Bakanlık Bakan Eroğlu'nu yalanlandı

Uzun süre Aydın’da tartışma konusu olan katı atık bedeli ile ilgili tartışmaya son noktayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koydu.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun Aydın’a yapılan yatırımlarla ilgili 02.11.2012 tarihli ziyaretinde su faturalarına yansıyan katı atık bedeli ile ilgili “Yetki belediyede isterse talep eder istemezse almaya da bilir. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum” sözleri üzerine Aydın Belediye Başkanlığı tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan beklenen cevap geldi.

Bakanlık Katı atık bedeli alınmasının mecburi olduğunu Aydın Belediyesine yazı ile bildirirken, bu karar aydın Belediye Başkanı Çerçioğlu’nu haklı çıkararak Bakan Eroğlu’nun sözünü ise havada bıraktı.

Reklam
Reklam

Çevre ve Şehircik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü’nde gelen açıklamada “İlgi yazı ile 27/10/2010 tarihli ve 27742 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atıksu Altyapı ve Evsel katı Atık Bertaraf Tesisleri tarifelerinin belirlenmesinde uyulacak usul ve esaslara ilişkin yönetmelik” çerçevesinde Aydın Belediyesi tarafından alınmakta olan katı atık bedelinin alınmamasının söz konusu olup olmayacağı veya hangi durumlarda alınamayacağı ile ilgili görüş ve önerilerimizin bildirilmesi talep edilmektedir. Yönetmeliğin 4üncü maddesinde “Ücret: 26/5/1981 tarihli ve 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun mükerrer 44 üncü maddesi hükmü gereği çevre temizlik vergisi ile aynı kanunun 87’nci maddesi uyarınca kanalizasyon harcamalarına katılma payı ve 2560 sayılı kanunun 13 üncü maddesi uyarınca alınan kullanılmış suları uzaklaştırma bedelini de içerecek şekilde; “atıksu ve evsel katı atık ile ilgili verilen tüm hizmetler karşılığında tam maliyet esaslı tarifeye göre belirlenen toplam sistem maliyetini karşılamak üzere evsel katı atık ve atıksu hizmetlerinden yararlananlar tarafından ödenmesi gereken parasal değer” olarak tanımlanmaktadır. Bu nedenle tahsil edilen ücret çevre temizlik vergisinin tekerrürü olmamaktadır. Belediyeler vermiş oldukları hizmetin (atıksu ve evsel katı atık hizmetleri) karşılığı olan ücreti belirleyerek tahsil etmekle yükümlüdürler. Atıksu ve evsel katı atık hizmetleri karşılığında tahsil edilen bu ücret, vergi olmayıp, elektrik ve içme suyu hizmetleri gibi verilen hizmetin karşılığını ifade eden ve atıksu ve evsel katı atık hizmetlerine ait ücretlendirme yapılan hizmetin karşılığı olarak müstakilen, düzenli aralıklarla su faturaları üzerinden gerçekleştirilmesi gereken bir uygulamadır.

Reklam
Reklam

Bu kapsamda, katı atık bedelinin alınmaması söz konusu olmayıp, belediye başkanlıkları tarafından bu husus ile ilgili çalışmalar yürütülerek ev ve iş yerlerinden sabit tarife alınması gerekmektedir.” denildi.

Böylece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun sözlerini yalanlamış oldu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: