Balık hallerine AB düzenlemesi geliyor

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nebi Çelik, Avrupa Birliği (AB) katkılarıyla oluşturulacak uyum projesiyle Türkiye'deki su ürünlerinin kayıt altına alınacağını ve örnek bir balık hali modelinin tasarımının yapılacağını belirterek, "İnsan sağlığı dikkate alınarak geliştirilen balık hallerinde, su ürünlerinin pazarlanması sağlanacak" dedi.

AB katkılarıyla oluşturulan ve gerçekleştirilecek Su Ürünlerinin AB Müktesebatına Uyumu Projesi'ne Almanya, Hollanda, İsveç Büyükelçiliği temsilcilerinin katılımıyla start verildi. Best Western Hotel 2000'de dün gece düzenlen resepsiyona çok sayıda büyükelçilik yetkilileriyle AB Türkiye Delegasyonu temsilcileri ve Tarım Bakanlığı üst düzey bürokratları katıldı. Toplantıda bir konuşma yapan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nebi Çelik, FAO istatistiklerine göre son yıllarda avcılık yoluyla elde edilen su ürünleri miktarında bir artış görüldüğünü ifade ederek, dünya balıkçılık kaynaklarının yüzde 25'inin tükenmiş durumda olduğunun rapor edildiğini dile getirdi. Kayıt dışı, kuraldışı ve düzensiz balıkçılık faaliyetlerinin önlenmesinin sürdürülebilir balıkçılık için büyük önem taşıdığını vurgulayan Çelik, yürütülecek bu projeyle Koruma, Kontrol ve Kaynak Yönetimi ile Balıkçı Gemisi Sicil ve Bilgi Sistemi bileşenleri kapsamında Türkiye'nin gerekli alt yapılarını tamamlayacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Çelik, ayrıca projeyle ilgili Türkiye'nin gerçekleştireceği faaliyetleri şöyle sıraladı:

"Üretim ve pazarlama kayıt altına alınacak. Kuraldışı faaliyetler en aza indirilecek. Serbest piyasa düzeni içinde arz ve talebin dengelenmesine çalışılacak. Üretici örgütlerinin fonksiyonel hale gelmesi sağlanacak. Piyasalara standartlara uygun, daha kaliteli ve güvenilir ürün sunulacak ve bu ürünlerin temini için uygun ortamlar sağlanacak. Örnek bir balık hali modelinin tasarımı yapılacak. İnsan sağlığı dikkate alınarak geliştirilen balık hallerinde su ürünlerinin pazarlanması sağlanacak."

Çelik, 2006 yılında tamamlanacak olan söz konusu projenin başarıyla yürütüleceğine inandığını kaydederek, projenin Türkiye'nin AB yolundaki hedeflerine ve amacına ulaşacağından kuşkusunun olmadığını dile getirdi.

Üye Ülkeler Konsorsiyum Proje lideri ve Hollanda Gıda Tarım Bakanlığı temsilcisi Dick Brunsma ise, Türkiye'nin AB'den tarih almasının her iki tarafı ve projenin geleceğini yüreklendirdiğini söyledi. Bu eşleştirme projesine yönelik proje fişinin hazırlanmasının 2002, fişin onaylanmasının 2003 ve 4 ortaklı proje başlangıcının ise 2004 yılında olduğunu hatırlatan Brunsma, "Biz Türk ortaklarımıza nasıl yapmaları gerektiğini değil, nasıl yapılabileceğini söyleyeceğiz. Çünkü uyumu siz yaşayacaksınız" diye konuştu.

Reklam
Reklam