Bakanlık, Su Kirliliğine Karşı Bitki Koruma Ürünlerine Standart Getiriyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ege, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan yüzeysel sular...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Ege, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu’da yer alan yüzeysel sular ve kıyı sularında tarımsal faaliyet sonucu oluşan kirleticileri tespit ederek, tarımda kullanılan bitki koruma ürünlerine yönelik Çevresel Kalite Standartları belirleyecek.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi arasında 'Bitki Koruma Ürünlerinin Kullanımı Neticesinde Meydana Gelen Su Kirliliğinin Tespiti ve Madde veya Madde Grubu Bazında Çevresel Kalite Standartlarının Belirlenmesine İlişkin Proje' için sözleşme imzalandı. Proje ile geçmişte kullanılmış ve halen kullanılmakta olan bitki koruma ürünleri, yetiştirilen tarım ürünleri, tarım arazilerinin miktarı dikkate alınacak. Bu kapsamda Türkiye’de tarımsal faaliyetlerin yoğun olduğu Ege (Büyük Menderes Su Havzası), Doğu Akdeniz (Çukurova-Seyhan Su Havzası) ve Güneydoğu Anadolu (Fırat-Dicle Su Havzası) Bölgelerindeki pilot nehir havzalarında yer alan kıta içi yüzeysel sular ve kıyı sularında bulunan kirleticiler araştırılarak tespit edilecek. Belirlenen kirleticilerin kaynağı olan aktif maddeler ve bu maddeleri içeren bitki koruma ürünleri için Çevresel Kalite Standartları belirlenecek.

Reklam
Reklam

Yapılacak envanter çalışması kapsamında Tehlikeli Madde Envanter Formu doldurulacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerinden ve Bitki Koruma Ürünleri Bayilerinden, son 20 yıl içerisinde satışı yapılan bitki koruma ürünlerinin listesi ve miktarı ile son 20 yıl içerisinde tarımsal faaliyetlerde kullanılmış olan bitki koruma ürünü listesi ve tüketim miktarı temin edilecek. Tarım arazilerinin sahipleri ve çiftçilerden, Ege (Büyük Menderes Su Havzası), Doğu Akdeniz (Çukurova-Seyhan Su Havzası) ve Güneydoğu Anadolu (Fırat-Dicle Su Havzası) Bölgelerindeki pilot nehir havzalarında yer alan kıyı suları ve kıta içi yüzeysel su kütlelerinin etrafında bulunan tarım arazilerinde son 10 yıl içerisinde yapılan tarımsal faaliyetlerin türü, yetiştirilen tarım ürünü ve bu faaliyetler sırasında kullanılmış olan bitki koruma ürünleri öğrenilecek.

Oluşturulan listeler esas alınarak, söz konusu pilot nehir havzalarında yer alan kıyı suları ve kıta içi yüzeysel su kütlelerinde izleme yapılacak. Her bir su kütlesinde tespit edilen kirletici, bu kirleticilerin kaynağı olan aktif maddeler ve bu maddeleri içeren bitki koruma ürünleri listelenecek. Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerde ve diğer dünya ülkelerindeki, bitki koruma ürünleri için Çevresel Kalite Standartları da araştırılarak, ülke şartlarına en uygun metodoloji tespit edilecek. Seçilen metodoloji ile Bitki Koruma Ürünü Listesi’nde yer alan maddeler için Çevresel Kalite Standardı belirlenecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: