Balıkçı'ya şok dava

Tiyatrocu Hülya Karakaş, Orhan Alkaya hakkındaki şikayetini ve dava sürecini Gülin Yıldırımkaya'ya anlattı...

Siz mobbing'i ilk kez raporla belgeleyen kişilerden birisiniz. Orhan Alkaya'dan şikayetçisiniz, ("Öyle bir geçer zaman ki" dizisindeki balıkçı) bir mobbing davanız var. Taciz, şiddet... Ne yaptı?

İnsanın üzerinde fiziki şiddetten daha çok etki bırakan psikolojik şiddet. Çok kötü bir dönem geçirdim. Genel sanat yönetmenliği değişikliği olduğu dönemdi.

Sizin müdürünüz gibi miydi?

Genel sanat yönetmeni. Bütün kurum hakkında sanat yönetimi hakkında karar veren kişi. Orhan Alkaya genel sanat yönetmeni olmuştu ve benim oynadığım bütün oyunları sahneden kaldırdı. O dönem oynadığım daha yeni oynanan oyunu hiçbir gerekçe sunmadan oynatmadı. Önerdiğim bütün projeleri çeşitli gerekçelerle üstelik son derece kabaca ifade ederek reddetti ve ben o dönem yalnızlaştım. Zaten mobbing'deki en önemli içerik kişinin kurum içerisinde yalnızlaştırılması. Tiyatromda 17 ay çalıştırılmadım. Kuruma uğrayamıyordum bile. Meslektaşlarım kendilerince olumlu sebepler yaratarak benden uzaklaştılar ve yalnızlaştım. O dönem evliliğim bozuldu, yüksek tansiyon hastası oldum hatta yüksek tansiyondan felç geçirme aşamasına geldim, aşırı kilo almaya başladım, sağlığımı kaybediyordum, psikolojim bozulmuştu, işimi yapamaz hale geldim. Ve Çapa Tıp Fakültesi'nde çok uzun süreçli bir mesaim başladı. Mobbing raporumu almak üzere hikayemi anlattım ve oranın psikoloji bölümünde doktorla görüşmelerim başladı. Mobbing raporu öyle kolay verilmiyor.

Bunu nasıl belgeleyeceksiniz, değil mi?

Çok ciddi uzmanlar tarafından sorgulanıyorsunuz, hikayeniz dinleniyor, testlere tabi tutuluyorsunuz. Sizin bile ''Nasıl anlayacaklar bunu?'' dediğiniz çok ilginç yarın tiyatroda kullanabileceğim çok önemli malzemelerim var. Bugün öyle bakabiliyorum ama benim için çok zorlu bir süreçti. 5 ayın sonunda mobbing raporumu aldım tabii bu bana yasal hak veriyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır bazı nedenlerden ötürü belli bir avukatı bulma, o avukata ulaşma, kurum içerisinde yeni yönetimin oturmasını bekleme gibi süreçleri beklediğim için şimdi artık mobbing davam savcılık önünde. Ben artık hukuk önünde bu meselenin halledilmesini bekleyen biriyim. Benim dışımdaki insanlara umarım böyle hikayeler yaşamazlar; onlara da bir örnek teşkil etmesi için bu konuda hiç geri adım atmadım ve atmayacağım da.