Ordu’nun Fatsa ilçesine bağlı Yalıköy Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, yayınlanan tebliğe göre avlanmanın 18 metreden 24 metreye çıkarılmasına tepki göstererek, kararın yanlış olduğunu savundu.
Balıkçılarla ilgili 3/1 bir yeni bir tebliğ yayınlandığını belirten Yalıköy Su ürünleri Kooperatifi Başkanı Eftal Mutlu, “Bu tebliği biz balıkçılar için çok kötü bir durum söz konusu. Bu tebliğde daha önce balıkçıların 18 metre olan avlanma sınırı 24 metreye çıktı. Kağıt üzerinde çok küçük bir rakam görünse de 6 metrelik bir fark var. Karadeniz’in coğrafik yapısı gündeme alındığında 6 metrenin çok büyük bir rakam olduğu görünecektir. Bizim teknelerimizin boyları 20 metre 30 metre ve 40 metre arasında değişmekte. Bu teknelerle ağ çevirirken 24 metre ile başlasanız bile dönerken 18 metreye hatta 15 metreye bile düşme şansınız var. Hal böyle olunca balıkçılar sürekli ceza almak durumunda kalacaklar. Hiçbir araştırma yapılmadan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın kendi araştırma kurumu olmadığı halde birilerinin isteği göz önüne alınarak büyük balıkçıya bir miktar alan kapatılıp diğer balıkçılara bu saha 12 ay açık bırakılmış hatta 40 cm kumun altında çalışma yapan ve kum midyelerini çıkaranlara bile 5 metreye kadar açık bırakılmış. Bizler bu yasağın neden getirildiğini anlamamaktayız. Endişemiz Greenpeace diye bir örgütün bu işe müdahil olduğu ve balıkçılığı bitirmek için elinden geleni yapmış olduğudur. Greenpeace örgütünden bir bayan yetkilinin balıkçılığımızı yönlendirmeye çalışıyoruz demesi bizim için endişe kaynağına sebep olmuştur. Endişemiz şudur ki Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı devre dışı mı kalmıştır” dedi.
Balıkçıların her birinin 50 tane işçi istihdam ettiğini ifade eden Mutlu, “Bu 50 işçinin 4 nüfus olduğunu düşünürsek ciddi bir rakamın işsiz kalması demek. Beldemizde fabrikaların olmadığı bir ortamda işçilerimize maaş ve pay vererek yaşamalarını sağlıyoruz. Biz fabrikalara balık unu temin ediyoruz. Önümüzün kesilmeye çalışılmasını anlamamaktayız. Şuanda tüm Türkiye’de balıkçılar açısından bir feryat hali vardır. Siyasilerimizin bunu bilmesi gerekmektedir. Acilen bir önlem alınmasını ve bu karardan dönülmesini bekliyoruz. 1 Eylül’de başlayacak olan yeni sezona balıkçıların girmemesi gibi balıkçıların ortak bir fikri de doğabilir. Bu bir başkaldırı olarak değerlendirilmemeli Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’nın dikkatini çekmek için yapılacak bir eylem olarak algılanmalı. Siyasetçilerimizle konuyu görüşeceğiz. Sonuç alabilirsek işlerimize devam edeceğiz. Umarız ki biz balıkçılar Ankara’ya gitmeden, çok mağdur olmadan çözüm olur ve herkes mutlu olur. Bu işlerde bir karar alınırken 15 günlük araştırmayla değil, uzun süreli araştırmayla ya da tespitler yapılması gerekir” diye konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz