Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "FIFA ve UEFA, 'teknik kapasitesi yüksek oyuncuları koruyun' diyor ya siz de bizi, Türk özel sektörünü her fırsatta koruyun ki, hedefimiz olan 2023'teki dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine bu ülkeyi getirelim diyoruz" dedi.
Hisarcıklıoğlu, Balıkesir Sanayi Odası (BSO) Rona Yırcalı Salonu'nda düzenlenen, ihracat, gelir ve kurumlar vergisinde dereceye girenler ile İstanbul Sanayi Odası'nca yapılan En büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan sanayicilerin ödüllendirildiği "BSO Ödül Töreni"nde, Türk girişimcisine, rakipleriyle aynı şartların sağlanmasını istediklerini söyledi.
Türk sanayicisi ve girişimcisi için devletten para pul istemediklerini ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Rakip ülkeler hangi şartlarda üretiyorsa bana o şartları sağlayın. Ben 18'inci büyüğüm. 17'inci, 16'ıncı ve 14'üncü ne veriyor sanayicisine, hangi şartları sağlamış. Bana onları sağlayın" diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, karayolu taşımacılığında Türkiye'nin dünya ikincisi olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
"Avrupa'da her yolda Türk kamyonu görürsünüz. Yolda 80'i geçmez ve en sağdan gider. Aynı kamyon, aynı şoför, Kapıkule'den girer orta şeritten sağa geçmez, hızı 120'den aşağı olmaz. Sorun sistemde. Adamda eksiklik olsa orada da orta şeritten sağa geçmeyecek. Sistemde sorun var. Sistemi yeniden yapılandırmamız lazım. Bu sistemin, rakiplerimizle eşit şartlara getirilmesini istiyoruz. Sistemi nasıl inşa edeceğiz- Temelden başlayacağız inşaata. Bu işin temeli Anayasa. 4 siyasi parti, seçimlerde bize vaat ettiniz, 'biz Meclis'e girersek, bizi seçerseniz yeni anayasa yapacağız' dediniz. Allah, sizlerden razı olsun. Meclis kuruldu. Çok güzel, demokratik ve bu işe niyetli olduklarını gösteren üyelerden komisyon kuruldu. Oy çokluğu azlığına bakmadan, 4 siyasi parti eşit temsil sistemiyle yüzde 100 mutabakat içinde yeni bir anayasa yazılması çalışmalarına başlandı."
Sürenin hızlı geçtiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Hızla yeni anayasayı çıkarın ki, esas sistemin yeni inşası ondan sonra olacak. Bu olursa, Allah'ın izniyle Türk özel sektörü olarak biz, Türkiye'yi dünyanın ilk 10 büyük ekonomisi arasına sokar mıyız- Bu bize yeter mi- Kaçıncılık bize yakışır- Bize 1 yakışır. Bizim vazifemiz ilk 10'a sokmak. Bizden sonrakine düşen ise birincilik" dedi.
-"FIFA ve UEFA kuralları değiştirdi"-
Hisarcıklıoğlu, FIFA ve UEFA'nın kuralları değiştirdiğini ifade ederek, şunları söyledi:
"Değiştirdiği kural şu, teknik kapasitesi yüksek Ronaldo ve Messi gibi oyuncuları koruyup, kollayın. Niye koruyup kollayın diyor- Çünkü insana zevk, keyif veren 100 bin kişiyi tribünlere getiren kim- Ronaldo ve Messi gibi teknik kapasitesi yüksek oyuncular. Ben de kamu idarecilerine diyorum ki, Türkiye'de de siz bizi kollayın koruyun. Bu ülkeyi zenginleştiren, işsize iş veren biziz, zengin edecek de, yarın gelecekte çocuklarımıza iş verecek olanlar da bizleriz. FIFA ve UEFA, 'teknik kapasitesi yüksek oyuncuları koruyun' diyor ya siz de bizi, Türk özel sektörünü her fırsatta koruyun ki, hedefimiz olan 2023'teki dünyanın ilk 10 büyük ekonomisine bu ülkeyi getirelim diyoruz."
Türk Ticaret Kanunu'nun, 1 Temmuz 2012 itibarıyla değiştiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Değişmeseydi, yürürlüğe girmeseydi, bizim cebimizden ne çıkacaktı bileniniz var mı- Altı ayda tam 3 milyar lira cebimizden para çıkacaktı. Yıllık 6 milyar lira... Soruyorlar ya zaman zaman 'ya bu odalar ne iş yapar kardeşim aidat almaktan başka bir şey bilmezler' diye. İşte biz bunları yapıyoruz" diye konuştu.
-"Bu çek Türk icadı"-
Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeklerde son bir yıldaki TL bazındaki artışın yüzde 93 olduğunu belirterek, geçen yılın ilk 11 ayıyla bu yılın ilk 11 ayına bakıldığında da karşılıksız çek tutarlarındaki artışın yüzde 93 olduğunu söyledi.
Enflasyon yüzde 8 olarak baz alındığında, karşılıksız çekteki artışın 10 misli fazla olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Demekki iç piyasada müthiş bir problem var. Bununla ilgili düzenleme iyi olacak. İnşallah bankalar topu taca atmaz. Dünyadaki sistem şu. Vadeli alışverişte çek diye bir şey yok. Bu çek Türk icadı. Bütün vadeli alışverişlerde ya bankacılık ya da sigorta sistemi devrededir..." dedi.
Perakende sektörünü düzenleyen hiçbir yasanın bulunmadığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:
"Bir süre Antalya'daydım. Aynı cadde üzerinde 87 cep telefonu satıcısı var. 87 cep telefonu satıcısı aynı caddede olursa ne olur halleri- Batarlar. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birisi bu. Para kazanamıyoruz, sermaye heder oldu. Bunu koruyan hiçbir şey yok. Rekabet, ucuzluk olsun derken yolsuzluk başlıyor. İngiltere'ye gittin. Londra'da iş yapayım dedin ve cebine 10 milyon dolar para koydun. Londra'nın ana caddesinden boş dükkan buldun. Oxford Street'te buldun. Market açayım nasılsa millet yiyecek. Cebinde 10 milyon dolar var. Belediye diyor ki, 'dur bakalım.' 'Senin dükkan tuttuğun mahallede kaç kişi yaşıyor, o mahallede hizmet edecek market kaç metrekare- Bizim ihtiyacımız yok.' Değil 10 milyon 100 milyon dolar getirsen de izin yok. Türkiye'de ise cebine parasını koyan herkes her işi yapıyor."
-Van'da okul sözü-
Hisarcıklıoğlu, BSO Başkanı Ahmet Kula'nın kendilerinden okul talep ettiğini belirterek, şunları kaydetti:
"Bu durum, yaklaşık 20-25 gün önce başımıza gelen olayı aklıma getirdi. Van'da TOBB tarafından bir ilköğretim okulu yaptırılmış. 4 yıl önce de müracaat ettiler, buranın kapasitesi yetmiyor, büyütelim, depreme karşı güçlendirelim diye. 4 yıl önce kapasiteyi büyüttük, depreme dayanıklı hale getirdik. Fakat yaklaşık 20 gün önce çocukları eğitimden mahrum bırakacak şekilde okulumuzu yaktılar. Allah'a şükür can kaybı yok ama kendi insanına bu kadar ihanet edebilecek kadar gözü dönmüş olacak herkesi bu okulları yakan herkesi lanetliyorum huzurunuzda. Ama benim daha da kızdığım nokta, binbir türlü bahane bulup bunları kınamayanları esas lanetliyorum. İnşallah karar aldık o okulu, TOBB olarak yapacağız ve ilave bir okul daha fen lisesi yapacağız."
Balıkesir'de de bir okul yapma sözü veren Hisarcıklıoğlu, "Sayın başkan (Ahmet Kula), benim Kayserili olduğumu unuttun. Ben okulu yapacağım siz ne yapacaksınız- Siz de okul yapacaksınız. Balıkesirli uyanıktır, zengindir. Siz de bana tamam diyor musunuz- Ben yapacağım, tamamsa tamam. Sana iki okul oldu sayın valim. Bir isterken iki" dedi.
-"5 vakit namaz..."-
Hisarcıklıoğlu, Balıkesir'in çok şanslı bir il olduğunu ifade ederek, "Allah bize 5 vakit namazı farz kılmışsa size niye 5 vakit namaz... Bu benim başımda soru işareti. Sizde her şey var. Şikayet edeceğiniz hiçbir şey yok. Toprağınız, deniz kıyınız para, denizden çıkardığınız para, ticaret var, sanayi var. İki havaalanı olan nadir illerden birisiniz. Yakında İstanbul-İzmir otoyolu sayesinde 25 milyonluk pazar ayağınıza geliyor. En akıllı iş, buraya yatırım yapmak" diye konuştu.
Konuşmaların ardından, ihracat, gelir ve kurumlar vergisinde dereceye girenler ile İstanbul Sanayi Odası'nca yapılan En büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında yer alan sanayicilere ödülleri verildi.
Törene, Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Belediye Başkanı İsmail Ok, Balıkesir Milletvekilleri ile sanayiciler katıldı.
Muhabir: Zafer Akpınar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz