Bakanlıktan “deli dana” açıklaması

Sağlık Bakanlığı, basında “Deli Dana Öldürdü” başlığıyla yer alan haberler üzerine bir açıklama yaptı.

Açıklamada, habere konu hastanın “Creutzfelth Jakop” hastalığından hayatını kaybettiği ancak hastalığın deli danayla ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bazı haberlerde Manisa’nın Alaşehir ilçesinde 75 yaşındaki bir vatandaşın halk arasında “deli dana” olarak ifade edilen Creutzfeldt-Jakop hastalığından yaşamını yitirdiğinin iddia edildiği hatırlatıldı. Açıklamada, hastanın tedavisini yapan doktorun “vakanın deli dana olmadığını, birçok nörolojik sebeple ortaya çıkan ve yavaş ilerleyen bir ensefalit (beyin iltihabı)” olduğunu bildirdiği vurgulanarak, şöyle denildi:

Reklam
Reklam

“Halk arasında ‘deli dana’ diye adlandırılan hastalık ‘variant Creuttzfeldt-Jakop’ (vCJD) 20 yaş civarındaki genç erişkinlerde görülmektedir. 65 yaş üzeri dönemde görülen ‘Creutzfelth Jakop’ tablosu beyin dokusunun harabiyetidir ve deli dana hastalığı ile ilgisi bulunmamaktadır.

Deli dana hastalığının sebebi beyin dokusuna yerleşen ve prion diye adlandırılan maddeye karsı gelişen reaksiyon sonrası beyinde süngerimsi boşlukların oluşması ve bu reaksiyonun olduğu bölgeye göre gelişen motor-mental yeti kaybıdır. Habere konu hastamız Creutzfelth Jakop Hastalığı'ndan hayatını kaybetmiş olup hastalığın deli dana ile ilgisi bulunmamaktadır.”

ANKA

Anahtar Kelimeler: