"Bakar kör olanlara söylecek hiç bir şeyim yok"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İsrail'in tek taraflı ateşkesin resmi ilanı, her şeyin bittiği anlamına gelmediğini belirtirken Şarm el Şeyh toplantısında "kesin bir tavrı"nın ortaya konulması gereğini vurguladı.

Erdoğan, "Tüm Batılı ülkelerin, başta Amerika olmak üzere bu konuda hassasiyetini ortaya koyması gerekmektedir. Eğer bu hassasiyet ortaya konulmazsa tabii ki burada artık bu iş çok daha farklı bir boyuta doğru gidecektir" uyarısında bulundu.

Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu'na resmi bir ziyarette bulunmak üzere Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havaalanında yaptığı konuşmada Gazze sorunu üzerinde durdu. İsrail'in bu gece saat 2 itibariyle tek taraflı ateşkes ilan ettiğine işaret eden Erdoğan, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Tabii Gazze bölgesindeki bu tek taraflı ateşkesin resmi ilanı, her şeyin bittiği anlamına gelmiyor ve burada yine İsrail Başbakanı zaten ifade etti. Bin 200'e ulaşan insan ölümüne binlercesine yararlanmasına neden olan bu saldırıların durması, daha fazla masum sivilin ölmemesi ve Gazze halkının daha fazla acı çekmemesi açısından önem arz etmektedir."

"TÜRKİYE ÇÖZÜM PLANINI ÖNERDİ"

Türkiye'nin çabaları da üzerinde duran Erdoğan, sürecin ilk başlatıldığı andan itibaren Türkiye'nin bir "çözüm planı"nı önerdiğini belirterek şunları söyledi:

"Ve bu çözüm planımızın ilk adamı derhal ateşkes ilan edilmesi idi ve derhal ateşkes ilanı ile birlikte süratle ablukaların kaldırılması, kapıların açılması süretiyle Haziran 2008 anlaşmasına tarafların uymasını sağlamaktı. Tabii ki şu ana kadar, ne yazik ki, gece ikiye kadar buna uyulmadığı gibi BMGK'nin geç de olsa almış olduğu karara da İsrail'in uymadığını gördük. Ve buna uymayacağını da ilan ettiler ve bu arada da Gazze içerisine İsrail tankları girdi ve şu anda da İsrail tanklarının da Gazze içerisinde."

Reklam
Reklam

"ENDİŞELERİMİZ VAR"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin üçüncü önerisinin ise, İsrail birliklerinin Gazze'yi süratle terk etmesi noktasında olduğunu belirterek İsrail'in bu noktadaki tavrının da net olmadığını kaydetti. İsrail'in güvenliği için birliklerini Gazze'de tutacağını söylediğine dikkat çeken Erdoğan, "Ne kadar tutar tutmaz bunu da bilmiyoruz. Burada da endişelerimiz var. Burada da güven vermesi gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Batılı liderlerin bulunacağı Şarm el Şeyh toplantısında "kesin bir tavrı"nın konulmasını isteyen Erdoğan, "Burada kesin bir tavrı ortaya konulması lazım ve tüm Batılı ülkelerin, başta Amerika olmak üzere bu konuda hassasiyetini ortaya koyması gerekmektedir. Eğer bu hassasiyet ortaya konulmazsa tabii ki burada artık bu iş çok daha farklı bir boyuta doğru gidecektir" uyarısında bulundu.

"FATURA SADECE HAMAS'A KESİLMESİ YANLIŞ"

Bütün atılan füzelerin faturasının sadece Hamas'a kesilmesinin doğru olmadığını da vurgulayan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Çünkü Gazze'de sadece Hamas yok. Başka örgütler de var. Bunlar tarafından da atılmış olabilir. Dolayısıyla Hamas'ın hiçbir zaman masaya davet edilmediği, masada kabul edilmediği bir süreç ayrıca yaşanmaktadır. İşin bu yanı da bilinmelidir. Kaldı ki Hamas Filistin'de seçim kazanmış bir siyasi partinin şu andaki adıdır."

Reklam
Reklam

"HAMAS'IN AÇILIMINA SAYGI DUYMAYAN BATI SORUMLU"

Başbakan Erdoğan, Hamas'ın seçimlerde yüzde 70'e varan bir oy kazandığına işaret ederken "Onun bu demokratik açılımına saygı duymayan Batı, bugün maalesef bu zemininde bana göre sorumlusudur. Burada çok açık ve net tekrar ediyorum, tekrar söylüyorum" dedi.

Türkiye'nin, kalıcı ateşkes sağlanabilmesi için diğer bir projeyi de ürettiğini anlatan Başbakan Erdoğan, bu projenin ilk etapta bir yıl olabileceğini söylediklerini, daha sonra 1.5 yıl teklifinin geldiğini ve yine arkadaşlarca taraflara ulaştırıldığını kaydetti.

"BAKAR KÖR OLANLARA SÖYLECEK HİÇ BİR ŞEYİM YOK"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin baştan beri bu işin içerisinde aktif olarak bulunduğunu vurgulayarak bu konudaki eleştirilere tepki gösterdi. Erdoğan şöyle dedi:

"Ama bakar kör olanlara benim söyleyecek hiç bir şey yok. Özel temsilcim ve altındaki geniş bir heyet ile birlikte sürekli olarak bölgede bir mekik diplomasisi uygulamaktadırlar. Zaman zaman üçe bölünerek bir kısmı Kahire'de, bir kısmı Şam'da, bir kısmı Tel Aviv'de olmak üzere bu görüşmeleri, bu çalışmalar şu ana kadar sürdürülmüştü hatta bu gece sabah beşe kadar arkadaşlarımız orada çalışmalar yaptı. Biz aramızda yine kendileriyle telefon görüşmelerimizi sürdürmek süretiyle gelişmeler hakkında sağ olsun bizi sürekli olarak bilgilendirmişlerdi."

Reklam
Reklam

Bu sabah yine Türk heyeti üyeleri ile görüştüğünü anlatan Erdoğan, "Benim temenni budur ki bugün Şarm El Seyih'de yapılacak olan görüşme, beklenenlerin ilk adımı olur ve İsrail'in askeri birliklerini süratle çeker ve kapılar açılır" dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Gazze'ye yönelik insani yardım sürdüreceğini de söyledi.

ANKA