Bartın'da 30 yıldır makine mühendisi olarak çalışan Faruk Papila, bakır tel yardımıyla dünyadaki su sorununu giderecek bir formül geliştirdi. Papila, 10 YTL değerindeki malzemelerle geliştirdiği ilginç ve bir o kadar da şaşırtan çalışması sayesinde dünyanın, küresel ısınma ile kaybettiği suları geri kazanıp kullanabileceğini öne sürdü.
Türkiye Taşkömürleri Kurumu (TTK) Amasra Müessese Müdürlüğü'nde (ATİM) çalışan Makine Mühendisi Faruk Papila, Türkiye ve tüm dünyayı küresel ısınma nedeniyle yaşanan su sıkıntısından kurtaracak bir formül geliştirdi. Değeri 10 YTL olan formülle dünyayı su sıkıntısından kurtarmaya aday olduğunu belirten Papila, "Daha önce hayata geçirdiğim biyogaz tesislerini yaptığım zaman su lazım oldu. Araştırmalar içerisine girdim. Bilim ve Teknik dergisinde bir şeyler yakaladım. Dünyada bulunan suların yüzde 30'u yeraltında, yüzde 1'i de yer üzerinde bulunuyor. Bu dengeden yola çıkarak araştırmalara başladım. Birçok metot denedim ve araştırmalarımı zamanla geliştirdik. Burada bir su döngüsü var. Denizden buharlaşan bulutlar yağmur oluyor, çok büyük yeraltı dereleriyle denize gidiyor. Bu yeraltı derelerini yakalayabilirsek susuzluğu önleyebiliriz. İlk önce bakır telle suyun nerede olduğunu, hangi merkezde olduğunu net belirliyor.
Öyle bir güçle aşağı çekiyor ki, suyun tabana indiği nokta yeraltı suyunun tam orta noktasına geliyor. Ama neresinin ne kadar olduğunu öğrenmek için başka bir formülle bakıyoruz. Bakır tel yardımıyla buluyoruz. Bu teller de bize suyun olduğunu söylüyor. Suyun ne taraftan gelip ne tarafa gittiğini söylüyor. 4 milimetre kalınlığında bakır tel. Uzunluğu ise deneme yanılma metodu ile yapılıyor. Yer altında bir çekim gücü tellerin ucunu yere çekiyor. Ne kadar sıkı tutarsan tut, normal şartlarda yukarıda duran tellerin ucu yere dönüyor. Bu tellerin şu özelliği var. Rüzgar olsa da su olduğu zaman kapanıyor, su olmadığı zaman açılıyor. Bakır telle suyun nerede olduğunu buluyoruz. Su varsa muhakkak gösteriyor, yoksa göstermiyor" dedi.
DÜNYANIN SU SIKINTISI DA ÇÖZÜLEBİLİR Makine Mühendisi Faruk Papila, küresel ısınma sebebiyle dünyada yaşanan su sıkıntısın da icat ettiği yöntemle çözülebileceğini ifade etti. Papila, "Bartın'da Arıt ve Küre dağları var. Metrelerce kar yağıyor. Bu kar suları denize giderken, Bartın'ın altından geçiyor. Çok az bir masrafla borular döşenerek 20 yıl sonraki su sıkıntısını ortadan kaldırabiliriz. Küresel ısınma nedeniyle dünyada da su sıkıntısı başladı. Ancak üzerinde kar yükü olan dağlardan denize giden istikametteki yeraltı dereleri sondajlarla bulunursa bu su sıkıntısı büyük ölçüde giderilebilir. TÜBİTAK da bilimsel olarak, 'Yüzeyde görülen su 1 ise, yeraltı 30 kat daha büyüktür' diyor. Eğer yeraltındaki suyu bulabilirsek su sıkıntısını gidebiliriz. Araştırmalar ile yeraltı kaynakları bulunmalı. Madende çalışıyorum. Su seviyesinden 300 metre aşağıda tabakaları görüyorum. Bazı yerlerde su var, bazı yerlerde yok. Yani yeraltında her yerde su var diye bir kaide yok. Su mutlaka kendine göre su yol seçiyor. Yeraltı da insan vücudu gibidir. Vücudumuzun yer yerinde kan var ama damarlarında daha fazla kan var. Yer altı sularında da durum aynıdır" şeklinde konuştu.
Papila, araştırmalar sonucu elde ettiği tekniklerin ekip çalışmasıyla geliştirilebileceğini ve geliştirilen metotlarla daha güçlü arama çalışmalarının yapılarak küresel ısınma ile kaybolan su kaynaklarının yeniden geri kazanılabileceğini ekledi.
İHA