Muğla'nın Yatağan İlçesi’ndeki Turgut Mahallesi’ne yaşayan İsmail ve Hümayün Öztemel çifti, ilçede dün kurulan halk pazarından aldıkları hamsiyi akşam yemeğinde pişirip yedi.
Dün sabah çocuklarını uyandırmak için odalarına giren anne Hümayün Öztemel, berber kalfası oğlu Batuhan ve üniversite sınavlarına hazırlanan kızı Hurşide Öztemel’i yataklarında hareketsiz halde buldu. Bunun üzerine 112 ekiplerinden yardım istendi.
Sağlık ekipleri yaptıkları ilk incelemede Batuhan Öztemel’in yaşamını yitirdiği belirledi. Hayati fonksiyonlarının devam ettiği belirlenen Hurşide Öztemel ise ambulansla Milas 75. Yıl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Batuhan Öztemel’in cesedi isesavcı ve polisin olay yerindeki incelemelerinin ardından Yatağan Devlet Hastanesi Morgu’na konuldu.
İki kardeşin akşam yemeğinde yedikleri balıktan zehirlendiklerinin sanıldığı, ancak başka ihtimallerin de değerlendirildiği belirtildi. İki kardeşten Batuhan Öztemil’in cesedi kesin ölüm nedeninin tespiti için otopsi yapılmak üzere daha sonra Muğla Adli Tıp Kurumu Morgu’na kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.
BALIK ZEHİRLENMESİ NASIL ANLAŞILIR?
Balık zehirlenmesi, balığın tüketilmesinden en az 2-4 saat arasında etkisini göstermeye başlamaktadır. Zehirlenmenin belirtileri ise yaklaşık 1 saat içerisinde kendisini göstermektedir. İnsanlarda balık zehirlenmeleri anafilaktik şoklara neden olabilmektedir. Bir takım bakteri oluşumları çupra, istavrit orkinos, uskumru, palamut gibi birçok balık türlerinde zararlı toksinler oluştururlar. Bu balıkların da tüketilmesiyle beraber balık zehirlenmesi de meydana gelmektedir. Bazı deniz kamçılıları da bu tür zararlı toksinleri üretebilirler. Balıkların bazı türleri, bu toksin kamçılılarla beslendikten sonra insanlar için zehirli birer canlıya dönüşmektedirler. Bu zararlı toksinler balığın iç organlarında ve kafa kısmında aynı zaman da da sinir sistemlerine yer edinirler. Özellikle kirli sularda avlanan balıklar insan sağlığına büyük tehditler oluşturmaktadır. Bu bağlamda balık alırken güvendiğiniz yerlerden günlük en tazesini almaya özen gösteriniz. Bayat balık almaktan kaçınınız.
Balık zehirlenmesinin belirtileri
Şiddetli mide bulantısı,
Kusma, yüksek ateş,
Baygınlık, titreme,
Mide krampı,
Bitkinlik, baş dönmesi,
Bilinç kaybı,
Kas krampları gibi belirgin belirtilere de sahip olunduğu bu bağlamda bilinmesi gerekenlerdendir. Bu gibi belirgin etkileşimlerle zehirlenme kendini belli edeceğinden balık zehirlenmesi böylece kolaylıkla anlaşılabilir.
Balık zehirlenmesinin tedavisi nelerdir?
Balık zehirlenmesi vakalarının çoğu kendiliğinden doktora gidilmeden bir kaç günde kendiliğinden geçebilmektedir. Şayet bu rahatsızlık birkaç günden fazla sürerse, dışkınızda kan varsa, kesinlikle tıbbi bir yardım almanız gerekmektedir. Bu tarz zehirlenmelerin tedavisinde ki amaç kaybedilen sıvı ve mineralleri yerine koymak ve zehirlenmeye neden olan bakteri oluşumlarını tamamen ortadan kaldırmak olacaktır. Zehirlenmeye neden olan bakterinin bulunmasının ardından antibiyotik tedavisine başlanacaktır. Şayet her kişide her bakteride bu tedavi yöntemi kullanılmayabilmektedir. Ardından evinizde aldığınız sıvıların yeterli olduğundan emin olunuz. Mideniz bulanıyor ve balık zehirlenmesinden dolayı kusuyorsanız bir şeyler yemeyin. Son olarak hijyen vetemizliğe dikkat ederek yayılmasının önüne geçiniz.
Diğer yapılması gerekenler:
Zehirlenen kişi iyice kusturularak yedikleri çıkartılır,
Müshil verilerek bağırsakların iyice boşalması sağlanır,
Daha sonrasında oluşan ishali önlemek için ishal hapı hastaya verilir,
Hasta 24 saat süre içerisinde bol sıvı tüketmesi sağlanır,
Diğer günde mideyi yormayacak besinler tüketilmesi tavsiye edilmektedir,