Bakanlık: Kesimlik Için Ithal Edilen Hayvanlar, Kurbanlık Olarak Satılamaz

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 yılında gerek Trakya bölgesi için gerekse Anadolu için kurbanlık...

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, 2012 yılında gerek Trakya bölgesi için gerekse Anadolu için kurbanlık hayvan ihtiyacı olmadığından kurbanlık ithalatına izin verilmediğini, besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmayacağına dair bir beyanda bulunulmadığını açıkladı. Bakanlık, kesimlik olarak getirilen hayvanların piyasada kurbanlık olarak satılmasının mümkün olmadığını bildirdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı basın yayın organlarında ve internet medyasında bir milletvekilinin açıklamalarına dayandırılarak ‘Bakanlığın canlı hayvan ithal edilmeyeceğini açıkladığı halde hayvan ithalatının devam ettiği’ iddiasıyla ilgili haberler üzerine yazılı açıklama yaptı. Bakanlığın, et piyasasında meydana gelen fiyat artışlarının önüne geçilmesi ve üreticilerin besilik materyalinin karşılanmasına yönelik olarak besilik ve kasaplık canlı hayvan ithalatına izin verildiği vurgulanan açıklamada, ithal izni verilen besilik, kasaplık ve kurbanlık hayvanlarda aranacak şartların her bir kategori için farklı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

"2012 YILI İÇİN KURBANLIK HAYVAN İTHAL EDİLEMEYECEĞİ BELİRTİLDİ"

Şap hastalığından arilik statüsü kazanan Trakya Bölgesi için 2010 ve 2011 yıllarında kurbanlık hayvan ithalatına izin verildiği bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "2012 yılında ise gerek Trakya bölgesi için gerekse Anadolu için kurbanlık hayvan ihtiyacı olmadığından kurbanlık ithalatına izin verilmemiştir. Bu konuda Bakanlığımız tarafından yapılan açıklamalarda, 2012 yılı için kurbanlık hayvan ithal edilmeyeceği belirtilmiş, besilik ve kasaplık hayvan ithalatı yapılmayacağına dair bir beyanda bulunulmamıştır."

Habere konu edilen sığır ithalatının Et ve Balık Kurumu ve özel bir firma tarafından kasaplık amaçlı olarak gerçekleştirildiğine dikkat çeken Bakanlık, "İthal edilen hayvanlar her zaman olduğu gibi, Bakanlığımız tarafından görevlendirilen resmi veteriner hekimler tarafından, gerek ithal edilen ülkede, gerekse Derince Limanı'nda kontrol ve muayeneye tabii tutulmakta olup, hastalıklı hayvan girişine izin verilmesi söz konusu değildir. Diğer yandan mevzuatımız gereği kesimlik olarak ithal edilen hayvanlar 24 ayın altında olmak zorunda olup, ithalat sonrası gerekli kontrollerden sonra kesilmek üzere doğrudan kesimhanelere gönderilmektedir. Bu kapsamda, kesimlik olarak getirilen hayvanların piyasada kurbanlık olarak satılması mümkün değildir." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz