Balıkesir'de, "Koyunculuk ve Sürü Yönetimi" paneli düzenlendi.
Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde düzenlenen panelde yaptığı konuşmada, meslekler içinde özelikle çobanlığın "hor görüldüğünü" ve beğenilmediğini ifade etti.
Bu bakış açısından kurtulmak gerektiğini söyleyen Şahin, şöyle konuştu:
"Türkiye'de yıllarca çobanlık, yani sürü yöneticiliği, hep işi olmayanların yaptığı bir meslek olarak görüldü. Geri kalmışlığın ölçütlerinden biridir aslında bu. Biz ne zaman çobanlığa profesyonel gözle bakarsak işte o zaman göreceksiniz Türkiye küçükbaş hayvancılıkta ilk 3 ülke arasında yer alacaktır. Meslekler arasında fark gözetmeden bunu yakalamaya çalışıyoruz."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Bayram Ali Alanlı da Türkiye'de koyunculuk sektörünün gelişmeye açık olduğunu söyledi.
Hayvancılığı geliştirme projelerinde bilimsel verileri kullandıklarına işaret eden Alanlı, "Koyunculuk sektöründe en önemli unsur kuşkusuz sürü yöneticiliği. Hangi amaç için üretim yapılacaksa, o üretime yönelik, ırk, barınak şartları, yetiştirme teknikleri ve sürü yönetim kıstaslarının uygulanması gerekir" dedi.
Alanlı, Balıkesir'de 800 bin küçükbaş hayvandan 700 binini koyunların oluşturduğunu belirterek, "Yılda koyunlardan bir milyondan fazla yavru elde ediliyor. Bu kuzulardan 1 veya 2 kilogram veri artışı elde edebilirsek, hem ilimiz hem de ülkemiz için iyi bir ekonomik değer kazanırız. Bunun bir ilim, bilim olduğunu biliyoruz. Hedefimiz koyunculuğu geliştirmek ve elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Muhabir: Seyhan Kırıcı / Mehmet Bayer
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz