Balbay: İllere Eşit Giden Tek Akp Hizmeti Suriyeliler Göçüdür

İZMİR, Balbay, seçim çalışmaları için gittiği İzmir şehirlerarası otobüs terminalinin girişinde Suriyeliler'le karşılaştı. Onlarla anlaşmaya çalışan Balbay otogarın içinde de

İZMİR, Balbay, seçim çalışmaları için gittiği İzmir şehirlerarası otobüs terminalinin girişinde Suriyeliler'le karşılaştı. Onlarla anlaşmaya çalışan Balbay otogarın içinde de yine Suriyeliler'in köşelerde zor koşullar altında olduğunu görünce çalışmalarına ara verip sorunlarını dinledi. Halep'ten gelenler, 'Halep harap' demesi üzerine Balbay, "Sizi anlıyoruz bu sorunu sizi de üzmeden çözeceğiz" karşılığını verdi. Balbay bu konuda şunları söyledi:
"2010 yılında başlayan iç savaş ardından Suriye'den 2 milyondan fazla insan Türkiye'ye geldi. Ancak, yüzde 15'inin okuma yazma bildiği bu insanlar çok zor koşullarda kalıyorlar. Türkiye'de doğum yapan Suriyeli kadın sayısı 100 bin. Bunların ne kadarının yaşama tutunduğu bilinmiyor. İzmir'deki Suriyeli sığınmacı sayısı 100 binin üzerinde. Biz bu sorunun çözümünü elbette Suriyelileri üzmeden onları daha zor koşullara düşürmeden gerçekleştireceğiz. Çözümün merkezi Suriye'nin iç barışının tesis edilmesidir. AKP Suriye'deki iç savaşı çözmek yerine bir taraf tutup birinin ötekini bitirmesi şeklinde görüyor. Suriye'de ölen de Müslüman öldüren de. AKP'nin bu konudaki mantığını Türk toplumunun dikkatine sunuyoruz."
Balbay Suriyeliler için bugüne kadar hükümetin 5.5 milyar dolar harcadığını belirterek, "Geleneksel dış politikamız komşularımızla barış içinde yaşamak ve onların içişlerine karışmamaktır. Hükümet Suriye'nin içişlerine karışarak kendi içimizde de yeni sorunlar çıkmasına neden oldu."
Balbay, Atatürk'ün 'Yurtta Barış Dünyada Barış' ilkesinin yeniden yaşama geçirileceğini belirterek, "Hükümet Türkiye'deki illeri kendisine yakın olan uzak olan, çok oy aldıkları az oy aldıkları diye ayırıyor. İllerin içinde de ilçeleri semtleri ayırıyor, ama her ile neredeyse nüfusu oranında eşit giden tek AKP hizmeti Suriyeliler göçüdür. Rekor Şanlıurfa'da olmak üzere her il bu göçten payını aldı" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: