Bakretiyel Solgunluk, Domates Üretim Maliyetini Artırdı

Bu yıl domates fidelerinin genelinde görülen 'bakteriyel solgunluk' hastalığından dolayı dikilen fidanlar sökülüp yerine yeni...

Bu yıl domates fidelerinin genelinde görülen 'bakteriyel solgunluk' hastalığından dolayı dikilen fidanlar sökülüp yerine yeni fideler dikiliyor.

Antalya’nın kaş ilçesine bağlı Yeşilköy, Ova, Kınık beldelerinin ve Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Kumluova ve Karadere beldeleri, geçimini yüzde 95 tarım sektöründen sağlıyor. Halkın yüzde 80’i ise domates üretimi ile uğraşıyor.

Kınık beldesinde domates üretimi yapan Başak Tarım Zirai İlaç Bayii, Ziraat Yüksek Mühendisi Ramazan Baskak, bulundukları bölgede 30 bin dekar kapalı sera üretim alanın yüzde 25’inde bakteriyel solgunluk denen hastalık tespit edildiğini ve bütün fidanların söküldüğünü ifade etti. Bunun, çiftçiye ekstra maliyet yüklediğini belirten Baskak, çiftçilerin, bu hastalıktan dolayı bakteriyel hastalıklara daha dayanıklı, ancak daha pahalı olan aşılı fideye yönelmek zorunda kaldıklarını kaydetti. Baskak, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

“Fidelerde bu yıl görülen bakteriyel solgunluk hastalığının sebebi, fide üretimi yapan firmaların, üretim esnasında yeteri kadar dezenfekte kurallarına uymamaları ve kalitesiz aşılı fide üretimi. Bu hastalığın varlığı anlaşıldıktan itibaren fidanlar sökülüp, dikim alanlarının dışında bir yerde imha edilmesi gerekmektedir. Çünkü fidanlardaki mikrobun toprağa bulaşıp yeni dikilen fidanlara bulaşma olasılığı çok yüksek. Ayrıca, fidanlar söküldükten sonra yeni fidanlar dikilmeden önce dikim alanındaki toprağın da dezenfekte edilmesi ve seradan seraya geçerken de dikkatli olunması gerekir. Bu hastalık, ilk zamanlarda değil de domates fidanlarının 3. ve 4. salkımlara geldiğinde de görülüyor. Bu durumda da fidanın sökülmesi gerekir. Bu, üretici için büyük bir yük, hasadın gecikmesine sebep oluyor. Fidanın o büyüklüğe ulaşması için harcanan gübre ve ilaç maliyeti üreticiye çok büyük bir maliyet yüklüyor. Üretici, fidan sipariş zamanında firmaları iyi araştırıp, fideleri sağlam çıkan firmalara vermeli."

Reklam
Reklam

Kınık beldesinde 15 yıldır domates üreticiliği yapan Ömer Ali Bekik ise “Benim 6 dönüm seram var. 2,5 dönümünde bakteriyel solgunluk hastalığı tespit edildi. Vermediğim ilaç kalmadı ama yine de buna rağmen fidanlarımı kurtaramadım. 5 bin 500 fidanımı sökmek zorunda kaldım. Fidanları aldığım firmaya durumu anlattığımda, ellerinde sadece bin 50 fidan olduğunu ve başka fidan veremeyeceklerini söylediler ama başka firmalardan fidan temin edebilirsem bunun ücretini vereceklerini söylediler.” diye ifade etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: