Bakanlık vereme karşı vatandaşları bilinçlendirecek

Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında '65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası' kapsamında...

Sağlık Bakanlığı, 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında '65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası' kapsamında düzenleyeceği etkinliklerle verem hastalığına karşı vatandaşları bilinçlendirecek.
65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası' ile ilgili Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, verem (tüberküloz) hastalığının, “Mycobacterium tuberculosis” basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğuna dikkat çekildi.
Açıklamada, "Veremle ilgili toplumun bilgilendirilmesi ve bu hastalığa karşı bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi amacıyla her yıl ocak ayının ilk pazar gününden başlayan hafta Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası olarak belirlenmiştir. Bu yıl da 1-7 Ocak 2012 tarihleri arasında '65. Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası' çerçevesinde illerde konu ile ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenecektir." denildi.

Reklam
Reklam

VEREM ESKİ AMA ÖNEMLİ BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU
Veremin, insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen hala tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğuna vurgu yapılan açıklamada, “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporlarına göre, günümüzde, dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri (2 milyar kişi) tüberküloz mikrobu ile enfektedir. Bu insanların yüzde 10’unun, yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanma ihtimali bulunmaktadır. DSÖ tarafından her yıl dünyada yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığı ve 2010 yılında 1,5 milyon insanın bu hastalıktan öldüğü belirtilmiştir. Dünya genelinde tüberküloz insidans, prevalans ve mortalitesinin en yüksek olduğu bölgeler; Afrika ve Güney Doğu Asya bölgeleridir. Verem, dünyada bir tek etkene bağlı olup tedavisi olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıklardan biridir." ifadeleri kullanıldı.
Dünya Sağlık Örgüzü Küresel Tüberküloz Kontrolü 2011 Raporu'na göre Türkiye’nin 2010 yılı Tüberküloz prevalans hızının yüz binde 24, insidans hızının yüz binde 28, mortalite hızının ise yüz binde 3,1 olduğu hatırlatılan açıklama şu bilgiler verildi:
"Ülkemizde, 2010 yılında verem savaşı dispanserlerine (VSD) kayıtlı toplam tüberküloz vaka sayısı 16 bin 551, yeni vaka sayısı 15 bin 183’tür. Bu hastaların yüzde 60’ı erkek, yüzde 40’ı kadındır. Hastaların yaklaşık yüzde 65’inde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 35’inde akciğer dışındaki organlarda (Lenf bezleri, plevra, kemik, böbrek, beyin vb.) tutulma görülmektedir. Türkiye’nin, 2009 yılı yeni yayma (+) olgularda tedavi başarısı yüzde 91’dir. Yeni yayma (+) olgularda tedavi başarısı konusunda Türkiye DSÖ Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke arasında başarı sıralamasında 3. sırada yer almaktadır."

Reklam
Reklam

VEREM HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Verem hastalığının genel belirtileri arasında; halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, çocuklarda kilo alamama gibi nedenlerin bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Akciğer tüberkülozunda; öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, göğüs-sırt-yan ağrısı, nefes darlığı şikâyetleri görülebilmektedir. İki-üç haftadan uzun süren öksürüğün olması durumunda veremden şüphelenmek gerekir. Bu yakınmaların başka bir çok hastalıkta da rastlanılabilmesi nedeniyle, bu tür şikayetleri olanların aile hekimlerine ya da en yakın verem savaşı dispanserine müracaat etmesi gerekmektedir. Ülkemizde verem savaşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) ve Stop TB Stratejisi çerçevesinde yürütülmektedir. Stop TB Stratejisi hedeflerine ulaşabilmek için bakanlığımızca verem savaşı hizmetlerine ilişkin yeni faaliyetler gerçekleştirilmiştir." ifadeleri kullanıldı.
Verem Savaşı Dairesi Başkanlığı tarafından verem savaşı dispanseri hekimlerine 2009 yılında “Mesleki Gelişim Eğitimleri” verilmeye başlandığı belirtilen açıklamada, "2009 yılında 43, 2010 yılında ise 198 hekim eğitilmiştir. 2011 yılı içinde bu eğitimler sertifikalı eğitim programı kapsamında uygulanmaya başlanmış ve 181 hekime sertifikalı eğitim verilmiştir. Ülke genelinde, tüberküloz tanı ve tedavisinde gerekli standartları yakalamak amacıyla 'Tüberküloz Tanı ve Tedavi Rehberi' hazırlanmıştır. Tüberküloz hastalarının eğitimi ve bilgilendirilmesi çalışmaları kapsamında 'Verem (Tüberküloz) Hastaları ve Hasta Yakınlarını Bilgilendirme Rehberi ve Veremli Hastaların Hak ve Sorumlulukları' kitapçığı hazırlanmıştır. Veri kalitesi ve tamlığını artırmak, programın izleme ve değerlendirmesinin anlık yapılmasının sağlanması ve bu sayede ulusal tüberküloz kontrol programının güçlendirilmesi amacıyla Verem Savaşı Dairesi Başkanlığımızca Elektronik Tüberküloz Yönetim Sistemi (e-TYS) kurulması çalışmaları tamamlanmak üzeredir." denildi.
Sistemin pilot uygulamasına 2012 başında geçilmesinin planlandığına işaret edilen açıklamada, "Adana, Kayseri, Eskişehir, Samsun, İzmir, İstanbul, Bursa, Antalya, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Edirne, Aydın, Muş, Konya, Sakarya, Van ve Gaziantep illerindeki mobil tarama ekipleri tarafından 1 Ocak - 30 Haziran 2011 tarihleri arasında 181 bin 191 kişi taranmış, 2 bin 495’i tüberküloz şüphesi ile ileri tetkikleri yapılmış, 33 kişide tüberküloz saptanmıştır. Sağlık Bakanlığı, bugün itibariyle 196 verem savaşı dispanseri, 22 bölge tüberküloz laboratuvarı, 4’ü eğitim-araştırma hastanesi olmak üzere 16 göğüs hastalıkları hastanesi ve diğer bütün birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurum ve kuruluşları ile verem savaş hizmetlerini sürdürmektedir." bilgileri aktarıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz