Balık fabrikaları kapanmanın eşiğinde

KONYA (İHA) - Konya'nın Beyşehir Gölü'nde balık üretiminin önemli ölçüde düşmesinin, bölgede bulunan ve ihracat yapan fabrikaları kapanmanın eşiğine getirdiği bildirildi.

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Erol Erdoğan, gölde balık üretiminin giderek düştüğünü bunun da ihracat yapan su ürünleri işletmelerini zor durumda bıraktığını söyledi. Erol Erdoğan, geçtiğimiz yıllarda göldeki balık üretiminin 30 ile 90 ton arasında olduğunu, ancak bunun 1.5 tonlara kadar gerilemesinin nedenini otlanmaya bağladıklarına dikkat çekerek, "Göldeki aşırı otlanma nedeniyle balıkların yiyecek bulmak için otların dibine indiğini düşünüyoruz.Tabiki bu durumda su yüzeyine balık çıkmayınca ağlarımıza takılan balık miktarı azalacak. Ayrıca, avlanma zamanlarında yasaklara uyulmaması ve bilinçsiz avlanma da gölümüzdeki balık populasyonunu tükenme noktasına getirdi. Beyşehir Gölü çevresinde tatlı su balığı işleyip iç piyasaya ve yurt dışına gönderen 12 fabrika mevcut. Gölde balığın az olması nedeniyle balık avcılarının mağdur edilmemesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu nedenle balık kooperatiflerince balık fiyatlarını yüksek tutuyoruz. Ancak bu durum, fabrikaların ürünü pahalıya maletmesine neden oluyor. Dolayısıyla fabrikalar Avrupa'ya Beyşehir'den balık ihraç edemez noktaya geldi. Dış pazarlarda ise Rusya balığının ucuz olmasından dolayı Beyşehir'deki balık fabrikaları ürün ihraç edemezken, balık alan ülkeler Rusya'yı tercih etmeye başladı. Fabrikalar, kapanma noktasına geldi. Beyşehir genelinde 10 bine yakın insan bu sektörden ekmek yiyor. Gerçekten zor günler yaşıyoruz. Yetkililerimizden bir an önce Beyşehir Gölü'ndeki aşırı otlanmanın önüne geçilmesi ve balık populasyonunun artırılması için yardım ve destek bekliyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

"3 MİLYON DOLAR GEREKLİ" Beyşehir Kaymakamı Cengiz Cantürk ise, Beyşehir Gölü'nün otlanmadan kurtarılması için 3 milyon dolar gerektiğini söyledi. Otlanma konusunda İl Çevre Müdürlüğü ile temas halinde olduklarına bildiren Cantürk, "Doğal hayatı bozmadan otlanmayı bilimsel olarak nasıl önleriz, onun çabası içerisindeyiz. Gölün temizlenmesi gerekmektedir. Bir firmanın gölü temizleyen tekneleri var. Bu tekneler Ankara Gölbaşı'nda demirli duruyor. Bu teknelerle gölün dibindeki fazlalıklar ve yosunlaşma temizlenebiliyor. Ancak bu iş için firma tarafından bizden 3 milyon dolar ücret talep edildi. Çevre Bakanlığı'nın da katkısıyla, eğer devlet yardımı alabilirsek bu çalışmayı hayata geçireceğiz" dedi.