Bakteri Bulaşan Sular İshale Ve Kusmaya Sebep Oluyor

Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, bakteri bulaşan suların ishale ve kusmaya sebep olduğunu söyledi.Samsun Büyük...

Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, bakteri bulaşan suların ishale ve kusmaya sebep olduğunu söyledi.

Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, kusma ve ishale neden olan yaygın bağırsak hastalığı (gastroenterit) hakkında bilgi verdi. Gastroenteritin kusma ve ishale neden olan yaygın bir bağırsak hastalığı olduğunu belirten Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya, “E-coli ve salmonella isimli bakteri karışmış suyu tüketenlerin gastroenterit hastalığına yakalanmaları kaçınılmazdır. Riskli bölgelerdeki suların kaynatılarak ya da damacana diye tabir edilen hazır sulardan tüketilmesi gerekmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

Gastroenterit hastalığı hakkında genel bilgi veren Uzm. Dr. Taner Kaya, "İshal 24 saat içinde 3’ten fazla veya her zamankinden daha sık veya daha sulu dışkılamadır. İshale bakteri, virüs veya parazitler neden olur. Atakların çoğu birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. İshal ve kusma şiddetliyse, vücut için gerekli olan su kaybına uğrayabilirsiniz. Su kaybı bebeklerde ve yaşlılarda çok ciddi rahatsızlıklara neden olur. İshal sümüksü ve kanlı ise bakteriyel veya paraziter enfeksiyon olma ihtimali yüksektir.

Hastalığın belirtileri gastroenteritin en sık görülen belirtileri ishal ve kusmadır. Beraberinde mide ağrıları, ateş (yüksek ateş) ve baş ağrısı görülür. Belirtiler genellikle birkaç gün sürer ancak bu sure bir haftaya kadar uzayabilir. Şiddetli ishal ve kusmanız varsa uzun sürer su kaybına uğrayabilirsiniz. Vücudun su kaybetmesinin belirtileri çökmüş gözler, ağız kuruluğu ve dilde paslanma ve az miktarda koyu renkli ve ağır kokulu idrardır. Özellikle yaşlı hastalarda diyabeti olanlarda böbrek yetmezliğine yol açabilmektedir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

HİJYEN KURALLARINA UYULMALI

Gastroenterite sebep olan nedenlere değinen Dahiliye Uzmanı Dr. Taner Kaya şu bilgileri verdi: "Genellikle hastalığa virüsler neden olmaktadır. Virüsler bir kişiden diğerine yakın temasla veya enfekte kişinin diğerleri için yemek hazırlamasıyla geçer. Bakteriler de ishal yapar. Bazen gastroenterite gıda zehirlenmesi neden olur. E-coli ve salmonella isimli bakteriler gıda zehirlenmesine neden olan önemli bakteri türleridir. Bakterilerin karıştığı suları tüketen kişilerde yaygın bir sebeptir. Tedavisi ise su kaybını engellemek için bol sıvı tüketmeniz gerekir. İshal ile kaybedilen tuz ve minerallerin yeniden alınması gereklidir. Çorbalar (şehriye ve pirinç çorbası, yağsız yoğurt ), muz, elma, şeftali ekmek, patates haşlama, yağsız peynir, yoğurt yağsız haşlama et tüketimi faydalıdır. İshal sebebinin virüs kaynaklımı bakteri kaynaklımı olduğunu doktorunuza giderek tahlillerle anlaşılabilir. Mikrobik kaynaklı ishallerde antibiyotik tedavisi gerekecektir. Gastroenterit’ten korunmanın en iyi yolu hijyen kurallarına uymaktır. Tuvaletten sonra, gıda tüketiminden önce, bahçede çalıştıktan ve evcil hayvanlarla oynadıktan sonra mutlaka ellerinizi yıkayın. Gastroenterit olan kişilerle ortak havlu kullanmayın ve kullandıkları tuvaletleri düzenli olarak temizleyin. Kaynağını ve nasıl hazırlandığını bilmediğiniz gıdaları tüketmekten kaçınınız.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: