Bakım Maaşı İçin Zincirli Eylem

Mersin'de engelli kızının bakım parasının kesildiğini iddia eden bir anne, kendini Aile ve Sosyal Politikalar...

Mersin'de engelli kızının bakım parasının kesildiğini iddia eden bir anne, kendini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü'nün giriş kapısına zincirlemeye kalkıştı. İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Cenk Koray Karakaş ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, bir kişiye özürlü bakım ücreti verilmesi için fakir, muhtaç, yatalak ve kendi işini göremez olması gerektiğini, eğer kendi işini kişi görüyorsa, yürüyebiliyorsa bu kişilere bakım ücretinin bağlanamayacağını ifade ederek, "2012 yılında Nurhayat Seremet'in evine giden heyet hafif özürlü Hatice Seremet'i evde tek başına bulmuş. Çocuğu da olduğu görülen Hatice'nin kendi işlerini yaptığı ve yatalak olmadığı görülmüştür. Hatta Hatice'nin kendi çocuğuna da baktığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine bakım ücreti kesilmiştir" dedi.

Reklam
Reklam

Çantasına koyduğu zincirle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü binasına gelen Nurhayat Seremet (38) adlı engelli annesi, önce kurum binasına girdi. Burada kısa bir süre kalan anne Nurhayat Seremet, daha sonra kapının önüne çıkıp çantasında getirdiği zinciri çıkararak, kendini Aile ve Sosyal Politikalar Mersin İl Müdürlüğü'nün kapısına zincirlemeye kalkıştı. Bu sırada çevrede bulunan bir polis memuru olayı fark ederek, annenin kendisini zincirlemesini önledi ve zincire el koydu. Polise 'zincirimi ver' diye bağıran Seremet, "Yapmak istediğim sesimi duyurmak. Sesimi duyuracağım. Tek kaldım, çaresiz kaldım. Zincirimi ver. Sen şimdi alırsan ben de gider her yerde kendimi zincirlerim. Yaparım. Ben vatandaşım, bu benim hakkım. Ben hükümet düşmanı, dolandırıcı değilim. Şimdi gider bir zincir daha alırım" dedi.

Kızının 2 yıl özürlü bakım parası aldığını söyleyen Seremet, "2010-2012 yılları arasında çocuğuma maaş verildi. Kızım yüzde 70 doğuştan zihinsel engelli. Ama daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Mersin İl Müdürlüğü yetkilileri kızımın bakıma ihtiyacı olmadığını gerekçe gösterdi ve maaşı kestiler. Kızımın tıbben iyileşmesi imkansız. Başbakanımızdan Allah razı olsun. Kendisi özürlü bakım aylığı çıkardı. Ama burada işler Başbakanımızın dediği gibi gitmiyor. O bakım aylıkları bize gelmiyor. Buradakiler kendi inisiyatifini kullanıyor" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir süre daha eylemini sürdüren Nurhayat Seremet, daha sonra polisin kimlik kontrolünün ardından olay yerinden uzaklaştı.

İl Sosyal Hizmetler Müdür Vekili Cenk Koray Karakaş ise, bir kişiye özürlü bakım ücreti verilmesi için fakir, muhtaç, yatalak ve kendi işini göremez olması gerektiğini söyledi. Eğer kendi işini kişi görüyorsa, yürüyebiliyorsa bu kişilere bakım ücretinin bağlanamayacağını ifade eden Karakaş, "2012 yılında Nurhayat Seremet'in evine giden heyet hafif özürlü Hatice Seremet'i evde tek başına bulmuş. Çocuğu da olduğu görülen Hatice'nin kendi işlerini yaptığı ve yatalak olmadığı görülmüştür. Hatta Hatice'nin kendi çocuğuna da baktığı tespit edilmiştir. Bunun üzerine bakım ücreti kesilmiştir. Daha sonra Nurhayat Seremet bizi BİMER'e şikayet etmiş, BİMER tarafından da Nurhayat Seremet'in evine ikinci ayrı bir heyet gönderilmiştir. Bu heyette Hatice Seremet'in kendi işini yaptığı, özürlülük durumunun hafif ve yatalak olmadığı yönünde bir rapor sunmuştur. Biz de bunu kendilerine ilettik. 2 kere ret yiyen dosyalara bir kez daha heyet yollamamız için yeni bir rapor getirilmesi lazım. Eğer Nurhayat Seremet yeni bir heyet raporu getirirse biz yine incelemek üzere bir heyet evlerine göndeririz" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: