Bakanlık'tan 'Kordon kanı' uyarısı

ANKARA (İHA) - En önemli kök hücre kaynaklarından olan kordon kanının günümüzde hangi hastalıkları tedavi edebildiğinden çok, gelecekte hangi hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğinin önemli olduğu ve dünyanın konuya ilgisinin de bu alanda yoğunlaştığı bildirildi.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, kordon kanı konusunda ailelerin hareket noktalarını belirlemeden önce, doğru, sağlıklı ve kişisel kaygılardan uzak bilgilere ulaşmalarının önemli olduğu vurgulandı. Tüm dünyada kordon kanı bankalarının kamu ve özel sektör bankaları olarak iki ayrı yapıda faaliyetlerini sürdürdüğü ifade edilen açıklamada şöyle denildi:
"Kamu kökenli bankalar devlet finansmanıyla kurulup, ihtiyacı olan başka bir hastaya kullanılmak üzere (allojenik) kordon kanı saklarken, özel bankalar finansman ihtiyacını ailelerden karşılamakta, bu nedenle de çoğu zaman etik sınırları zorlayan reklam ve tanıtım kampanyalarıyla kordon kanı toplamaya çalışmaktadır. Geçtiğimiz dönemde bebek bekleyen aileler, bu baskı altında bebeklerinin kordon kanlarını saklatmak için her türlü fedakarlığı yapmaya hazır hale getirilmiştir. Bilimsel gerçeklere dayanmayan ve aileleri adeta baskı altına alan tanıtım faaliyetlerinden insanlarımızın doğru bilgilerle donatılarak korunması ve her şeye rağmen bebeğinin kordon kanını saklatmaya karar vermiş ebeveynin, bir gün gelip de saklanmış kordon kanının kullanılabileceği bir hastalıkla yüz yüze gelmeleri durumunda mağdur olmalarının önlenmesi bakanlığımız açısından önem arz etmektedir."

Reklam
Reklam

Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan 'Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği' ile bu alanda yaşanan mevcut boşlukların giderilmesinin hedeflendiği ifade edilerek, bu yönetmelikte kordon kanı bankalarının asgari bina ve personel standartlarının tanımlandığı, saklanan kordon kanlarının ileride tedavi amacıyla kullanılabilmesi için, kordon kanı bankalarının Avrupa Birliği'nde her türlü tıbbi ürünün imalinde vazgeçilmez olan GMP şartlarına haiz olması ve standart uygulama yöntemlerine sahip olmaları koşulunun getirildiği kaydedildi. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:
"Bankalara yüzde 20 oranında allojenik saklama şartı getirilmiş, 12 yılın sonunda da ebeveyne saklanan kordon kanını genel kullanıma açma hakkı verilmiştir. Saklanan kordon kanları için sigorta şartı konulmuş, saklanan kordon kanının kullanılamaz hale gelmesi durumunda tedaviyi sağlayabilecek alternatif kök hücre kaynağının, dünyanın herhangi bir yerinden temini suretiyle hastanın tedavisinin karşılanması güvence altına alınmıştır. Yönetmelikteki en önemli noktalardan birisi de 'Bilgilendirilmiş Olur Formu'nun yönetmelik eki olarak yayımlanmış ve uygulama zorunluluğu getirilmiş olmasıdır. Burada verilmesi gereken bilgiler aileye sunularak onayı alınmakta, kordon kanı saklama kararını sağlıklı bir zeminde vermeleri temin edilmektedir."

Reklam
Reklam