Bakanlıktan 'doğalgaz Projesi' Açıklaması

Kahramanmaraş'ta bir süre önce hayata geçirilen; 'Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi' ile ilgili...

Kahramanmaraş'ta bir süre önce hayata geçirilen; 'Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi' ile ilgili olarak, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. Projede önemli bir ilerleme kaydedildiği vurgulanan açıklamada; projenin planlama aşamasının sona erdiğini belirtilirken, arazi, etüt, harita ve mühendislik işlerinin de 2012 yılı Ekim ayında ihaleye çıkartılacağı bildirildi.

Geçtiğimiz günlerde Enerji Bakanı ve Tabii Kaynaklar Taner Yıldız’ın, '2013 Yılı Yatırım Programı' hakkında yaptığı açıklamada yer alan 11 il ve 5 ilçe arasında Elbistan ismini belirtmemesi üzerine kamuoyunda çeşitli söylentiler oluşurken, bazı siyasetçiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri yaptıkları açıklamalarda, konuyu gündeme taşımışlardı.

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ndan edinilen bilgilere göre; 'Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri'nin ilk ateşlemesi ile Şeker Fabrikası’nda da doğalgaz kullanılacağını belirtilirken, aynı zamanda Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün’e de doğalgaz verileceği ifade edildi. Bir yerleşim yerinin doğalgaz kullanabilmesi için üç aşamalı bir projenin uygulandığını ve bu uygulamanın tüm merkezler için geçerli olduğunu dikkat çekilirken, "Öncelikle planlama yapılıyor. Planlama çalışması uygun ise, ikinci aşama olan etüt, harita ve mühendislik işi ihale ediliyor. Üçüncü ve son aşamada ise boru hattı yapım işi ihale ediliyor" bilgisine yer verildi.

Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün ilçelerine doğalgaz arzının sağlanması için planlama yapıldığı belirtilirken, söz konusu planlamaya göre doğalgaz hattının 120 kilometre olacağı, ikinci aşamanın da bir yıl içerisinde tamamlanmasını öngörüldüğü, ikinci aşamadan sonra boru hattının döşenmesine başlanacağı kaydedildi.

Bakanlık yetkilileri, 'Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi' için hazırlanan haritaya göre 120 kilometrelik bir boru hattının döşeneceğini bilgisini kamuoyu ile paylaşırken, bölgeye doğalgaz Malatya-Sivas Hattı'ndan sağlanacağı, Kuluncak’tan alınacak doğalgazın da Gürün ve Darende’den de geçtikten sonra Elbistan’a, oradan ise termik santraller ve Afşin’e uzanacağı ifade edildi. Projenin haritası da hazırlanırken, 120 kilometrelik boru hattının güzergahı ayrıntılı olarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Reklam
Reklam

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, 2011 yılı içerisinde Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi için Kalkınma Bakanlığı’ndan ödenek talebinde bulunurken, Doğal Gaz Dağıtım Hatları Projesi kapsamındaki Sanayi ve Bağlantı Hatları Projesi'nin detayına 100 bin TL olmak üzere toplam bir milyon TL ödenek ile Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ilave edildiği hatırlatıldı. 'Elbistan, Afşin, Darende ve Gürün Doğalgaz Projesi' hakkında, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ise şu bilgilere yer verildi:

“Kahramanmaraş-Elbistan'da yerleşik bulunan Afşin-Elbistan Termik Santrali A ve B üniteleri ile yapım aşamasındaki C ve E ünitelerine ve aynı zamanda Elbistan Şeker Fabrikası ile Afşin, Elbistan, Darende ve Gürün yerleşim birimlerine gaz arzı sağlanabilmesi amacıyla, yaklaşık 120kilometre uzunluğunda olacağı öngörülen ‘Gürün-Darende-Afşin-Elbistan Doğal Gaz Boru Hattı Projesi Arazi, Etüt Harita ve Kamulaştırma-Mühendislik İşi” için Ekim ayında ihaleye çıkılacaktır. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması öngörülen Mühendislik çalışmasını müteakip de boru hattı yapım ihalesine çıkılacak.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: