Bakanlar Kurulu Sona Erdi

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı'nda değişiklikler yapıldığını, böylece oda ve...

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı'nda değişiklikler yapıldığını, böylece oda ve göz hapsi cezalarının kaldırıldığını belirterek, "Buna paralel olarak 'disko' diye tabir edilen 'Disiplin Koğuşları' ve 'Disiplin Ceza ve Tutukevleri' de kaldırılmaktadır. Mevcut sistemdeki disiplin mahkemeleri kaldırılmış, bunların yerine disiplin kurulları teşkil edilmiştir. Daha önce yargı yolu kapalıyken, yeni uygulamayla disiplin cezalarından bazılarına yargı yolu açılmıştır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Merkez Bina'da toplanan Bakanlar Kurulu, sona erdi. Bakanlar Kurulu'nun ardından ise Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç basın toplantısı gerçekleştirerek açıklamalarda bulundu. Bakanlar Kurulu'nun hükümetin 10'uncu yılını doldurduktan sonra 11'inci yılında yaptığı ilk Bakanlar Kurulu toplantısı olduğunu söyleyen Arınç, bu vesile ile geçmiş 10 yılı değerlendiren görüşmeler yapıldığını kaydetti.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in 8 kanunda 20'den fazla değişiklik yapan 4. Yargı Paketi'ni Bakanlar Kurulu gündemine taşıdığını belirten Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in ise "Çeşitli Kanunlarda Yer Alan 'Özürlü' İbarelerinin Değiştirilmesine Dair Kanun Tasarısı"nı gündeme taşıdığını bildirdi. Bunun da 4 maddeden oluştuğunu söyleyen Arınç, "Bugünkü çeşitli mevzuatımızda yer alan 'Özürlü' ve 'Sakat' ibarelerinin 'Engelli', 'Çürük' ibarelerinin de 'Askerliğe elverişli olmayan' şeklinde değiştirilmesi öngörülüyor. Bu tasarı benimsendi ve TBMM'ye gönderilmesi kararlaştırıldı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın, 'Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanun Tasarısı' ile alakalı olarak bir sunumu olduğunu söyleyen Arınç, "Bu tasarı 49 maddeden ibaret. TSK personeline uygulanacak disiplin hükümlerinin yeniden düzenlenmesine ilişkindir" dedi. Arınç, düzenleme ile 'Disko' olarak bilinen Disiplin Koğuşları'nın kaldırıldığını belirterek şunları söyledi:

"Bu taslak, TSK Disiplin Kanunu'nda özet olarak kamuoyunda da zaman zaman tartışılan, şikayetlere yol açan bazı konular dikkate alınmıştı. Oda ve göz hapsi cezaları kaldırılmaktadır. Buna paralel olarak 'disko' diye tabir edilen 'Disiplin Koğuşları' ve 'Disiplin Ceza ve Tutukevleri' de kaldırılmaktadır. Mevcut sistemdeki disiplin mahkemeleri kaldırılmış, bunların yerine disiplin kurulları teşkil edilmiştir. Daha önce yargı yolu kapalıyken, yeni uygulamayla disiplin cezalarından bazılarına yargı yolu açılmıştır. TSK'da görev yapan sivil memurlar kapsam dışına çıkarılarak, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi hale getirilmiştir."

Reklam
Reklam

4. YARGI PAKETİ, ÖNÜMÜZDEKİ BAKANLAR KURULU'NDA TEKRAR GÖRÜŞÜLECEK

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Bakanlar Kurulu gündemine gelen 4. Yargı Paketi ile ilgili açıklamalarda da bulundu. Arınç, "Genelde olumlu görüşler bildirilmekle birlikte, konunun tekrar bazı maddeleri itibariyle ele alınması ve bu maddelerdeki düzenlemelerin kanunlardaki tüm düzenlemelere paralel hale getirilmesi uygun görüldü" diyerek, "Henüz taslak halindedir, daha önce de bir kez Bakanlar Kurulumuzda görüşülmüştü. 8 Kanun'da 20'den fazla maddede değişiklik yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Yapılan değişikliklerin AİHM'de bulunan davalar ve bu davaların nitelikleri ile ilgili gelişmeler üzerine gerçekleştiğini belirten Arınç, "Henüz tasarı haline gelmediğini, önümüzdeki bakanlar kurulunda tekrar görüşüleceğini ifade ederek bu konudaki sözlerimi bitirmek istiyorum" diye konuştu.

KERKÜK'TEKİ SOYDAŞLARIMIZLA İLGİLİ TEHDİT OLURSA, TÜRKİYE GEREKLİ ÇABAYI GÖSTERECEK

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, açıklamalarının ardından ise gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin, Peşmerge ile Irak ordusu arasında Kerkük çevresinde yaşanan gerginliği ve Kerkük'te yaşayan Türklerin durumunu sorması üzerine şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Sadece Kerkük gerginliği değil tabi. Sadece Kerkük derseniz, bir şekilde Türkiye'yi de ilgilendiren bir konu olduğu zannedilebilir. Merkezi hükümet ile Kuzey Irak'taki bölgesel yönetim arasında ihtilaf konuları var. Bu ihtilaflar sonucunda tartışmalar çatışmaya dönüştü. Sanıyorum 10-15 civarında da ölenler oldu. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak Irak'ın bütünlüğünü kabul etmiş, Bağdat hükümetiyle ilişkileri olan bir hükümet olarak, bu sorunların kendi içlerinde diplomasi ve barış yoluyla çözülmesinden yanayız. Bu tartışmaların, bu silahlı çatışmaların hiçbir zaman tarafı da olmayacağız.

Ama Kerkük'teki yurttaşlarımızın, soydaşlarımızın güvenliklerini, hayat varlıklarını tehdit eden bir gelişme olursa, Türkiye esasen Irak hükümeti nezdinde de, diğer otonom yönetim nezdinde de gerekli mutlaka çabaları gösteriyor ve gösterecek."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz