"Bakıcı annelik sistemi devreye sokulmalı"

ANKARA (İHA) - Tunceli'de bulunan Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda geçtiğimiz aylarda meydana gelen 'cinsel istismar' olayını araştıran TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Alt Komisyonu raporunu hazırladı.

Tunceli'ye giderek okulda incelemelerde bulunan, sanık ve mağdur aileleriyle görüşen komisyon üyesi milletvekilleri hazırladıkları raporda, bazı önerilere yer verdi. Raporda, Yatılı Bölge İlköğretim Okulları (YİBO)'nda görev alacak öğretmenlerin 'evli' olmasına özen gösterilmesi istendi. Travma, çatışma, baş etme ve iletişim becerileri konusunda eğitim alan öğretmenlerin görevlendirilmesi gerektiğine işaret edilen raporda, "Sınıf öğrencileri için SHÇEK'te olduğu gibi bakıcı annelik sistemi devreye sokulmalı. Sanık ve mağdur öğrenciler ile ailelerine Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi ve Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri elemanlarınca acilen psikolojik ve psiyatrik müdahale yapılmalı" denildi. Tunceli'nin Mazgirt ilçesi Akpazar beldesinde bulunan Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Bölge Okulu'nda geçtiğimiz aylarda meydana gelen 'cinsel istismar' olayını araştırmak üzere Tunceli'ye giden TBMM Okullarda Şiddeti Araştırma Alt Komisyonu üyeleri, hazırladıkları 6 sayfalık raporu komisyon başkanlığına sundu.

Reklam
Reklam

AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, Ağrı Milletvekili Halil Özyolcu ve CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce'den oluşan alt komisyon üyeleri, Tunceli'de Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Okulu'nda incelemelerde bulundu. Mazgir Kaymakamı, il milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürü, halen okulda görev yapan okul müdür vekili, görevden alınan okul müdür vekili, erkek pansiyonundan sorumlu müdür yardımcısı, okul öğretmenleri, öğrencileri ile görüşen heyet, derslikler ve yatakhanelerde de incelemelerde bulundu. Komisyon üyesi vekiller okuldaki çalışmalarının ardından Tunceli'ye geçerek Tunceli Valisi'nin yanısıra mağdur ve sanık öğrencilerin anne ve babaları ile de görüşmeler yaptı. Öğrenciler arasındaki 'cinsel istismar' olayını araştıran milletvekilleri, YİBO'lardaki en büyük sorunun öğretmen açığı olduğunu tespit etti. Tunceli'ye giden vekillerin tespit ve önerileri şöyle:

" - Yatılı Bölge Okulu'nda görev yapan öğretmenlerin özlük hakları maddi olarak iyileştirilmeli
- YİBO'larda görev yapacak öğretmenleri en az 5 yıllık öğretmenlik tecrübesine sahip olmalı
- İdareciler sınavla bu tür okullarda görevlendirilmeli
- YİBO'larda çalışacak öğretmenlerin tercihen evli olmasına özen gösterilmeli
- Travma, çatışma, baş etme, problem çözme ve iletişim becerileri konusuna eğitim almalılar
- Etütlerde kız ve erkek öğrenciler için birer öğretmen yeterli gelmediği için öğretmen sayısı arttırımına gidilmeli
- Belletici öğretmen sayısı yetersiz kaldığı için belletici sayısının arttırılması, günde üç adet olmalı
- Belleticiler için aylık 48 saatlik ek ders ücreti ödenmektedir. Bu ek ders ücretinin saatinin arttırılmalı
- Belletmenlerin okulda görev yapan öğretmenlerden olmaması, ayrı belletmen kadrosui hdas edilmeli
- Nöbetçi öğretmenler ertesi gün eğitim öğretmenlerine devam etmektedir. Bu durum öğretmenlerin performansını olumsuz yönde etkilemektedir. Nöbet tutan öğretmenler ertesi gün görevden muaf tutulmalı
- Sınıf öğrencileri için SHÇEK'te olduğu gibi bakıcı annelik sistemi devreye sokulmalı
- Yatılı okulda görev alacak öğretmenlere konu ile ilgili özel eğitim verilmeli
- Eğitim fakülteleri ders programlarına bu okullarla ilgili ders konulmalı
- Hasan Ali Yücel Yatılı İlköğretim Okulu'nda meydana gelen olaydan sonra öğrencilerin psikolojik olarak desteklenmesi için hazırlanan ve uygulanmasına başlanan psiko-sosyal destek programını hazırlanlayanlar tarafınan uygulanmalı
- Sanık ve mağdur öğrenciler ile ailelerinin psikolojik ve psikiyatrik desteklerinin Elazığ Ruh Sağlığı Hastanesi ile Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri elemanlarınca acilen yapılmalı".

Reklam
Reklam