Balıkesir Başsavcısı Hatipoğlu: Siz Unutursunuz Ama Hukuk Çok Şeyi Unutmaz

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, eski Türk Ticaret Kanunu'nun yaklaşık yüzde 45 oranında değiştirildiğini belirterek,...

Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Selami Hatipoğlu, eski Türk Ticaret Kanunu'nun yaklaşık yüzde 45 oranında değiştirildiğini belirterek, "Yeni kanunda 685 madde yeniden yazıldı. Hapis cezası gerektiren eylemlerin çokluğu nedeniyle çok tenkit edildi. Ticaret yapanlar, iş yoğunluğu nedeniyle unutkan olabilir ama hukuk çok şeyi unutmuyor. 5-10 yıl sonra da olsa bir yerlerden karşınıza çıkıyor. Dolayısıyla baştan tedbirinizi almakta yarar var. Muhasebeci ve hukukçu olmak üzere iki iyi danışman gerekiyor." dedi.

Reklam
Reklam

Balıkesir İşadamları Derneği (BİAD) Sanayi ve Enerji Komitesi tarafından düzenlenen "Yeni Türk Ticaret Kanunu'nun Ceza Yasası Yönünden Getirdikleri" konulu konferans, Karesi AVM toplantı salonunda yapıldı. Konuşmacı Başsavcı Hatipoğlu, yeni Türk Ticaret Kanunu hakkında bilgi verdi. Konferansa BİAD Başkanı Dr. Mümin Temel, TÜMSİAD Balıkesir Şube Başkanı Eşref Koçak, Cumhuriyet savcıları Vural İrtem ve Önder Yeniçeri, Balıkesir Valiliği AB Projeler Koordinasyon Merkezi yetkilisi Mustafa Karaduman, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, işadamları ve dernek üyeleri katıldı. Açılış konuşmasını yapan BİAD Başkanı Temel, Başsavcı Hatipoğlu'na teşekkür etti. Sanayi ve Enerji Komitesi Başkanı Bülent Ayman ise yeni Türk Ticaret Kanunu'nun ülkenin ve şirketlerin rekabet gücünü arttıracağını, ticaret hayatını geliştireceğini söyledi.

Daha sonra geçilen konferansta Selami Hatipoğlu, yeni kanundaki suç tipleri hakkında kısaca bilgi verdi. Kanunun büyük çoğunluğunun suç ve artık kabahat niteliğinde idari para cezaları öngördüğüne dikkat çekti. Bunun avantajlı bir durum olduğunu belirterek, "İş dünyası açısından da başarılıdır. Çek Yasası değiştirildi. Gerçi iş dünyası bundan hapis türü itibariyle menfaatli oldu fakat ticari hayatın işlerliği ve senedin geçerliliği zarar görmeye başladı. Çek artık güvenli belge olmaktan çıktı, maalesef adi bir belge hüviyetine döndü." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Başsavcı Hatipoğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Kanunun en fazla önem verdiği hususlardan biri, 62. maddede belirtilen rekabet yasakları. Ticaret hayatında rekabet çok önemlidir. çünkü rakipleriniz var ve kaliteli mal üretmek zorundasınız. Aynı zamanda sizi ilgilendirecek kişiler, size darbe vurmaya çalışacak. Dolayısıyla rekabetin centilmenlik içinde geçmesine yönelik olarak yasanın 55. maddesinde çok ağır ve ayrıntılı hükümler getirilmiş. Bu kadar ayrıntılı hükümler, bir ceza hukuku sistematiğine çok uymuyor. İki yıla kadar hapis ve adli para cezasından bahsediliyor. İki yıla kadar hapis üst sınır, alt sınır ise bir aydan az olamaz deniyor."

'HERKESİN SIĞINACAĞI TEK LİMAN HUKUKTUR'

Konuşmasında özeleştiride de bulunan Hatipoğlu, "Savcılar iddianameyi düzenlerken maalesef en ağır maddeyi, hakimler de genellikle indirilebilecek maddeleri bulur. Her ne kadar yeni CMK'de, 'Şüphelinin aleyhine ve lehine olan deliller toplanır.' derse de maalesef savcı arkadaşlarımda şunu gördüm ki aleyhte bütün delileri toplamadaki başarılarını, lehte deliller toplamada göstermiyorlar. Meslek hayatımda bir sanıkla ilgili bir kez lehte delil yazdım, bizim hakimler ve meslektaşlarım bana güldü, 'Senin işin mi yok, onu yine yazdın? Avukatı var, bulsun, kendisini savunsun." dediler. Hukuk denen şey, basite alınacak bir olay değildir. Herkesin sığınacağı tek liman hukuktur." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Selami Hatipoğlu, savcıların yaptığı yanlış bir uygulama olduğunu belirterek şunları söyledi: "Buradan meslektaşlarımı tenkit ediyorum. Yeni CMK'nin sistemine göre gözaltı süresi 24 saattir. Bu. yerine göre makul süredir. Biz uygulamada ne yapıyoruz? Akşam 20.00'de nezarethaneye alınan kişiler hakkında, 24 saat nasıl olsa ertesi gün 20.00'ye kadar dolmuyor diye hiçbir işlem yapılmıyor. Bu, insan haklarına aykırıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: