Bal kabağının faydaları saymakla bitmiyor!

Bu kış bol bol yemekte yarar var!

Bal Kabağı vitamin ve mineraller açısından son derece besin değeri yüksek, kalorisi ise düşük bir sebzedir. Tatlılar, çorbalar, salatalar içine koyabilirsiniz.

USDA Ulusal Besin Veritabanına göre, bir fincan pişmiş veya haşlanmış kabak içinde 49 kalori, 1.76 gram protein, 12 gram karbonhidrat, 2.7 gram lif ve 5.1 gram şeker verdir.

E vitamini, riboflavin, potasyum, bakır ve manganez bulunurken, bir kişinin günlük A vitaminin yüzde 100'ünü, C vitamini ihtiyacının yüzde 20'isini karşılamaktadır. Kabakta turuncu sebze ve meyvelerde bulunan ve vücutta A vitaminine dönüştürülen beta-karoten vardır. Bu aynı zaman bu meyve ve sebzelere canlı renkler veren güçlü bir antioksidandır. Beta-karoten açısından zengin besinler tüketmek kanserin bazı türlerine yakalanmayı azaltırken, astım ve kalp hastalıkları ile yaşlanmaya ve vücut dejenerasyonu geciktirir.

Reklam
Reklam

Kan basıncı: Kabak yemek kalp için iyidir! Lif, potasyum, kalp sağlığı açısından çok faydalıdır. Yüksek tansiyon hastaları içinde tedavi sırasında yeterli potasyum tüketmek, sodyum alımını azaltmak kadar önemlidir. Potasyum açısından zengi sinler kavun, ananas, domates, portakal, ıspanak ve muzdur.

Kanser: Araştırmalar, beta-karoten açısından zengin bir diyetin olumlu yararları göstermiştir. Özellikle prostat kanserinde çok faydalıdır. Harvard Üniversitesi, Halk Sağlığı Beslenme Anabilim Dalı tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Beta-karoten tüketen kişilerde kolon kanserinde de ilişki tespit edilmiştir.


Göz Sağlık: antioksidanlar, C vitamini, E vitamini ve beta-karoten göz sağlığını desteklemek ve dejeneratif zarar görmesini önlemek için faydalıdır.

Günde 3 veya daha fazla tüketilmesi halinde yaşa bağlı makula (retina) dejenerasyonu riskini ve ilerlemesini azaltmaktadır.

Doğurganlık: Ispanak, fasulye, kabak, domates, pancar ve bitki kaynaklarından daha fazla demir tüketen çocuk doğurma çağındaki kadınlar üzerinde Harvard Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, bu kadınların doğurganlıklarının arttığı tespit edilmiştir. Kabakta bulunan A vitaminin sağladığı hormon sentezi, gebelik ve mezirme için çok önemlidir.

Bağışıklık: Kabakta bulunan C vitamini ve beta-karoten güçlü kombinasyonu bağışıklık sistemine destek sunuyor.


Bal kabağının iyisi nasıl seçilir?

Pişirmek için bir kabak seçerken, en iyi seçim bir tatlı kabağıdır. Büyük kabaklar, tatlı, etli ve az suludur. Alacağınız kabak, lekesiz ve ağır olmalı, ve yumuşak olmamalıdır. Nasıl kesilmiş olması önemli değildir.


Bal kabağı nasıl pişirilir?

Kaynama/Buharlama Yöntem: Büyükçe parçalar halinde kabağı kesin. Soğuk suda durulayın. Tencereye yerleştirdiğiniz kabağı üzerine bir fincan su ilave edin. Ağzı kapalı bir şekilde 20-30 dakika boyunca buharda haslayın. Bir çatalla pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Ardından kevgirden geçirerek püre elde edebilirsiniz. Eğer çorba yapacaksanız, o zaman haşlama suyunu atmayın, çorba için kullanabilirsiniz.


Fırın Yöntem: Kabakları dilimlere ayırdıktan sonra bir kase içinde fırına yerleştirin. Yumuşayıncaya kadar 350 derece fırın içinde pişirin.

Mikrodalga Yöntemi: Kabakları parçalara ayırın ve mikrodalgaya dayanıklı bir kase içinde koyun. Yüksek ısıda 15 dakika mikrodalga içinde tutun. Eğer yeterince pişmezse o zaman bir iki dakika daha mikrodalga içinde pişirmeye devam edin.

Hazırladığınız kabak püresini isterseniz dondurabilirsiniz. Dondurduğunuz kabak püresini 1 yıl boyunca derin dondurucu da tutabilir, istediğiniz zaman kullanabilirsiniz.

Aldığınız kabağı kesmeden saklamak istiyorsanız, en fazla iki ay boyunca serin ve karanlık bir yerde saklayın.

Kabağı en kolay tüketebileceğiniz bir başka yöntem ise yoğurt, kabak püresi ve bir kaşık bal karışımı yapın. Hem doyurucu hem de besleyici bir öğün yaratabilirsiniz.

</amp-ad>
Anahtar Kelimeler: