Bakanlık geri adım attı, biber ihracatının önündeki engel kalktı

Yaş meyve sebze ihracatçılarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biber ihracatına yönelik getirdiği analiz şartına...

Yaş meyve sebze ihracatçılarının Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın biber ihracatına yönelik getirdiği analiz şartına karşı başlattığı girişimler sonuç verdi. Avrupa Birliği (AB) ülkelerine biber ihracatında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın uyguladığı yüzde 100 analiz zorunluluğu, şimdiye kadar yapılan analizlerin sağlıklı çıkması üzerine, tarla ürünlerinde yüzde 10’a, sera ürünlerinde ise yüzde 20’ye düşürüldü.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 8 Temmuz 2011 tarihinden itibaren AB’ye ihraç edilen bütün biberlere analiz zorunluluğu getirmişti. Yapılan analizlerden olumlu sonuç alınmasıyla analiz sıklığı tarla ürünlerinde yüzde 10, sera ürünlerinde ise yüzde 20’ye düşürüldü.
Antalya İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Satıcı, kararın ihracatçıların maruz kaldığı zaman kaybını büyük oranda azaltmakla birlikte oluşan tedirginliği de gidereceğini bildirdi.
Bundan sonra özellikle üreticilere önemli görev ve sorumluluklar düştüğünün altını çizen Satıcı, “Üreticilerimizin ürettikleri ürünlerde zirai ilaç kullanımına her zamankinden daha fazla özen göstermeleri gerekiyor. Zirai ilaç kullanımı konusunda bugüne kadar gösterdikleri dikkat için de üreticilerimize ayrıca teşekkür ediyoruz.” dedi.
Satıcı, yaptığı açıklamada, önümüzdeki dönemde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın özellikle üretim aşamasında daha sıkı kontroller yapacak olmasının gıda güvenliği acısından sektörü iyi bir noktaya getireceğini belirtti.
Yakın zamanda, Türk ürünlerine uygulanan analiz zorunluluğunun hem AB ülkelerinde hem de Türkiye’de kaldırılması ve ihracatın daha hızlı ilerlemesini sağlamanın temel amaçlarının olacağını vurgulayan Satıcı, bu konuda üreticilere olan inançlarının tam olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz