Balıkesir'de

Balıkesir'imiz her zaman iyiyi, güzeli hak ediyor.

Herkesin memleketi kendine bir başka güzeldir. Havasını, suyunu, yolunu, çarşısını kendi hatıralarıyla bezeyip süsler ve anlata anlata bitiremez bazen insan. O'na göre mutlaka görülüp gezilmesi gereken yerlerdendir memleketi. Hele birde başka yerlerde şehriyle ilgili birşeyler sorulup övgü dolu sözlerle memleketinin güzellikleri konu edildiyse, müthiş duygularla rehberlik hizmetine aday oluverir. Değişik şehirlerde birçok dostu olan biri olarak benim de buna benzer anılarım çoktur. Yeni tanıştığım insanlara Balıkesir'li olduğumu söylediğimde, şehrimle ilgili bir anısı, ilgisi ya da bilgisi olmayan hiç kimseye rastlamadım.

Reklam
Reklam

İşte güzel Balıkesir'imiz, Ege ve Marmara boyunca uzanan ,uzun bir sahil şeridine ve Türkiye'nin en çok adasına sahip olan kenti olma özelliği ile Kuzey Ege'nin farklı bir şehri.

Yüzyıllardır farklı medeniyetlerin yaşam alanı olduğu için birçok kültür mirasını bağrında taşıyan bir tarih şehri.

Termal kaynakları ile birçok alternatifi barındıran, zengin orman örtüsüyle bu konuda da ilk sıraları işgal eden, başta Bor mineralleri olmak üzere farklı endüstriyel hammaddeleriyle bir doğal kaynaklar şehri.

Tarım ve hayvancılık üretiminde resmi kaynaklarla ülkenin önde gelen illerinden olduğu tespit edilmiş bir şehri.

Yukarıda saydıklarımız ve aklımıza gelmediği için sayamadıklarımız Balıkesir'e ait nimetler, güzellikler.

Dikkat edin Balıkesir'e ait dedim, Balıkesir'lilere değil! Çünkü bunların hepsi Yaradan'ın bahşettiği, biz insanlarında doyasıya faydalandığı güzellikler. İşte tam da bu noktada adama soruyorlar: "Balıkesir bunları size verdi, siz Balıkesir'e ne verdiniz? Siz şehrinizi tüm ülkeye hatta dünyaya anlatmak için ne yaptınız? Şehrinizin takımı hangi ligde? Ülke çapında isim yapmış sporcularınız ve sanatçılarınız kim? Hangi mekanlarınız klasik olmuş bir romanla,filmle marka oldu? TV dizilerinin yöre ve mekanları alıp uçurduğu günümüzde nereleri hakkınca tanıttınız?

Reklam
Reklam

Sanayi ve ticaret kenti olamayan Balıkesir'imizin tarım, turizm, spor, kültür ve sanat kenti olmasını kim istemez ki? Sorumuzun cevabı belki içinde gizli.

Şehirlerin kaderlerine etki edenler, fırsatlarını değerlendiren ya da fırsatların üstünü örten, önden giden atlısı olan ya da geride kalıp seyretmeyi seçen bir yığın insandır aslında. Öncelikle elini taşın altına koyup, ne yapması gerektiğini bilerek elinden gelenin fazlasını ortaya koyan değerli büyüklerimizi, adını bildiğimiz bilmediğimiz kim varsa öncülük eden, tümünü ayırarak kalanlar için birşeyler söylenebilir.

Kalanlar mı?

Vizyon sahibi olma ayrıcalığından mahrum kalmış ve kendinin aslında müthiş bir vizyona sahip olduğunu sanan yetki ve güç sahipleri, egemenlik alanlarında kimseyi görmek istemeyen özel ve tüzel kişilikler, yapılan işleri hep küçük görüp, ortaya minicik bir iş koymaktan aciz memnuniyetsizler, imkansızlıklar içinde değer yaratmaya çalışan bir çok kente karşın, ayaklarına kadar gelen imkanları önemsemeyen insanlar, hep şikayet edip, iş reaksiyona gelince susan bizler...

Reklam
Reklam

Balıkesir'imiz için bir gözbebeği olan Balıkesirspor'un yıllardır haketmediği yerlerde kalmasının altında yatan olumsuzluk da bunlardan ibaret. Ülke çapında önemli sporcular çıkaramayışımız, çıkanlara sahip çıkamayışımız da bundan. Bir spor kenti olabilecekken hep sınıfta kalmamız bu yüzden belkide.

Son dönemde basında adından söz ettiren, herkesten sonra Balıkesir'lilerin farkettiği, Balıkesir'de geçen bir öyküyü anlatan bir sinema filmi gündemde. Adı "Mavi Dalga". Balıkesir'e bir sanat kenti olma yönünde ivme kazandıracak proje olabilir. Beklentisi yüksek bir yapım. Ekibin beyin takımında Balıkesir'e gönül vermiş Balıkesir'liler var. Fakat Balıkesir'de projeye güç katacak yeterli destek yok. İlginç değil mi? Balıkesir'e gelen her ünlüye ev sahipliği yapan, kimlerine göre kendi küçük esnaf, ama bize göre gönlü büyük esnaf Cafe GOOL ve Nazilli Pide sponsorların başında.

Valilik , Belediye ve BASİAD'ın desteklerini saymazsak Balıkesir'de yemek ve konaklama konusunda bu iki esnaftan başka kimse yok sanki şehrin tanıtımına gönül veren.

Reklam
Reklam

Sözü fazla uzatmayalım. Mavi Dalga ekibine kolaylıklar diliyoruz. 4 Ekim'de motor diyecekler. Ulusal ve uluslararası alanda başarılara imza atacağına inancımız tam.

Cafe GOOL' e gelince; Balıkesir'in tost ve sandviçleriyle de! ünlü bir kent olduğunu yakında tüm Türkiye'ye anlatacaksın Sevgili Mehmet Yılmaz. Böyle giderse Balıkesir'e gelen tüm ünlü simalar, Balıkesir'imizi sizin özel tostlarınız ve köftelerinizle anacak. Teşekkürler Cafe GOOL.

Zaten ne gerek var, turizm kenti Balıkesir'in spesiyallerini, işletmelerini, restorantlarını, otel ve motellerini, misafirhanelerini ülkeye tanıtmaya!

Balıkesir'le ilgili önemli bilgiler şehrin girişinde bir inşaatı örten tabelalarda yazılı. Merak eden geçerken okuyup Balıkesir'i tanır nasıl olsa.

Bu arada yazıma başlık olan "Mahallenin Orta Yeri Sinema" , 6-7 yıldır büyük çaba ve gayretlerle iyi işler yapan SAMDER'in ( Sinema Amatörleri Derneği) her yıl ortaya koydukları etkinliğin adıdır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz