirdi” dedi.

Reklam
Reklam

Denizdeki kaynaklarımızı hoyratça tüketmememiz için yasak getirildiğini söyleyen Yıldırım, hiçbir kaynağımızın sonsuz olmadığını, gelecek kuşaklara balıkçılığın bırakılması gerektiğini vurguladı. Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Avlanma alanlarının belirlenmesi, derinliklerin belirlenmesi ile ilgili bütün bu kararları alırken üzerinde durulan konu denizlerimizdeki deniz ürünleri kaynağımızın sürdürülebilir bir derinliğe erişmesidir. Herşeyi avlarsak ondan sonra havamızı alırız. Mevlana’nın bir sözü var. ‘Önce fareyi def et, sonra buğdayı topla.’ Alınan bu tedbirler bazen kısa vadede, bazı arkadaşların hoşuna gitmeyebilir; fakat orta ve uzun vadede bunların sonuçlarını göreceğiz. Bir iki günlük bakış değil. Nesillerce sürecek balıkçılık anlayışını sürdüreceğiz. Denizlerdeki balık neslini sürdürebilirliğini sağlamak, denizci olan balıkçılarımızdan kıyı yapıları ile ilgili ihtiyaçlarını görmek gerekiyor.”

“Balıkçılar işlerini yaparken bizim görevimiz onların ihtiyaçlarını karşılamaktır” diyen Yıldırım; balıkçılara yönelik sürdürdükleri hizmetleri anlattı:

Reklam
Reklam

“Tıpkı temelini attığımız balıkçılık barınağı gibi 178 balıkçı barınağımızı tamir ettik. Eksiklerini giderdik. Helali hoş olsun. Balıkçılarımıza helal olsun. 40 tane yeni balıkçı barınağı yaparak 1 milyar TL’lik yatırımı gerçekleştirdik. Denizciliğe verdiğimiz destek 2.9 katrilyonu buldu. ÖTV'yi kaldırdık, büyük hizmet gördü. Bu teşvik bu destek sağlanmamış olsaydı, sizi temin ederim ki bu teşvik olmasaydı hiç birşey mümkün olmazdı. Bu destek ile balıkçılarımız huzura kavuştu.”

“BALIK YETİŞTİRİCİLİĞİ İLE YÜKSELİYORUZ”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, balık avı yasaklanma sezonunun balıkçığın ileri nesillere taşınmasındaki öneminin altını çizdi. Türkiye’de amatör ve profesyonel ruhsatlı 150 bin kişinin balıkçılık yaptığına dikakt çeken Eker, balıkçıların yükünü azaltmak için balık yetiştiriciliğine önem verdiklerini söyledi. Eker, sözlerini söyle sürdürdü:

“Balıkçılarımızın doğrudan kendi faaliyetleriyle uğraşan sorunlarını çözümleyen bir müdürlük kurduk. Nesli tehlikede olan nesilleri de korumak adına balık türlerinin yavrularını karada yetiştirip denize bırakmak suretiyle düzenlemeler yaptık. Faizleri düşürdük. Yatırım yapmak için kullandıkları banka faizlerini düşürdük. Balıkçılık dışına çıkarılacak tekne sahiplerine metre başına 10 milyar lira destek yapıyoruz. Bu sene 2012'e ayırdığımız yatırımlar büyük. Amacımız av baskısını azaltmaktır. Bunu azaltalım ki, belirli bölgelerde av, araç gereçlerinde düzenleme yapmak suretiyle denizdeki varlığımızın sürdürebilmesi suretiyle gerçekleştireceğiz. Avrupa'ya 400 milyon dolar balık ihracatı gerçekleştirildi. Bunların çoğu yetiştiriciliğini gerçekleştirdiğimiz çupra ve levrekten geldi. Bunun meyvelerini topladık.”

Reklam
Reklam

Eker, “1985 yılında Türkiye'de 8 bin 600 civarında balıkçı gemisi var. Türkiye 5 bin 250 ton balık avlıyor. 1995 tekne sayımız 9 bin 700 çıkıyor 60 tona düşüyor balık üretimi. 2002'de çok daha aşağıdayız. Fakat bakıyoruz ki tekne sayısı 27 bin tonlara düşüyor. Bunu düşünmemiz lazım, bu uygulama doğru mu diye. Tedbirler aldık. Bunlardan bir tanesi şu, yetiştiriciliği destekleme kapsamına aldık. 6 bin ton civarında olan yetiştiricilik üretimimizi, 90 bin tona çıkardık. Balık üreticisine ödediğimiz para 736 bin TL. Bu karşılıksız hibe desteğidir. Sadece balıkçılarımızın desteklendiği ÖTV indirimi yaptık. Yetmedi, Balıkçılık Su Ürünleri Müdürlüğü kurduk. Böylece balıkçılarımızın mutlaka görüşlerini alıyoruz, İstişare yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Tören sonrasında Eker ve Yıldırım, sezonun ilk ağlarını atmak için tekneye çıkarak, 'rast gelsin, vira bismillah' dediler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: