Bakanlıktan 'sağlık araçları' genelgesi

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, resmi araçları tahsis edildikleri hizmetler dışında ya da özel işlerinde kullanan veya görevlendirildikleri güzergahın dışına çıkaran personel hakkında yasal işlem yapacak. Bakanlık kurum aracına zarar veren şoförleri mahkemeye vererek, masrafları tanzim edecek.

İHA muhabirinin edindiği bilgiye göre, Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinin kaliteli ve süratli bir şekilde sürdürülebilmesi, organizasyonunun sağlanması, bütçe kaynaklarının verimli kullanılması ve dengeli dağıtılmasını sağlamak için bir genelge hazırladı. Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Necdet Ünüvar, tarafından İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderilen genelgede, sağlık ulaşım araçlarının kullanımı konusunda sert uyarılarda bulunuldu. Ünüvar sözkonusu genelgede, sağlık ulaşım araçlarının sevk ve kullanımı konusunda riayet edilmesi gereken kuralları sıraladı. Ünüvar, genelgede bakanlığın araç envanter kaydının güncelleştirilmesi ve her bir aracın, bakım-onarım, yedek parça akaryakıt gibi ihtiyaçlarına yönelik talep edilecek ödeneğin mümkün olduğunca karşılanması için çalışmalar yaptıklarını belirterek, "Sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanılan bütün araçların cinsi, plakası, markası, modeli, motor ve şase numarası, ait olduğu kurum ve edinilme şekli ve gerekli bilgilerin, yazımız tebliğinden itibaren 10 gün içinde, müteakiben 3 ayda bir periyodik olarak herhangi bir gecikmeye mahal vermeden bakanlığa gönderin" talimatını verdi.
Ünüvar, taşıt edinilmesi ve kullanımında tasarruf sağlanmasına ilişkin olarak Başbakanlık genelgeleri ile konuyla ilgili yürürlükteki Bütçe Uygulama Talimatı esaslara uyulmaya devam edileceğini kaydetti. Ünavar, kullanılan sağlık araçlarının tamiratları nedeniyle oluşan maliyet giderlerinin mutlaka takip edilmesini ve en az üç ayda bir birim maliyet analizi yapılmasını istedi. Araçların bakım ve onarımlarının zamanında yaptırılması, araçların kontrollerini yapmadan göreve çıkmamaları konusunda görevlileri uyardı.

Reklam
Reklam

Müsteşar Ünüvar, ayrıca resmi taşıtların tahsis edildikleri hizmetler dışında veya özel işlerde kesinlikle görevlendirilmemesi, görevlendirildikleri güzergahın dışına çıkmamalarının sağlanması, aksi halde ilgililer hakkında yasal işlemin yapılmasının görevli personele duyurulması emrini verdi. Ünüvar, idare taşıtında meydana gelen zararın sorumlulardan tazmini yönünde dava açılmasını da istedi. Müsteşar Ünüvar, ayrıca terkin işlemine tabi tutulacak taşıtların milli ekonomiye kazandırılabilmesi için oluşturulacak komisyon tarafından tanzim edilecek Taşıt Muayene ve Kontrol Raporu'nda taşıta ait parçaların, kullanılabilir olanlar için "kullanılabilir" kullanılamayacak olanlar için ise hurda yerine "ekonomik ömrünü tamamlamıştır" ifadesinin kullanılmasını istedi.