Bakanlık alkollü içki kullananları uyardı

ANKARA (ANKA)- Sahte rakıdan ölümlerin arkası kesilmeyince Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, alkollü içkilerin satın alınması ve tüketilmesi sırasında dikkat edilmesi gereken hususlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, son günlerde alkollü içkilerden on bir kişinin hastane bulgularına göre metil alkol zehirlenmesine bağlı olarak öldüğü konusunda kamuoyunu doğru bilgilendirmek ve alkollü içkilerin satın alınması ve tüketilmesi sırasında nelere dikkat edilmesi gerektiğini yazılı bir açıklamayla duyurdu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, denetimlerini, ölüm olaylarının öncesinde de yaptığını ve yapmaya devam ettiğini belirterek, ülke çapında metil alkol aramasıyla ilgili yapılan denetimlerde alınan 71 adet numuneden sadece 1'inde yüksek oranda metil alkole, ayrıca hacmen alkol miktarı tayini için alınan 89 numuneden 2 tanesinde ise olumsuzluğa rastlandığını kaydetti.

Reklam
Reklam

Açıklamada, Bakanlığın ilk ölüm olayının yaşandığı 21 Mart gününden itibaren tüm ülke çapında denetimlerini arttırdığı ifade edildi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yaptıkları denetimlere şöyle açıklık getirdi:

"Özellikle olayın yaşandığı Bursa ilinde 683 adet denetim yapılmış ve şüphe duyulan içkilerden numune alındı. Alınan numunelerin analiz sonucu mevzuata uygun bulundu. Antalya'da il genelinde içki satış ve tüketim yerlerinde yapılan denetimlerde yeddi emine alınan 2935 adet içkiyi temsilen 31 adet numune alındı.
İzmir ilinde 63 adet işyerinde denetim yapılmış ve yapılan bandrol kontrollerinde sahteciliğe rastlanmadı. Bunun dışında özellikle Antalya İl Müdürlüğümüz tarafından otellere yönelik 2009 yılında 122 denetim yapılmış, 2 iş yerine de cezai işlem uygulanmıştır. Ayrıca alkollü içki denetim programı kapsamında Antalya ilinde 2009 yılında 213 denetim yapılmış, 135 numune alınmış, bu numunelerden 29 adedi uygun çıkmamıştır. 44 numunenin ise analiz sonucu beklenmektedir. Uygun çıkmayan ürünleri satan ve tüketime sunan iş yerleri hakkında yasal işlem yapıldı."

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı vatandaşların alkollü içki satın alırken, şu hususlara dikkat etmeleri gerektiğini şöyle açıkladı:

"Öncelikle şişenin üzerinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığından üretim veya ithalat izni, tarih ve numarasının olup olmadığı, ürünün etiketinde bulunan diğer etiket bilgileriyle birlikte kontrol edilmeli. Ürünün kapağı üzerinde Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK logoları taşıyan bandrol bulunması gerektiği, bandrolün düzgün yapıştırılıp, yapıştırılmadığı kontrol edilmeli, bandrol yırtıkları yıpranmış halde olmamalıdır. Şişenin daha önce açılıp açılmadığını, özellikle kapak kısmının tutkalla yapıştırılıp yapıştırılmadığını, yıpranmış, darbeli olup olmadığı, kapakta enjektör deliğinin bulunup bulunmadığı kontrol edilmeli. Ürün görünür ve belirgin halde bulanıklılık, tortu ve fiziki kirlilik içermemektedir."

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, ayrıca, önlem olarak kullanıcıların şeffaf koruma ve hologramı kendilerinin açması, restoran ve otel işletmecilerinin ucuz mal tekliflerine itibar etmemesi, sadece yetkili distribütörlerden mal almasını tavsiye etti.

Reklam
Reklam