Bakanlıktan üreticilere ilaç kalıntısı mektubu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca üreticilere gönderilen mektupta, ürünlerde zirai ilaç kalıntısına dikkat edilmesi ve tüketici sağlığını tehlikeye düşürecek hareketlerden kaçınılması istendi.

Antalya Tarım Müdürü Bedrullah Erçin, son yıllarda özellikle Rusya ve Avrupa ülkelerine yapılan yaş meyve sebze ihracatında zirai ilaç kalıntısı sorunu yaşanmasının Türk ihracatını olumsuz etkilediğini söyledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın üreticiyi bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyla çeşitli projeler uyguladığını, tarım il müdürlükleri tarafından da üretim bölgelerinde sürekli eğitimler yapıldığını belirten Erçin, bu çerçevede üreticilere mektup gönderildiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından "Üreticiye Mektup" başlığıyla gönderilen mektupta, bitkisel üretimde kullanılan zirai ilaçlar ve diğer kimyasalların kayıt döneminin 4 Kasım 2008'de başlatıldığının yer aldığını vurgulayan Erçin, mektupta, çiftçinin, ürettiği her bitkisel ürünü, üretiminden pazarlama aşamasına kadar geçen süreçte kullanılan tüm kimyasalları Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden temin edecekleri 'Üretici Kayıt Defteri'ne yazmalarının istediğini bildirdi. Erçin'in verdiği bilgiye göre, mektupta üreticilere yönelik şu ifadeler yer aldı:

"Ürününüze pazarlarken, alıcısına, ürünle, defterdeki kayıt bilgilerini mutlaka veriniz. Aksi durumda 'Ürün Kimliği' olmayan ürünleriniz satışa sunulmayacak. Üretim aşamasında kullandığınız zirai ilaçlar ve diğer kimyasal maddelerin faturalarını, uygulama kayıtları ile bir sonraki hasat zamanına kadar muhafaza edin.

Uygulama kayıtlarınızı, talep edildiğinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı görevlilerine ve ürünü satın almak isteyen kişi, kurum ve kuruluşlara verin.

Reklam
Reklam

Üretim aşamasında kullandığınız kimyasalların tavsiyesine ve kayıt bilgilerine uygun kullanılıp kullanılmadığını ve insan sağlığını tehlikeye düşürecek zehir kalıntısı içerip içermediğini belirlemek amacıyla yapılacak analiz için görevlilere ürün numunesi verin.

Analiz sonucunda ürününüzde Türk Gıda Kodeksine uygun olmayan değerlerde kimyasal madde kalıntısına rastlanılması halinde, bu ürünü pazarlamadan imha edin."

AA