Bakanlar Kurulu listesi bugün Köşk'te

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'nin Bakanlar Kurulu listesini bugün Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunacağını bildirdi.

SEZER, ERDOĞAN'I BUGÜN SAAT 15.30'DA KABUL EDECEK
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı bugün saat 15.30'da Çankaya Köşkü'nde kabul edecek.

Başbakan Erdoğan, dün yaptığı açıklamada, 60. Hükümet'in Bakanlar Kurulu listesini bugün Cumhurbaşkanı Sezer'e sunacağını bildirmişti.

Reklam
Reklam

Erdoğan, partisinin Merkez Yürütme Kurlu (MYK) toplantısının ardından AK Parti Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında, şunları kaydetti:

"Bununla ilgili olarak ben de istişarelerimi yapıyorum. 59. dönemdeki eksiklerimiz nelerdi ve bu eksiklerimizi bu dönemde nasıl doldurabiliriz, hangi isimlerle doldurabiliriz? Bu konuda müzakerelerimi yaparken, benim için önemi hiçbir zaman ihmal edilmeyecek olan Merkez Yürütme Kurulum ile de bugün görüşmelerimizi yaptık. MYK'daki arkadaşlarımın hepsinin tek tek kanaatini aldım ve bu kanaatleri de bugün değerlendirip Sayın Cumhurbaşkanımıza çıkarken de bu şekilde oluşan listemi, kendilerine, zat-ı devletlerine takdim edeceğim.

Temennim odur ki yeni hazırlayacağımız listeyle oluşan kabine, inşallah 60. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti olarak ülkemize, milletimize çok daha farklı, çok daha atak bir hükümet olarak hizmet verir ve farklı bir tecrübeye de sahip olan bu kabinemiz, inanıyorum ki ülkemizi o beklediğimiz sıçramayı gerçekleştirmek suretiyle muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmada artık, fersah fersah o beklediğimiz adımları da atar. Ben hayırlı olsun diyorum."

Reklam
Reklam

Yeni hükümette bakanlık sayısı arttırılırken, ekonomiye 'koordinatör' bakanlık modeli getirilecek.

Başbakan Erdoğan, özellikle 'nükleer, enerji ve su' gibi geniş hizmet alanı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı da 'enerji' ve 'maden' bakanlığı olarak ikiye ayırma kararı aldı. Yeni kabinede Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılacak. Kültür Bakanlığı'na Diyanet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü de dahil edilecek. Erdoğan, listeye itiraz olması halinde bu kez müzakere etmeyecek ve yeni Cumhurbaşkanı'nın Çankaya Köşkü'ne çıkmasını bekleyecek. Kabinede kapsamlı bir revizyon yapması beklenen Erdoğan'ın yeni listesinde Bülent Arınç, Zafer Çağlayan, Faruk Çelik, Nazım Ekren, Hayati Yazıcı, Dengir Mir Mehmet Fırat gibi isimler yer alacak. AK Parti'nin Cumhurbaşkanı adayının Abdullah Gül olarak belirlemesinin ardından gözler yeni kurulacak 60. Hükümet'e çevrildi. Başbakan Erdoğan, yeni kabine listesini bugün haftalık olağan görüşmesini yapmak üzere çıkacağı Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'e sunacak. Erdoğan'ın yeni kabinesi sürprizlerle dolu olacak. Mevcut milletvekili listesinde büyük oranda değişiklik yapan Başbakan Erdoğan, değişimi yeni kabinesine de yansıtacak.

Reklam
Reklam

Erdoğan'ın yeni kuracağı kabinede partisindeki diğer isimlere de yol açmak amacıyla köklü değişiklik yapması bekleniyor. Aday listelerinde parti yönetiminde yer alan isimleri ilk sıralara yerleştirerek jest yapan Erdoğan, yeni dönemde Merkez Yürütme Kurulu'ndan en az 4 ismi kabineye taşıyacak. Erdoğan'ın MYK üyelerinden Dengir Mir Mehmet Fırat, Hayati Yazıcı, Nazım Ekren ve Nükhet Hotar Göksel'in kabineye alması bekleniyor.

Seçimlerde Meclis'e 30 kadın vekil sokan AK Parti, bu artışı kabineye 'iki kadın bakan' olarak yansıtacak. Erdoğan, transfer ettiği isimlerden de 3 veya 4 ismi kabineye alacak. Erdoğan, kabinede de AK Parti'nin 'merkez parti' kimliğini güçlendirecek isimlere ağırlık vererek, yeni dönemde izleyeceği politikaya ilişkin güçlü sinyal verecek. Yeni kabinede AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Hayati Yazıcı, Dengir Mir Mehmet Fırat, Nükhet Hotar Göksel, Nazım Ekren, Faruk Çelik, yeni isimlerden Ertuğrul Günay ve Zafer Çağlayan'ın görev alması bekleniyor. Erdoğan'ın TBMM eski Başkanı Bülent Arınç'ı da kabineye 'Başbakan Yardımcısı' olarak alabileceği konuşuluyor. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı adayı olmasının ardından boşalan koltuğa da Ali Babacan'ın oturmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak Babacan'ın 'Başmüzakereci' olarak devam etmeyeceği öğrenildi. Erdoğan'ın Adalet eski Bakanı Cemil Çiçek ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ı da kabineye bu kez 'Başbakan Yardımcısı' olarak alacağı belirtiliyor.

Reklam
Reklam

BAKANLIK SAYISI ARTTIRILIYOR
Başbakan Erdoğan, son dakika sürprizi yaparak bakanlık sayısını arttırma kararı aldı. Erdoğan, şu an Başbakan Erdoğan ile birlikte 23 olan bakanlık sayısının 24 veya 25'e çıkarılması gündemde. Erdoğan bu yöndeki kararını önceki gece gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu toplantısında alacak. 'Ekonomiye' koordinatör bakanlık modeli getirmeyi düşünen Erdoğan, Maliye ve Hazine'yi tek çatı altında toplama görüşünde. Erdoğan'ın özellikle 40'ın üzerinde genel müdürlüğü bulunan ve çok geniş bir hizmet alanı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile ilgili de yeni bir tasarruf yapacağı öğrenildi. Erdoğan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın görev alanına 'nükleer, enerji ve su' gibi çok önemli konuların girdiğini ifade ederek, işleyişin kolaylaştırılması amacıyla bu bakanlığı iki veya üçe ayırabileceklerini bildirdi. Erdoğan'ın Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nı 'enerji', 'maden' ve 'su' bakanlıkları olarak üçe dağıtabileceği konuşuluyor. Enerji Bakanlığı 'icracı bakanlık' olarak devam ederken, Erdoğan'ın 'Maden Bakanlığı'nı Devlet Bakanlığı olarak ihdas edebileceği belirtiliyor. Erdoğan'ın kararı doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı da ayrılacak. Kültür Bakanlığı'nın görev alanına giren konular yasa gerektirmediği için Devlet Bakanlığı çatısı altında yürülütecek. Turizm Bakanlığı icracı bakanlık olarak kalırken, Kültür Bakanlığı'nın görev alanına Diyanet ve Vakıflar Genel Müdürlüğü de dahil edilecek.

Reklam
Reklam

SEZER İTİRAZ EDERSE, GÜL'E SUNACAK
Başbakan Erdoğan 60. Hükümet'in oluşumunda farklı bir yol haritası izleyecek. Erdoğan, Cumhurbaşkanı Sezer'in kabine listesindeki bazı isimlere itiraz etmesi halinde 'müzakere' yolunu seçmeyecek. Erdoğan, listedeki bazı isimlerin çizilmesi halinde kabineyi yeni seçilecek Cumhurbaşkanı'na sunma kararı aldı. Daha önce 59. Hükümet'in kurulması aşamasında Köşk'ün nabzını yoklayan Erdoğan, bu kez aynı yolu seçmedi. Erdoğan, hazırladığı listeyi bugün Köşk'e sunacak ancak itiraz olması halinde müzakere etmeyecek. Erdoğan bu konudaki kararını önceki gece gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında açıkladı. Erdoğan listeyi perşembe günü Cumhurbaşkanı'na sunacağını belirterek, listedeki isimlere itiraz olması halinde kabineyi yeni Cumhurbaşkanı'na sunacaklarının mesajını verdi. Erdoğan, hazırladığı listeyi değiştirmeden bu kez partisinin aday gösterdiği Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı makamına oturmasının ardından Köşk'e sunacak. Cumhurbaşkanı Sezer, daha önce Beşir Atalay'ın Milli Eğitim Bakanlığı'nı veto etmiş, Sezer'in bu tavrı üzerine Atalay Devlet Bakanlığı'na kaydırılmıştı.

Reklam
Reklam