Bakanlıktan hamilelere uyarılar

Türkiye'de bebek ve çocuk ölümlerinin önemli bir bölümünün korunabilir hastalıklar sonucu gerçekleştiğini bildiren Sağlık Bakanlığı, ailelere, bebek ve çocuklarda ölümlere yol açan hastalıklar konusunda uyarılarda bulundu.

Bakanlık, anne adayının gebelik süresince bir sağlık personeli tarafından düzenli olarak izlenmesi gerektiğini hatırlattı. Ana-Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nce yapılan açıklamada; Anne sütü, bağışıklama takvimine uygun olarak yapılan aşılar ve düzenli hekim kontrolünün, bebek ve çocukları ölümlere yol açan birçok hastalıktan koruduğuna dikkat çekilerek, Sağlık Bakanlığı'nca başlatılan ve sürdürülen tüm programlarla, Türkiye'de bebeklerin sağlıklı olarak dünyaya gelmeleri ve yaşamlarını yine sağlıklı olarak sürdürmelerinin hedeflendiği ifade edildi. Açıklamada, hamilelerin gebelikleri süresince hekim kontrolünde olmaları ve doğumlarını bir sağlık kuruluşunda yapmalarının, anne ve doğacak bebeğin sağlığı için çok önemli olduğu vurgulanarak, "Gebelik süresince, anne adayının bir sağlık personeli tarafından düzenli olarak izlenmesi, anne ve doğacak bebeğin yaşamını olumsuz etkileyebilecek sorunlar için önlem alınmasını sağlamaktadır. Hamilelik süresince düzenli olarak yapılan hekim kontrolüyle, bebeğin anne karnında oksijensiz kalması, erken doğum, annenin gebelik zehirlenmesi ve 'düşük doğum ağırlıklı' bebek doğumu gibi anne ve bebeği etkileyen hastalık ve durumlar önceden fark edilerek önlem alınabilir" denildi.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bebeklerin doğum sonrasında da düzenli hekim kontrolünde olmalarının, sağlıklı gelişimleri açısından çok önemli olduğuna dikkat çekilerek; bebek ve çocuklarda ölümlere yol açan bir çok hastalığın, düzenli hekim kontrolünde, erken teşhisle önlenebildiği kaydedildi.

"EMZİRME SAĞLIKLI VE DOĞAL BİR YÖNTEMDİR"

Anne sütünün içerdiği yüze yakın yararlı maddeyle, bebekler için ilk 6 ay mükemmel tek besin olduğu vurgulanan açıklamada; anne sütüyle beslenen bebeklerin hastalıklara karşı daha dirençli oldukları bildirildi. Emzirmenin son derece sağlıklı ve doğal bir yöntem olduğuna işaret edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Her hamile bayanın vücudunda, hamilelik süresinde bebeğini emzirebilmesi için gerekli değişimler olmaktadır. Bu yüzden her anne emzirme yeteneğine sahiptir. Önemli olan bu yeteneği uygun şekilde kullanabilmektir. Loğusalık döneminde sütün bol şekilde gelmesi için; annenin bebeğini sık sık emzirmesi ve bol miktarda sıvı tüketmesi gerekmektedir. Emzirmede en rahat pozisyon seçilmeli, bebeğin baş ve gövdesi tam olarak anneye dönük olmalıdır. Emzirme meme başından değil, meme başı çevresindeki koyu renkli kısmı kaplayacak şekilde yaptırılmalıdır. Anne sütü, bebeklerin normal büyümesi ve gelişimini sağlayacak en ideal yapıdadır. Hiçbir yiyecek ve içecek anne sütünün yerini tutamaz. Anne sütüyle beslenen bebeklerde; ishal, kulak enfeksiyonları, astım, alerjik ve solunum sistemi hastalıkları çok daha az görülür. Anne sütü ayrıca bebekleri bakteriyel menenjite karşı korur ve içerdiği yararlı maddelerle bebeklerin bağışıklık sistemlerinin gelişimini kolaylaştırır. Bakanlık olarak bebek ve çocuklarımız için uyguladığımız aşılama takvimine göre; aileler bebekleri doğar doğmaz hepatit B, 2 ay dolunca BCG verem, difteri- boğmaca-tetanos karma aşısı, ağızdan çocuk felci aşısı, hepatit B, 3 ve 4 ay dolunca, difteri-boğmaca-tetanos karmayla ağızdan çocuk felci aşısı, 9 ay dolunca kızamık ve hepatit B, 16-18 ay dolunca yine difteri-boğmaca-tetanos karma aşısıyla ağızdan çocuk felci pekiştirme dozunu ücretsiz yaptırabilmektedir. Okul dönemi çocuklar için ilköğretim birinci sınıfta 'erişkin tipi difteri dozu' içeren tetanos-difteri aşısı, ağızdan çocuk felci, kızamık ve verem aşıları uygulanmaktadır."

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı'nca bebek ve çocukların sağlığına yönelik sürdürülen programların, ailelerin aktif katılımı, destek ve ilgisiyle başarılı olacağı vurgulanarak, sağlıklı bir neslin yetişmesinde ilgili tüm kesimlere çok önemli görevler düştüğü kaydedildi.

Anahtar Kelimeler: