Balıkçıların "trol yasağı" sıkıntısı

SAMSUN (İHA) - Balıkçılık sezonunun 1 Eylül'de başlayacak olmasına rağmen, Tarım Bakanlığı'nın trol ile balık avlama yasağını 1 Ekim'e kadar uzatması, Karadeniz'de trol avcılığının yapıldığı Samsun'da tepkiyle karşılandı.

1 Eylül'de balıkçılık sezonunun başlayacak olmasına rağmen, trol yasağının 1 Ekim'e uzatılmasının sıkıntı oluşturacağını belirten Samsun Balıkçılar Odası Başkanı Rasim Kademoğlu, "Sezon 1 Eylül'de açılacak. Bu yıl yeni bir uygulama ile trol ile balık avcılığı 1 Ekim'e ertelendi. Bu balıkçıları olumsuz yönde etkileyecek. Hiçbir gerekçe yokken böyle bir kararın alınması bizi sıkıntıya soktu. Zaten Karadeniz'deki tek trol merkezi Samsun. Trol balıkçılığı olmayınca Samsun balıkçılarının işleri en az yüzde 70 azalacaktır, bu da fiyat olarak vatandaşa yansıyacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Trol balıkçılığının 1 Mayıs'ta yasaklandığını, 1 Eylül'de serbest bırakıldığını hatırlatan Kademoğlu, "Bu nedenle trol balıkçıları yasak dönemini Ege'de tamamlayıp 1 Eylül'de Karadeniz'e dönüyordu. Şimdi Ege'ye giden trol balıkçıları yasağın bir ay ertelenmesi nedeniyle Karadeniz'e dönmeyecek. Bunun yanısıra Türkiye'nin her yanına pazarlanan kalkan, barbun, mezgit, köpek balığı ve batoz gibi balıkları piyasada görmek zor alacak. Bu yasağın getirdiği eksikleri kamuoyunun takdirine bırakıyorum. Bu uygulama balıkçılığa darbe vuracaktır. Avlanması 12 ay boyunca yasak olması gereken algarna avcılığı bile 1 Eylül'de başlıyor. Trol avcılığının yasaklanmasının mantığa dayalı bir tarafı yok. Yasaklanması gereken algarna avcılığıdır" diye konuştu.

Konuyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerinin devam ettiğini, bu konuda gerekli yazışmaları tamamladıklarını da ifade eden Kademoğlu, yetkililerden olumlu bir karar beklediklerine değindi.

Diğer taraftan palamut, istavrit ve lüfer gibi balıkların 1 Eylül'den itibaren bol miktarda yakalanacağını umudettiklerini açıklayan Kademoğlu, şöyle devam etti:
"Samsun'da irili ufaklı 600 balıkçı teknesi mevcut. Bunun yanında trol ile avcılık yapan 60 balıkçı var. Karadeniz'de Sinop-Ünye arası tek trol balıkçılığının yapıldığı yer Samsun"

Reklam
Reklam