Bakanlık Kuş Yakalama Ve Halkalama Eğitimi Verecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 24 kursiyer için kuş yakalama ve halkalama eğitimi verecek. Bakanlığa...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 24 kursiyer için kuş yakalama ve halkalama eğitimi verecek.
Bakanlığa bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde 24-27 Ağustos 2013 tarihleri arasındaki eğitim Samsun’da gerçekleştirilecek.
'Kuş halkalama temel eğitimi' adı altında düzenlenen kursta katılımcılara; kuş anatomisi ve morfolojisi ile halkalamada kullanılan terminoloji, kuş yakalama yöntemleri, kuş yakalandığında neler yapılacağı, yuvada yavru halkalama ve kreş halkalamanın nasıl yapılacağı, kuş halkalamada etik kurallar, kuşlara ilk yardım, halkalamacı olmak için gerekli yasal prosedür bilgileri verilecek.

Reklam
Reklam

Uygulamalı eğitim bölümde ise kuş gözlem gezisi, kuş halkalama istasyonu çalışmaları ile yürü-gir kapanı ve sis ağı ile kıyıkuşu ve ördek yakalaması gerçekleştirilecek. Eğitim gören 24 kursiyer daha sonra yapılacak değerlendirme sınavı sonrası başarılı oldukları takdirde kuş halkalamacı olabilecek.

KUŞ HALKALAMA NEDİR?

Kuş halkalamadaki amaç; kuşlara zarar vermeyen çok ince ağlarla kuşları yakalayıp, her birinde özgün bir numara olan ve kimlik niteliği taşıyan, hafif, paslanmaz, alüminyum halkaları kuşların bacağına takarak kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmektir. Bu şekilde 100 yıldan fazla bir süredir birçok ülkede milyonlarca kuş bu yöntemle araştırıldı.

Üzerinde kuşun halkalandığı ülkenin adını ve ülke halkalama merkezinin adresini taşıyan bu halkalar, halkalı bir kuş tekrar yakalanırsa veya ölüsü bulunursa, kuşun nereden geldiğini gösterir. Halkalama istasyonlarında tür tanımı, kuşları halkalama (kimlik), cinsiyet ve yaş belirleme, kanat ve kuyruk ölçümleri, ağırlık ve yaş oranı, tüy değişme durumu ve yön bulma deneyleri yapılmakta ve başta okul çocukları olmak üzere ziyaretçi eğitimleri gerçekleştiriliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: