Bakkallardan Açıkta Tütün Satışına Tepki

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL(Bursa), (DHA)- BURSA'nın İnegöl İlçesi'ndeki Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, açıklamalara göre kaçak sigara oranlarının Türkiye genelinde yüzde 12,8’lere kadar düştüğünü,

Yavuz YILMAZ/İNEGÖL(Bursa), (DHA)- BURSA'nın İnegöl İlçesi'ndeki Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, açıklamalara göre kaçak sigara oranlarının Türkiye genelinde yüzde 12,8’lere kadar düştüğünü, ancak yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ve bu tütünle doldurulan yasa dışı ürünlerin satışlarında patlama olduğunu söyledi.
İnegöl Bakkallar Odası Başkanı Hakan İnkaya, kaçakçılık ve özellikle sigara kaçakçılığı ile mücadelelerin sürdüğünü belirterek, 2015 yılında 143 milyon 400 bin paket kaçak sigara ele geçirildiğini söyledi. İnkaya, 'Alo 136 İhbar Hattı’na 2015 yılında gelen 33 bin çağrıyla, yaklaşık 40 milyon 320 bin TL’lik kaçakçılık ortaya çıkarıldığını ifade etti. Devletin bu kararlı mücadelesi sayesinde sigara kaçakçılığının yapılan bir araştırmaya göre yüzde 20.7’den yüzde 12,8’e gerilediğini belirten İnkaya, aynı katı tutumun açık tütün için de hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Saha gözlemlerine göre son bir yılda yasa dışı açık tütün satışı yapan işletme sayısının yüzde 60 oranında artarak, 15 bin 400’ü aştığını belirten İnkaya, şöyle dedi:
"Sabit ve mobil tezgahlar, internet üzerinden pazarlama, evlere servis ve tamamen farklı iş kolundaki dükkânlar aracılığıyla da kayıt dışı sarmalık tütün satışı yapıldığını göz önüne alacak olursak, kayıt dışı ticaretin boyutu çok daha iyi anlaşılacaktır. Yasalarımıza göre açık tütünün ticari olarak satılması ve makaron denilen filtreli kâğıda sarılarak sigara şeklinde satılması kesinlikle yasak. Ama ne yazık ki bu yasağa uyulmadığını görüyoruz. TAPDK verilerine göre 2015 yılında piyasa arz edilen makaron sayısı 8,7 milyar adet iken, 2016 yılında bu rakam yüzde 210 artarak, 19 milyara çıktı. Uzmanların değerlendirmelerine göre bu yasal makaronun 13,7 milyarı yasa dışı açık tütünle doldurularak piyasaya sürüldü.”
"DEVLET DE ESNAF DA MAĞDUR"
İnkaya, yasalara aykırı satışı yapılan açık tütün ciddi bir mağduriyete olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Kaçak sigara ve yasa dışı sarmalık kıyılmış tütün ticareti dolayısıyla devletin sadece 2016 yılında toplam 8,5 milyar TL civarında vergi kaybına uğradığı tahmin ediliyor. Ayrıca yasal sigara satış ve dağıtımında çalışan distribütör, toptancı ve yaklaşık 150 bin bakkal ve esnafımız büyük maddi zarara uğruyor. Dürüstçe ekmeğini kazanmak için alın teri döken esnafımız kaçakçılar yüzünden ekonomik sıkıntılarla baş başa kalıyor.”
"YASAL DÜZENLEME ŞART"
Türkiye genelinde Haziran ayında kaçak sigara ve açık tütün satan işletmelere yönelik “Duman 1” adıyla operasyon düzenlendiğini hatırlatan İnkaya, şunları ekledi:
“Bu operasyon hepimize umut verdi, devamını diliyoruz. Ancak sorunun kökten çözümü için, caydırıcılığı sağlayacak bir takım yaptırımları öngören yasal düzenlemelerin de yapılmasını bekliyoruz. Tüketicilere de bu noktada önemli bir sorumluluk ve görev düşüyor. Lütfen kaçak sigara ve tütün almayın. Bu konuda tüm halkımızı ve esnafımızı duyarlı olmaya ve bu önemli mücadeleye kararlılıkla katkı sağlamaya çağırıyorum.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: