Balıkçıları zorda bıraktı

Beyşehir Gölü'nde son birkaç aydır ağlara yeterince balık takılmaması, balıkçıları zor durumda bıraktı.

Tarım İlçe Müdürü Osman Yıldırım, Türkiye'nin 3. büyük gölü durumundaki Beyşehir Gölü'nden yeterince balık çıkmadığı yönünde üreticilerden şikayet aldıklarını belirterek, "Bu konuyu araştırmak üzere geçtiğimiz günlerde gölün dibine dalgıçlar dalış yaptı.

Üreme mevsiminden çıkan balıkların suyun dibinde gezindiğini düşünürken, sazlıkların arasında nöbet bekledikleri ve yavru balıkları avlamaya çalıştıkları gözlendi. Yani balıklar otların içerisinde duruyor ve gezinmiyor. Bu otların arasında çok miktarda yavru balık olduğu gözleniyor. Bu yüzden balıklar suda gezinmeyince ağlara takılmaz oldu" dedi.

Reklam
Reklam

Bu durumun, Beyşehir Gölü çevresinde bulunan ve başta Avrupa ülkelerine fleto balık ihraç eden fabrikalarda sıkıntılara yolaçtığını ifade eden Yıldırım, "Balık azaldı, fiyatlar yükseldi. Avrupa'ya ihracatta başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerle bölgemizdeki su ürünleri fabrikalarımızın rekabet şansı azaldı. Çünkü, bu işi yapan Rusya gibi ülkeler, mevcut fiyatlarını korurken, Türkiye fiyatları yükseltmek zorunda kaldı" diye konuştu.

Beyşehir bölgesinde resmi rakamlara yansıyan yönüyle yılda 2 bin ton sudak ve 300 bin ton sazan üretimi yapıldığını hatırlatan Osman Yıldırım, şunları söyledi:

"Biz bu üretimin kayıtdışı yollarla sudakın 4 bin tona, sazanın da yaklaşık 500 bin tona ulaştığını tahmin ediyoruz. Bölgede yaklaşık 15 bin insan Beyşehir Gölü'nden çıkan su ürünleriyle geçimini sağlamaya çalışıyor. Beyşehir Gölü'nde 1993 yılında da benzer bir durum yaşanmıştı. O dönemde de beklenen su ürünü üretimi gerçekleştirilememişti. Ama o dönemde kurak bir mevsim söz konusuydu, şimdi ise Beyşehir Gölü'nün su seviyesi çok iyi noktalarda. Üretimin azalması üreticilere zor durumda bırakıyor, bölge ekonomisine de darbe vuruyor. Sudak balığının kilosu 2 milyon 750 bin lira ile 3 milyon lira arasında değişiyor. Bu fiyatlar fabrikalara gelen toptan fiyatlar. Perakende fiyatlar ise 4-5 milyon lira civarında. İç piyasada, özellikle Akdeniz sahillerinde ve İstanbul'da büyük otellerin sipariş verdiği Kadife balığı fletosu da 400 bin lira seviyesine yükseldi. Sazan balığının kilosu ise 2 milyon lira civarında. Balık yeterince çıkmayınca fiyatlarda yüzde 30-40'lık bir artış yaşandı."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: