Bakanlık, Kimyasallar Için Kayıt Ve Bildirim Şartı Getirdi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerdeki fabrikalarda tehlikeli madde denetimlerine kayıt ve...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerdeki fabrikalarda tehlikeli madde denetimlerine kayıt ve bildirim zorunluluğu getiriyor. Fabrikalarda kullanılan flor, klor, arsin, siyanür, amonyak, hidrojen florür, hidrojen sülfür, elyaf gibi yanıcı, parlayıcı ve kimyasal içerikli maddeleri kayıt altına alacak olan bakanlık, kazalara erken müdahale edilmesini sağlayacak.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada; Kocaeli, Dilovası ve Gebze gibi sanayi kuruluşlarının yoğun olduğu bölgelerde tehlikeli madde kullanımının sıkı mercek altında olduğu belirtildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tehlikeli madde kullanımı nedeniyle can ve mal kaybına neden olan kazaları, erken müdahale için kayıt altına alacak. Sanayi kuruluşları, tehlikeli maddeleri, cinsine ve kullanım miktarına göre 2014 yılına kadar Seveso Bildirim Sistemi’ne bildirecek. Bakanlık, kullandıkları tehlikeli maddeleri kayıt ettirmeyen sanayi kuruluşlarına ise 10 bin 154 lira idari para cezası uygulayacak.

Reklam
Reklam

HIZLI MÜDAHALE İLE KİRLİLİK ÖNLENECEK

Bakanlık, bu sistemle endüstriyel kazaların yaşandığı bölgelere hızlı müdahale edilmesini ve ortaya çıkan çevre kirliliğinin önüne geçilmesini amaçlıyor. Kayıt altına alınan kuruluşlar sistemde alt seviye, üst seviye veya kapsam dışı olarak sınıflandırılacak. Kapsam içerisinde bulunan işletmeler, bulundukları seviyeye göre 'Büyük Kaza Önleme Politikası, Güvenlik Raporu ve Acil Durum' planlarını hazırlayacak.
Bu sisteme, şu ana kadar yaklaşık 3 bin adet tesis giriş yaptı. Bunlardan sadece 663 âdedinin alt ve üst seviyede büyük endüstriyel kaza riski taşıdığı tespit edildi.

Sistem tamamlandıktan sonra 'Büyük Endüstriyel Kaza' riski taşıyan kuruluşlara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ortaklaşa denetimlere başlayacak. İlerleyen dönemde meydana gelen kazaların zorunlu olarak işletmeciler tarafından Bakanlığa raporlanması sağlanacak.

Fabrikalarda kullanılan tehlikeli atıkların giriş işlemleri 'http://online.cevre.gov.tr/' adresinden yapılabilecek. Büyük kazalara sebebiyet verebilecek tehlikeli maddeler arasında klor, amonyak, amonyak, boron triklorür, flor, formaldehit, fosfor triklorür, fosgen, hidrojen bromür, hidrojen klorür, klor, nitrik asit, sülfür dioksit, sülfürik asit, arsin, boron triflorür, diboran, etilen dioksit, hidrojen florür, hidrojen sülfür, karbon sülfür, siyanür, tungsten hekzaflorür yer alıyor.

Reklam
Reklam

SEVESO NEDİR?

İtalya’nın Seveso kasabasında 1976 yılında gerçekleşen endüstriyel kaza sonrasında, kazaların oluşmasının engellenmesi ve gerekli önlemlerin alınması adına hazırlandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: